Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Στα 11,8 εκατ ευρώ η λύση στο πρόβλημα των...

ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Στα 11,8 εκατ ευρώ η λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων της Ανδρου

|

Στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Άνδρου – Το κόστος για την κατασκευή και η δημοπράτηση που έρχεται – Τι αναφέρει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος 

“… Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε στην χώρα μας οτι το περιβάλλον κινδυνεύει και απο την καθυστέρηση, λόγω πάλης, στην λήψη των αναγκαίων αποφάσεων. Δεν υπήρξε κάπου απόφαση χωροθέτησης χωρίς δικαστικές διαμάχες, διχασμό και πολιτικό πόλεμο. Ομως, οι υποδομές που έχουμε ανάγκη δεν μπορούν να είναι ιπτάμενες ή να βρίσκονται όλες “αλλού”…. Η αναφορά του Περιφερειάρχη και Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου μόλις έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ 14-20 του ΧΥΤ και της Μονάδας Κομποστοποίησης Στερεών Αποβλήτων της Ανδρου. 

Και πρόσθεσε ” Μετέφερα την είδηση, στον Δήμαρχο Ανδρου Δημήτρη Λοτσάρη και τον Επαρχο Δημήτρη Λάσκαρη, που δούλεψαν πολύ τον τελευταίο χρόνο για αυτόν τον στόχο στο πλευρό του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, μαζί με την δέσμευση οτι θα προχωρήσει και η δημοπράτηση του έργου, απο τον δικαιούχο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου α.ε., το φθινόπωρο. Πάρα πολλά χρόνια, μεγάλος αριθμός αιρετών της Ανδρου αγωνίστηκε για αυτό το έργο. Ο π. Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης, ο τότε Επαρχος και σημερινός Δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης, ο αείμνηστος Δήμαρχος Γιάννης Γλυνός και ο τότε συνεργάτης του Νίκος Θεολόγου”. 

Αναλυτικά, η ενημέρωση από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου αναφέρει: 

Ένα ακόμη μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, η πράξη «Δράσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Δήμο Άνδρου», η υλοποίηση του οποίου δρομολογείται από το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, εντάχθηκε με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος- Διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων (ΕΤΠΑ)», συνολικού κόστους πράξης προϋπολογισμού 11.879.694,33 €.

«Οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της χώρας θα κλείσουν την εκκρεμότητα με το χθες. Και με την ένταξη της Άνδρου στο σύνολο των 9 νησιών (Μήλος, Νάξος, Ρόδος, Σύρος, Σαντορίνη, Τήνος, Λέρος, Κάρπαθος κλπ) μπαίνουν σε τροχιά δημοπράτησης πλήθος σημαντικών έργων διαχείρισης απορριμμάτων στη νησιωτική Ελλάδα, που αποτελούν μέρος του Εθνικού Σχεδίου για την Διαχείριση Απορριμμάτων και υλοποιούνται από το ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό να δοθεί οριστική και αποτελεσματική λύση του προβλήματος», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμικού Φορέα Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου ΑΕ Γιώργος Χατζημάρκος.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει τη δημιουργία υποδομών για την προεπεξεργασία των αστικών αποβλήτων που υπολείπονται προς διαχείριση μετά από την εφαρμογή εκτεταμένης διαλογής στην πηγή (υπολειπόμενα σύμμεικτα αστικά απόβλητα), την επεξεργασία του προδιαλεγμένου στην πηγή οργανικού κλάσματος και την τελική διάθεση των υπολειμμάτων με υγειονομική ταφή, σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου.

Με την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων της πράξης, θα επιτευχθεί ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων του Δήμου Άνδρου, θα μειωθεί η ποσότητα αστικών αποβλήτων που οδηγούνται ανεπεξέργαστα προς υγειονομική ταφή, θα καταστεί δυνατή η πρόσθετη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, η εκτροπή ανεπεξέργαστου βιοαποδομήσιμου κλάσματος από την ταφή και θα εξασφαλιστεί η νόμιμη τελική διάθεση των υπολειμμάτων επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων με υγειονομική ταφή σε ΧΥΤΥ.

Η πράξη υλοποιείται με τέσσερα υποέργα:

• Υποέργο 1: Κατασκευή Μονάδας προεπεξεργασίας υπολειπόμενων σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος και Χώρου Υγειονομικής Ταφής υπολειμμάτων Άνδρου που θα κατασκευαστούν σε γήπεδο έκτασης 90,17 στρεμμάτων στη θέση «Πλούσκα» της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας του Δήμου Άνδρου

– Μονάδα Προεπεξεργασίας Υπολειπόμενων Συμμείκτων αστικών αποβλήτων (μετά από Διαλογή στην Πηγή) και Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος. Η Μονάδα θα επεξεργάζεται 2.388 tn/έτος υπολειπόμενα σύμμεικτα αστικά απόβλητα, με σκοπό την ανάκτηση της μεγαλύτερης δυνατής ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου. Επιπλέον θα επεξεργάζεται με κομποστοποίηση 445tn/έτος προδιαλεγμένα στην πηγή οργανικά απόβλητα από το δίκτυο χωριστής συλλογής του Δήμου Ανδρου προς παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας.

– Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων του Δήμου Άνδρου, όπου θα κατασκευαστεί η Α’ φάση του ΧΥΤΥ με έκταση λεκάνης ταφής 14 στρέμματα και χωρητικότητα περίπου 101.000m3, καθώς και όλα τα συνοδά έργα υποδομής. Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνονται επίσης έργα οδικής πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, που αφορούν στην ασφαλτόστρωση τμήματος της οδού πρόσβασης.

Yποέργο 2: Το υποέργο αφορά στη διενέργεια των υδρογεωλογικών ερευνών και μελετών στο χώρο κατασκευής του έργου.

Yποέργο 3: Το υποέργο περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου από τον Βασικό Μελετητή.

Yποέργο 4: Το υποέργο περιλαμβάνει τις απαιτούμενες εργασίες για την ηλεκτροδότηση του έργου με σύνδεση με το δίκτυο μέσης τάσης, κλπ.

«Ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου προχωρά σταδιακά σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, με ισχυρή περιβαλλοντική χροιά, που εκτός από το θετικό αντίκτυπο, θα έχει και καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση των αποβλήτων μας. Βάζουμε τέλος στη στασιμότητα με σύγχρονα αναπτυξιακά έργα και περνάμε με τολμηρό και αποφασιστικό σχεδιασμό, σε μια άλλη εποχή», σημειώνει καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος.


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Τουρισμός: Στους top 10 παγκόσμιους προορισμούς η Ελλάδα μετά την πανδημία

O Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) κατατάσσει κατατάσσει την Ελλάδα, στους κερδισμένους για τη μετά πανδημία περίοδο, ενώ η EBRD κάνει λόγο για χρονιά - ρεκόρ στον τουρισμό

Ελικόπτερο κατέπεσε στη θάλασσα στη βόρεια Εύβοια

Το στίγμα του χάθηκε από τα ραντάρ στη περιοχή της παραλίας Αχλάδι. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ιδιωτικό ελικόπτερο Α-109, που είχε απογειωθεί από το Μαντούδι.

Μέδουσες: Αν και ανεγκέφαλες, μαθαίνουν γρήγορα

Οι επιστήμονες δεν εξεπλάγησαν που η μέδουσα της Καραϊβικής έχει την ικανότητα να μαθαίνει. Ωστόσο, έμειναν εμβρόντητοι με την ταχύτητα που το κάνει.

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: “Ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ”

Για διαχρονική απαξίωση του νοσοκομείου της Ρόδου κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

Σέριφος: Ολοκληρώθηκε το 9ο Serifos Sunset Race

Μια μοναδική διοργάνωση στη Σέριφο, που τα είχε όλα

Σαντορίνη: Η ΔΕΥΑΘ για τις αιτήσεις σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης στο Μονόλιθο

Ολοκληρώθηκε το έργο για την Αποχέτευση στην περιοχή του Μονόλιθου στη Σαντορίνη

Προφυλακίστηκε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της Ίου

Προφυλακίστηκαν οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., σε Ίο και Αττική, που σε βάρος τους είχαν σχηματιστεί δικογραφίες για χρηματισμό και διακίνηση κοκαΐνης αντίστοιχα.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Fast Ferries – Thunder: Τον Οκτώβριο σε νέο δρομολόγιο με επίκεντρο τη Νάξο (πίνακας)

Από την 1η Οκτωβρίου αλλάζει δρομολόγιο το ταχύπλοο Thunder της Fast Ferries (πίνακας)

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.

Excellenseas: Κολύμπησαν – για καλό σκοπό – από τη Νάξο στη Σχοινούσα (video)

Η παρέα της Pastra Cretonaxiosa κολύμπησε φέτος για τους σκοπούς του φορέα Excellenseas από τη Νάξο στην Σχοινούσα (video)