Έξι αριθμοί αποτυπώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την καταστροφή που συντελείται και σε οικονομικό επίπεδο
Λένε ότι όταν θέλεις να πεις ψέματα χρησιμοποίησε αριθμούς. Το ίδιο και όταν θέλεις να πεις την αληθεια. Ο αριθμός είναι ιδανικός για να καμουφλάρει λέξεις και έννοιες, Ομως, εδώ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία είναι ήδη τεράστιες. Έξι αριθμοί αποτυπώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την καταστροφή που συντελείται και σε οικονομικό επίπεδο, αγγίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο: Ένα βαρέλι πετρελαίου έχει σήμερα 110 δολάρια. Μια μεγαβατώρα φυσικού αερίου, κοστίζει πάνω από 170 ευρώ. Με ένα δολάριο αγοράζεις 114 ρούβλια. Το καλαμπόκι εκτοξεύτηκε στα 756 δολάρια και το σιτάρι στα 1.100 δολάρια.
Είναι μεταβολές που θα αποτυπωθούν άμεσα στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος και πολύ σύντομα στις τιμές των τροφίμων. Οι έξι μεταβολές που σοκάρουν ολόκληρο το πλανήτη, είναι οι εξής:
1. H Τετάρτη 2 Μαρτίου, είναι η ημέρα που φέρνει τη διεθνή τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου στα 111 δολάρια το βαρέλι. Εβδομαδιαία αύξηση 16%, μηνιαία αύξηση 23,6% και ετήσια αύξηση 75%, νούμερα που αποτυπώνουν τις συνέπειες του πολέμου.
2. Όταν πριν από μερικές ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας μιλούσε για φυσικό αέριο στα 200 ευρώ, η παγκόσμια κοινότητα πίστεψε ότι ήταν απειλή. Σήμερα, η ανησυχία ότι θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με την τροφοδοσία της Ευρώπης με το φυσικό αέριο, έχει εκτοξεύσει την τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ ακόμη και στα 180-190 ευρώ. Μιλάμε για εβδομαδιαία αύξηση της τάξεως του 80%, και ετήσια αύξηση… 1.000%.
3. Η διεθνής τιμή των σιτηρών στο χρηματιστήριο, έχει αυξηθεί κατά… 23% μέσα σε μια εβδομάδα καθώς έχει εκτοξευτεί (τιμή πρωινού Τετάρτης) στα 1.097 δολάρια. Σε ετήσια βάση, η αύξηση φτάνει στο 66%. Το σιτάρι μπλέκεται άμεσα με τον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς Ρωσία και Ουκρανία συνιστούν παγκόσμιες εξαγωγικές δυνάμεις.
4. Η τιμή του καλαμποκιού, έχει φτάσει στα 756 δολάρια με τη μηνιαία μεταβολή να φτάνει στο 10,4%. Στο 37% η αύξηση σε ετήσια βάση.
5. Το αλουμίνιο έχει εκτοξευτεί στα 3.565 δολάρια με την ανατίμηση σε εβδομαδιαία βάση να φτάνει στο 8,3% ενώ σε ετήσια βάση το αλουμίνιου έχει ανατιμηθεί κατά 63,9%.
6. Στον κατάλογο μπαίνει φυσικά και το ρωσικό ρούβλι. Την Τετάρτη καταγράφηκε νέα ανατίμηση της τάξεως του 8% στην ισοτιμία του δολαρίου με το ρούβλι. Αυτό σημαίνει ότι με ένα δολάριο, αγοράζεις πλέον 114 ρούβλια. Μέσα σε έναν μήνα (ουσιαστικά μέσα σε μια εβδομάδα), το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει τη μισή του αξία με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Ρώσο καταναλωτή ο οποίος είναι και αυτός εξαρτημένος από τις εισαγωγές.
Η εκτόξευση της ισοτιμίας σημειώνεται παρά την αύξηση των επιτοκίων στο 20% από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Αρκεί να σημειωθεί ότι στις αρχές του χρόνου, με ένα δολάριο, αγόραζες 71 ρούβλια και τώρα αγοράζεις 114. Μεγαλύτερη υποτίμηση νομίσματος έχει καταγραφεί σε ολόκληρο τον πλανήτη μόνο στην τουρκική λίρα.
Πηγή moneyreview.gr