Οι ΗΠΑ απέρριψαν το τουρκικό αίτημα για κατοχύρωση του «Turkaegean», αλλά η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ έχει ανάψει εδώ και μήνες το «πράσινο φως» για χρήση του όρου προς χάρη της Τουρκίας..
Μπορεί οι ΗΠΑ να απέρριψαν μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εμπορίου το αίτημα της Τουρκίας για κατοχύρωση του «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς, ωστόσο η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει ανάψει εδώ και μήνες το «πράσινο φως» για χρήση του όρου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, όπως αναφέρει έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει αποδεκτός από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, ενώ ως ημερομηνία λήξης ορίζεται η 16η Ιουλίου 2031.
Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα brand με την ονομασία «Turkaegean», προκειμένου να εκθρονίσουν το πιο ουδέτερο… «Aegean» από την αγορά. Το αίτημα αφορούσε συγκεκριμένα στη χρήση του όρου για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.
Για το ζήτημα είχε εκφράσει την -σκληρή- άποψή του, στα τέλη Μαΐου, και ο Γιώργος Μπαμπινιώτης. Ο καθηγητής Γλωσσολογίας είχε χαρακτηρίσει «διεθνή ντροπή» το γεγονός ότι η Τουρκία αποκαλεί το Αιγαίο «Turkaegean» και τη Μεσόγειο ως «γαλάζια θάλασσα», κάνοντας αναφορά στην ελληνικότητα του όρου Ege, τον οποίον χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για το Αιγαίο από τότε που εμφανίστηκαν στην περιοχή.
«Σαν τα άλλα φαιδρά και επικίνδυνα του Erdogan: “η θάλασσά μας”, ή “γαλάζια πατρίδα” για τη Μεσόγειο Θάλασσα!», είχε αναφέρει επίσης ο κ. Μπαμπινιώτης, υπενθυμίζοντας ότι τον 16ο και τον 17ο αιώνα οι Τούρκοι την αποκαλούσαν «θάλασσα των Ελλήνων».
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr