Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΕυρώπη: Το ελληνικό μέλι κάνει ... πάρτι στις αγορές

Ευρώπη: Το ελληνικό μέλι κάνει … πάρτι στις αγορές

|

“Θησαυρός για την Ελλάδα το μέλι… Οι εξαγωγές, οι αγορές και οι περιοχές που προσφέρουν το καλύτερο μέλι εντός συνόρων 

«Γλυκιά γεύση» έχουν τα μηνύματα που λαμβάνουν οι μελισσοκόμοι αναφορικά με τις ποσότητες μελιού που αναμένεται να τρυγήσουν τη φετινή χρονιά, μια χρονιά που αν μη τι άλλο μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής.

Η χρονιά έχει ξεκινήσει καλά σε ό,τι αφορά τα ανθόμελα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Αναστάσιο Ποντίκη να αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η χρονιά κυλάει πολύ καλά για τους παραγωγούς. Είχαμε καλές παραγωγές στα ανθόμελα καθώς τα μελίσσια μας ευνοήθηκαν από τις καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη».

Θετικά είναι τα νέα και από τα ελατοδάση, όπου και έχουν πλέον μεταφερθεί τα μελίσσια με τις παραγωγές να είναι σε εξαιρετικά καλό επίπεδο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στη συνέχεια οι μελισσοκόμοι θα «βοσκίσουν» τα μελίσσια τους σε τοποθεσίες όπου υπάρχουν βελανιδιές αλλά και σε θυμαρότοπους που θα παραχθεί θυμαρίσιο μελί. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε για τη φετινή παραγωγή προσώρας είναι θετικά» είπε, αποφεύγοντας ωστόσο να προβεί σε κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη μιας και όπως είπε, υπάρχουν πολλές μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική παραγωγή μέχρι το τέλος της μελισσοκομικής περιόδου, όπως τα καιρικά φαινόμενα κ.α.

Εξαγωγές 6,3 εκατ. κιλών μελιού το 2021

Κατά την περασμένη χρονιά, εξήχθησαν από τη χώρα μας προς τις διεθνείς αγορές περισσότερα από 6,3 εκατ. κιλά μελιού (σ.σ. 6.362.069 κιλά), με την αξία τους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, να ανέρχεται σε 25,8 εκατ. ευρώ (25.872.165 ευρώ), και τη μέση τιμή τους να κυμαίνεται σε 4,07 ευρώ το κιλό.

«Τα μέλια που εξάγονται κατά κύριο λόγο είναι τα σκουρόχρωμα, όπως το μέλι από έλατο και το πευκόμελο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ποντίκης προσθέτοντας ότι οι τρεις πρώτες χώρες εισαγωγής ελληνικού μελιού «αγοράζουν κατά κύριο λόγο τη μισή εξαγώγιμη ποσότητα».

«Πρωταθλητής» στις εισαγωγές ελληνικού μελιού είναι η Ιταλία, με τη γειτονική χώρα να εισάγει ελληνικό μέλι 1.441.659 κιλών συνολικής αξίας, 3.796.335 ευρώ. Ακολουθεί η Γερμανία με 1.305.679 κιλά μελιού, αξίας 5.734.964 ευρώ και η Γαλλία με 420.214 κιλά αξίας 2.013.528 ευρώ.

Οι έρευνες 

«Σε έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό μέλι βελανιδιάς/ πεύκου/ καστανιάς περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συσταστατικών από το περίφημο  Manuka στη Νέα Ζηλανδία» αναφέρει ο κος  Ποντίκης…  Στην Ελλάδα παράγονται, περίπου, 22.000 τόνοι μέλι ετησίως (στοιχεία FAO). Περίπου το 60-65% είναι πευκόμελο.

«Το πευκόμελο είναι ένα είδος μελιού που παράγεται μόνο στην Ελλάδα και στη Μικρά Ασία» τονίζει ο Α. Ποντίκης. «Είναι μοναδικό σε αρωματικά, γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυτό οφείλεται στον τρόπο παραγωγής του. Στην Ελλάδα, οι περίοδοι «νεκταρο- έκρυσης» περιορίζονται σε ένα μήνα ή και λιγότερο για κάθε περιοχή. Ο Έλληνας μελισσοκόμος αναγκάζεται να ακολουθεί την αλλαγή του κλίματος και μεταφέρει τα μελίσσια του από τόπο σε τόπο, ακολουθώντας τη νεκταρο- έκρυση, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα την ποιότητα του μελιού. Και αυτό γιατί σε μία περιοχή συνυπάρχουν, ταυτόχρονα, μαζί με τα δέντρα, και διαφορετικά βότανα από τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν πολύ διαφορετικά λουλούδια. Οι μέλισσες παρασκευάζουν, ουσιαστικά, ένα φυσικό μείγμα από συστατικά διαφορετικών φυτών. Αυτό κάνει το ελληνικό μέλι μοναδικό και θα μπορούσε, με την κατάλληλη στήριξη, να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές.» 

Σε Χαλκιδική και Θάσο για πευκόμελο

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν το περασμένο καλοκαίρι ένα μεγάλο μέρος της Εύβοιας, μέρος όπου τα περασμένα χρόνια μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα έφερναν τα μελίσσια τους και παρήγαγαν το πευκόμελο που αντιπροσωπεύει το 60-65% της ελληνικής παραγωγής μελιού, έχει αναγκάσει τους παραγωγούς να αναζητήσουν άλλα μέρη. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Ποντίκη τα μελίσσια τοποθετούνται στην Χαλκιδική και στη Θάσο κατά κύριο λόγο αλλά και σε άλλα, πιο μικρά δάση ανά την επικράτεια.

Δάση που σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει τόσο η πολιτεία όσο και οι επαγγελματίες του κλάδου να εκμεταλλευτούν και να αναδείξουν προκειμένου να αναπληρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το «κενό» που άφησαν στους μελισσοκόμους οι πυρκαγιές στην Εύβοια.

«Η αύξηση στη τιμή των καυσίμων ανεβάζει το κόστος παραγωγής»

Πάντως, με την τιμή των καυσίμων να ανεβαίνει συνεχώς, ο κλάδος της μελισσοκομίας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος, καθώς οι μελισσοκόμοι χρειάζεται να ταξιδέψουν πολλές φορές και εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα για να τοποθετήσουν αλλά και να φροντίσουν τα μελίσσια τους.

«Το κόστος των καυσίμων είναι ο κύριος λόγος αύξησης του κόστους παραγωγής αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρουμε πώς θα μπορέσουμε να το συγκρατήσουμε» σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ και σημειώνει ότι «εκτός του ότι θα πρέπει να μεταφέρουμε τα μελίσσια πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια μας, χρειάζεται να τα επισκεπτόμαστε δύο και τρεις φορές την εβδομάδα, για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από μέρους μας για να λειτουργήσει αυτός ο οργανισμός».

Πρόβλημα που όπως επισημαίνει, έχει γνωστοποιήσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα στον αρμόδιο υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, ότι «θα πρέπει να βρεθεί ένα μέτρο για να μειωθεί το κόστος των καυσίμων σε εμάς».

Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα όπως αναφέρει ο κ. Ποντίκης, είναι αυτό της προμήθειας της ζάχαρης, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάπτυξη των μελισσοσμηνών.

Τέλος, το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα του κλάδου, είναι αυτό τον ελληνοποιήσεων. «Ασφαλώς και δεν μπορούμε, αλλά ούτε θέλουμε να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές μελιού, αυτό όμως που θέλει ο παραγωγός είναι να γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς» λέει ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ και συμπληρώνει «έχουμε καλέσει την κυβέρνηση να εντείνει τους ελέγχους για να μπορέσουμε να καταλάβουμε αυτό το φαινόμενο, το οποίο οδηγεί τους μελισσοκόμους σε μαρασμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική αλλαγή: Θα ζήσουμε φέτος φθινόπωρο;

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη μετά από τον καυτό Σεπτέμβριο. Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας είχαν φέτος τον πιο ζεστό Σεπτέμβρη που έχει καταγραφεί

Εκλογές 2023 – “Ανοιχτοί Ορίζοντες”: Τι είδε η Χρύσα Καραγιάννη στη Νάξο (photos)

Επίσκεψη της υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Χρύσας Καραγιάννη στη Νάξο - Συναντήσεις και επαφές

Καστελλόριζο: Εγκαινιάστηκε ο παιδικός σταθμός του νησιού

Καστελλόριζο: Εγκαινιάσθηκε ο πρώτος και μοναδικός παιδικός σταθμός του νησιού

Διαγωνισμός για ψηφιακό ξεναγό στην Παροικιά Πάρου

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής ξεναγού, ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί στα προτεινόμενα από τις διαδρομές πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος και να διατρέχει ένα πλούσιο όγκο πληροφορίας και υλικού τεκμηρίωσης.

Εκλογές 2023 – “Ανοιχτοί Ορίζοντες”: Σύρος, φτωχός συγγενής των Κυκλάδων

Δελτίο τύπου της Υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Χρύσας Καραγιάννη για την εικόνα που συνάντησε στην Σύρο

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτικό για όλους το POS – Τι αλλάζει

Από πότε θα ισχύσει η υποχρεωτική εγκατάσταση POS και στα καταστήματα και επαγγελματίες που μέχρι τώρα ήταν προαιρετική

Σαντορίνη: Με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σαντορίνης συναντήθηκε ο Μ. Ορφανός

Τα μέλη του Συλλόγου, κοινοποίησαν τα θέματα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια, όπως η έλλειψη σκοπευτηρίου, η άναρχη δόμηση του νησιού που επηρεάζει τη σωστή διαδικασία του κυνηγιού, καθώς και η κακή διαχείριση των αδέσποτων.

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Δράση (01/10) αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεσημέρι της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στη πόλη της Νάξου, δράση αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού - Ποιοι συμμετέχουν

ΕΑΣ Νάξου: Εξελίξεις γύρω από τον συνεταιριστικό στάβλο (video)

Ρεπορτάζ του ERT News για τον συνεταιριστικό στάβλο που σχεδιάζει η Ε.Α.Σ. Νάξου (video)

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Με το αριστερό η πρωτομηνιά και δίωρη σχεδόν διακοπή ρεύματος

Δείτε σε ποιες περιοχές θα γίνει αύριο Κυριακή 1η Οκτωβρίου διακοπή ρεύματος ...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής