Ένας χρόνος λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και το αποτέλεσμα; Από τις 3.003 αιτήσεις ρυθμίστηκαν μόνο 213 – Οι αλλαγές που έρχονται;
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης, ωστόσο, οι διαδικασίες συνεχίζουν να κινούνται με αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 3.003 αιτήσεις από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία για ρύθμιση χρεών σε 213 περιπτώσεις.
Πάντως, στελέχη της ειδικής γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εκτιμούν πως μετά και τις πρόσφατες τροποποιήσεις στη νομοθεσία, καθώς και τις αναβαθμίσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αναμένεται ότι ο μηχανισμος θα αποδώσει πολύ περισσότερα θετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα αθροιστικά στοιχεία της γραμματείας, μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 49.544 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επιχειρηματίες και αγρότες, έχουν υποβληθεί 3.003 αιτήσεις, ενώ έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 213 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επιχειρηματίες.
Επιχειρήσεις: Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 1.301 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 67 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 1.684 αιτήσεις, και εξ αυτών ήδη 146 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.
Αγρότες: Επιπρόσθετα 542 αγρότες ξεκίνησαν την ετοιμασία της αίτησής τους και υποβλήθηκαν 18 αιτήσεις, με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κ.λπ. τράπεζες υπό εκκαθάριση).
Παράλληλα, όπως σημειώνουν στελέχη της ειδικής γραμματείας, δεκάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες βαίνουν προς ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ενώ χιλιάδες άλλοι ετοιμάζουν την αίτησή τους.
Συμπεράσματα
Όπως αναφέρει στο Capital.gr κ. Κουρμούσης, “όλοι οι βασικοί δείκτες βαίνουν συνεχώς βελτιούμενοι, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν στην πρακτική εφαρμογή και οι οποίες αναπόφευκτα συνοδεύουν κάθε καινοτόμο εργαλείο.” Τονίζει δε πως με τις τροποποιήσεις στη νομοθεσία και τις αναβαθμίσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ο μηχανισμός θα αποδώσει εφεξής πολύ περισσότερα θετικά αποτελέσματα. “Έτσι” συμπληρώνει ο ίδιος “θα δώσει λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταιρειών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.” Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση και αυτό, “θα συμβάλλει στη μείωση των κόκκινων δανείων που επιβαρύνουν τις τράπεζες και δεν επιτρέπουν να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της οικονομίας, μέσω της μείωσης των επιτοκίων και παροχής νέων χρηματοδοτήσεων.”
Με τις πρόσφατες βελτιώσεις στη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οποίες θα δοκιμαστούν επί της ουσίας, από τον Σεπτέμβριο, δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στη διαδικασία και χρέη που “γεννήθηκαν” το 2017. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες εκκρεμών αιτήσεων να ζητήσουν τη διαγραφή της αίτησης και την επανυποβολή αυτής, αλλά και να διορθώσουν και να συμπληρώσουν την αρχική αίτηση που έχουν υποβάλει για ένταξή τους στον Μηχανισμό. Παράλληλα καθορίζονται νέες προθεσμίες για την ολοκλήρωση ελέγχου πληρότητας της αίτησης και των συνοδευτικών εγγράφων, ενώ σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, τα εμπλεκόμενα μέρη (οφειλέτης, συμμετέχοντες πιστωτές, εμπειρογνώμονας) μπορούν να υποβάλουν αίτημα παράτασης της προβλεπόμενης από τον νόμο προθεσμίας.