Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕστίαση: Η μάχη του ...ελαιόλαδου ξεκίνησε

Εστίαση: Η μάχη του …ελαιόλαδου ξεκίνησε

|

Ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων “Φιλοξενία” με ανακοίνωσή του δίνει τις σωστές εντολές όσον αφορά τη χρήση του ελαιολάδου στο τραπέζι καθότι άρχισαν ήδη τα … παρατράγουδα 

Ακόμη δεν ξεκίνησε η καλοκαιρινή περίοδος και άρχισαν τα … spoilers και χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση γιατί πολύ απλά είναι σαν να βλέπεις τα προσεχώς «οι κακοί μαγαζάτορες, οι ταβερνιάρηδες που κλέβουν τους πελάτες: με τα POS, με τις αποδείξεις που δεν κόβουν, με τους διπλούς καταλόγους αλλά και με το …ελαιόλαδο»… Τι δεν το μάθατε; Ο νέος τρόπος που βρήκαν οι μαγαζάτορες να …κλέβουν τους πελάτες είναι το λάδι. Ναι το αγνό παρθένο εθνικό μας προϊόν.

Και πως το κάνουν; Όπως διαβάζουμε υπάρχει οδηγία που αναφέρει ότι πρέπει στο τραπέζι να υπάρχει «συσκευασία ελαιόλαδου» την οποία εάν θέλουν θα χρησιμοποιούν οι πελάτες στο φαγητό τους και δη στην σαλάτα. Και όπως ξέρετε πώς να κάνεις… παπάρα ως Έλλην εάν δεν υπάρχει μισό κιλό λάδι… Ε ο «έξυπνος» επιχειρηματίας, στην σαλάτα βάζει ελάχιστο και αναγκάζει τον πελάτη να χρησιμοποιεί τη συσκευασία και η χρέωση είναι; Λες και βρίσκεται στο Χίλτον…

Αλήθεια ή όχι; Ήδη τα πρώτα δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους και βέβαια στοχεύουν στους κακούς επαγγελματίες που πίνουν όχι το αίμα, αλλά τα λάδι των πελατών. Και βέβαια αυτοί οι επαγγελματίες είναι στα νησιά του Αιγαίου. Τουριστικοί προορισμοί…

Ε έρχεται σήμερα, ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης «Φιλοξενία» στη Νάξο και βάζει με μία απλή ανακοίνωση τα πράγματα στη θέση τους.. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολύ απλά «τα σερβιριζόμενα είδη (σαλάτες, χόρτα κλπ) θα πρέπει να σερβίρονται κανονικά όπως μέχρι πρότινος, περιλαμβάνοντας το ελαιόλαδο ανά μερίδα. Δηλαδή από το παρασκευαστήριο –κουζίνα προς το τραπέζι τα προϊόντα θα περιέχουν λάδι όπως πριν». Κι εάν θέλει ο πελάτης βάλει έξτρα, δικαίωμά του. Όσο για τη χρέωση; Αυτή θα πρέπει να αναγράφεται στον κατάλογο ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις…

Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρει η επιστολή του Συλλόγου με θέμα «Χρήση σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης ελαιολάδου στα τραπέζια των εστιατορίων και συναφών καταστημάτων» και την υπογραφή των Γιάννη Μαγγιώρου (προέδρου) και Αποστόλη Καρεγλά (γενικού γραμματέα)….

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το θέμα του ελαιολάδου στα καταστήματα του Κλάδου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τόσο στους επαγγελματίες του Κλάδου, όσο και στους καταναλωτές, ότι τα σερβιριζόμενα είδη (σαλάτες, χόρτα κλπ) θα πρέπει να σερβίρονται κανονικά όπως μέχρι πρότινος, περιλαμβάνοντας το ελαιόλαδο ανά μερίδα. Δηλαδή από το παρασκευαστήριο –κουζίνα προς το τραπέζι τα προϊόντα θα περιέχουν λάδι όπως πριν .

Από 1η Ιανουαρίου 2018 και σύμφωνα με την νέα ΔΙΕΠΠΥ (Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Παροχής Υπηρεσιών, ΦΕΚ Β΄2983/30-8-2017), ενότητα 48, άρθρο 42 § 4, στην περίπτωση που ο πελάτης ζητήσει επιπλέον ελαιόλαδο ως συμπλήρωμα, θα πρέπει να του παρέχουν το ελαιόλαδο αυτό (είτε πάνω στο τραπέζι είτε φέρνοντας το στο τραπέζι) σε σφραγισμένη μη επαναγεμιζόμενη συσκευασία ή σε συσκευασία μιας χρήσης, η οποία θα αναγράφει τις απαιτούμενες επισημάνσεις από τον παραγωγό, και δεν θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από επόμενο πελάτη και το κατάστημα θα μπορεί εφόσον το επιθυμεί να το χρεώνει (εφ’ ‘όσον αναγράφεται στον κατάλογο) 

Η αλλαγή αυτή αποτελεί προσπάθεια ενίσχυσης της χρήσης τυποποιημένου ελαιόλαδου που αποτελεί Εθνικό στόχο για την διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος.

Άλλωστε η ομοσπονδία μας  ΠΟΕΣΕ στήριξε την καθιέρωση της συγκεκριμένης συσκευασίας (με Ευρωπαϊκό κανονισμό, παρότι δεν εκδόθηκε μετά από βέτο χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά) πριν 4 χρόνια σε συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Τα κακόπιστα δημοσιεύματα βλάπτουν το ίδιο το προϊόν, την προσπάθεια καθιέρωσης χρήσης τυποποιημένου ελαιολάδου και τη διασφάλιση της ποιότητας αυτού, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τον Κλάδο και την λειτουργία του”. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική κρίση: Οι έξι πληγές του Αιγαίου, μπορούν να επουλωθούν;

Ποιες είναι οι έξι πληγές του Αιγαίου; Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Νάξος – Κωμιακή (Σύλλογος Γυναικών): Η διαδρομή του Επιταφίου φωτισμένη με αυτοσχέδια φαναράκια

Μεγάλη Παρασκευή και ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής θα φωτίσει τη διαδρομή με αυτοσχέδια φαναράκια για την περιφορά του Επιτάφιου

Κυκλάδες: Μηχανική βλάβη για το “Power Jet”, τι συνέβη;

Μηχανική βλάβη στο Power Jet – Συνεχίζει με μειωμένη ταχύτητα για τα νησιά των Κυκλάδων

Πένυ Ρόγκα: Ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο και σημειώνει “Η μάχη μόλις ξεκίνησε”

Η λίμπερο του Παναθηναϊκού, Πέννυ Ρόγκα, γνωστοποίησε ότι έχει καρκίνο και έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία

Πάσχα χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στη νησιωτική χώρα

Παρά τα όποια κίνητρα που ανακοινώνονται τα νησιά στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό - Τι φταίει;

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Πάσχα – Ταξίδι: Στη Νάξο η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%

Που θα τα ταξιδέψουν για το Πάσχα οι Ελληνες; Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση - Τα νησιά και πάλι κέρδισαν τις υπηρωτικές περιοχές

Νάξος: Πρωτομαγιά στη Δημοτική Επιτροπή η …μάχη για την αύξηση των δημοτικών τελών

Συνεδρίαση την Πρωτομαγιά της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Βασικό θέμα; Η αύξηση στα δημοτικά τέλη