Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕστίαση: Η μάχη του ...ελαιόλαδου ξεκίνησε

Εστίαση: Η μάχη του …ελαιόλαδου ξεκίνησε

|

Ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων “Φιλοξενία” με ανακοίνωσή του δίνει τις σωστές εντολές όσον αφορά τη χρήση του ελαιολάδου στο τραπέζι καθότι άρχισαν ήδη τα … παρατράγουδα 

Ακόμη δεν ξεκίνησε η καλοκαιρινή περίοδος και άρχισαν τα … spoilers και χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση γιατί πολύ απλά είναι σαν να βλέπεις τα προσεχώς «οι κακοί μαγαζάτορες, οι ταβερνιάρηδες που κλέβουν τους πελάτες: με τα POS, με τις αποδείξεις που δεν κόβουν, με τους διπλούς καταλόγους αλλά και με το …ελαιόλαδο»… Τι δεν το μάθατε; Ο νέος τρόπος που βρήκαν οι μαγαζάτορες να …κλέβουν τους πελάτες είναι το λάδι. Ναι το αγνό παρθένο εθνικό μας προϊόν.

Και πως το κάνουν; Όπως διαβάζουμε υπάρχει οδηγία που αναφέρει ότι πρέπει στο τραπέζι να υπάρχει «συσκευασία ελαιόλαδου» την οποία εάν θέλουν θα χρησιμοποιούν οι πελάτες στο φαγητό τους και δη στην σαλάτα. Και όπως ξέρετε πώς να κάνεις… παπάρα ως Έλλην εάν δεν υπάρχει μισό κιλό λάδι… Ε ο «έξυπνος» επιχειρηματίας, στην σαλάτα βάζει ελάχιστο και αναγκάζει τον πελάτη να χρησιμοποιεί τη συσκευασία και η χρέωση είναι; Λες και βρίσκεται στο Χίλτον…

Αλήθεια ή όχι; Ήδη τα πρώτα δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους και βέβαια στοχεύουν στους κακούς επαγγελματίες που πίνουν όχι το αίμα, αλλά τα λάδι των πελατών. Και βέβαια αυτοί οι επαγγελματίες είναι στα νησιά του Αιγαίου. Τουριστικοί προορισμοί…

Ε έρχεται σήμερα, ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης «Φιλοξενία» στη Νάξο και βάζει με μία απλή ανακοίνωση τα πράγματα στη θέση τους.. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολύ απλά «τα σερβιριζόμενα είδη (σαλάτες, χόρτα κλπ) θα πρέπει να σερβίρονται κανονικά όπως μέχρι πρότινος, περιλαμβάνοντας το ελαιόλαδο ανά μερίδα. Δηλαδή από το παρασκευαστήριο –κουζίνα προς το τραπέζι τα προϊόντα θα περιέχουν λάδι όπως πριν». Κι εάν θέλει ο πελάτης βάλει έξτρα, δικαίωμά του. Όσο για τη χρέωση; Αυτή θα πρέπει να αναγράφεται στον κατάλογο ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις…

Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρει η επιστολή του Συλλόγου με θέμα «Χρήση σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης ελαιολάδου στα τραπέζια των εστιατορίων και συναφών καταστημάτων» και την υπογραφή των Γιάννη Μαγγιώρου (προέδρου) και Αποστόλη Καρεγλά (γενικού γραμματέα)….

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το θέμα του ελαιολάδου στα καταστήματα του Κλάδου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τόσο στους επαγγελματίες του Κλάδου, όσο και στους καταναλωτές, ότι τα σερβιριζόμενα είδη (σαλάτες, χόρτα κλπ) θα πρέπει να σερβίρονται κανονικά όπως μέχρι πρότινος, περιλαμβάνοντας το ελαιόλαδο ανά μερίδα. Δηλαδή από το παρασκευαστήριο –κουζίνα προς το τραπέζι τα προϊόντα θα περιέχουν λάδι όπως πριν .

Από 1η Ιανουαρίου 2018 και σύμφωνα με την νέα ΔΙΕΠΠΥ (Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Παροχής Υπηρεσιών, ΦΕΚ Β΄2983/30-8-2017), ενότητα 48, άρθρο 42 § 4, στην περίπτωση που ο πελάτης ζητήσει επιπλέον ελαιόλαδο ως συμπλήρωμα, θα πρέπει να του παρέχουν το ελαιόλαδο αυτό (είτε πάνω στο τραπέζι είτε φέρνοντας το στο τραπέζι) σε σφραγισμένη μη επαναγεμιζόμενη συσκευασία ή σε συσκευασία μιας χρήσης, η οποία θα αναγράφει τις απαιτούμενες επισημάνσεις από τον παραγωγό, και δεν θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από επόμενο πελάτη και το κατάστημα θα μπορεί εφόσον το επιθυμεί να το χρεώνει (εφ’ ‘όσον αναγράφεται στον κατάλογο) 

Η αλλαγή αυτή αποτελεί προσπάθεια ενίσχυσης της χρήσης τυποποιημένου ελαιόλαδου που αποτελεί Εθνικό στόχο για την διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος.

Άλλωστε η ομοσπονδία μας  ΠΟΕΣΕ στήριξε την καθιέρωση της συγκεκριμένης συσκευασίας (με Ευρωπαϊκό κανονισμό, παρότι δεν εκδόθηκε μετά από βέτο χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά) πριν 4 χρόνια σε συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Τα κακόπιστα δημοσιεύματα βλάπτουν το ίδιο το προϊόν, την προσπάθεια καθιέρωσης χρήσης τυποποιημένου ελαιολάδου και τη διασφάλιση της ποιότητας αυτού, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τον Κλάδο και την λειτουργία του”. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ – Κυκλάδες: Παραιτήσεις μελών από Τήνο και Σύρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ποια η σχέση του με τα μέλη… Νέες παραιτήσεις

Κίνα: Ρομπότ με AI «έπεισε» άλλα ρομπότ να… στασιάσουν (!!!)

Ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα «έπεισε» άλλα ρομπότ να... στασιάσουν και να το ακολουθήσουν (video)

Νάξος: Γιατί ο Δημήτρης Λιανός μιλάει για “ιδιαίτερη τιμή”;

Η ανάρτηση που έγινε από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή την εκδήλωση χθες Πέμπτη (21/11) στη Νάξο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

Μονογυιού: “Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού”

Κατερίνα Μονογυιού: Στην εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών

Νάξος: Ο Γ. Λεονταρίτης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης σύστασης Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών

Η συμφωνία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τις εκπομπές άνθρακα κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση και κλιματική προσαρμογή τους.

Νάξος – Στ. Γκίκας: “Θα αλλάξει η εικόνα των νησιών μας, στο σύνολό τους”

Μιλώντας για «το μοντέλο των “έξυπνων” και ”πράσινων” νησιών» ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε πως «δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία για τα νησιά μας»

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου