Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΈρχεται η ΚΥΑ για τη διαχείριση αιγιαλού, το 70% στο Δήμο

Έρχεται η ΚΥΑ για τη διαχείριση αιγιαλού, το 70% στο Δήμο

|

Τη δέσμευση ότι σύντομα θα παραχωρηθούν οι παραλίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέλαβε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. Από ένα έως τρία χρόνια η διάρκεια της δέσμευσης και το 70% των εσόδων στους Δήμους 

«Η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι έτοιμη και πολύ σύντομα θα δημοσιευθεί» αυτό δηλώνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός βάζοντας τέλος στην αγωνία αιρετών και επιχειρηματιών που βλέπουν ότι έχει φτάσει Μάιος και ακόμη δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση των αιγιαλών και παραλιών ώστε να γνωρίζουν το νομικό πλαίσιο που θα κινηθεί… Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κος Σαντορινιός, ουσιαστικά έχουμε τη προσωπική δέσμευση ότι όλα θα κινηθούν πιο γρήγορα, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων και πρόσθεσε ότι το νομικό καθεστώς στο οποίο βασίζονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας .

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Πολύ σύντομα δημοσιεύεται η ΚΥΑ για τους όρους παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας. Αν και ήταν κατανοητή η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό από παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και από τους επιχειρηματίες του τουρισμού, με την αλλαγή του νομικού πλαισίου και με την υπογραφή της ΚΥΑ, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η εισαγωγή μιας διαδικασίας που θα στοχεύει στην εδραίωση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και ταυτόχρονα στην στήριξη των ΟΤΑ.

Παρόλο που το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν είναι το επισπεύδον Υπουργείο, εντούτοις, λόγω αρμοδιοτήτων Νησιωτικότητας, έχουμε παρακολουθήσει από κοντά και έχουμε συμβάλει με απόψεις στην διαδικασία, τόσο της τροποποίησης του Άρθρου 13 του Νόμου 2971/2001, όσο και την σύνταξη της φετινής ΚΥΑ.

Συγκεκριμένα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που σύμφωνα με τον νόμο 2971/2001 καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλιών είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να δημοσιευτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ισχύς της θα είναι μέχρι 31/12/19 και προβλέπει δημοπράτηση από ένα έως τρία έτη. Βασικό σημείο αυτής είναι η διατήρηση για τους Δήμους του 70% επί των εισπράξεων από τα τιμήματα της παραχώρησης- το 30% αποδίδεται στο Δημόσιο.

Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε, πρόσφατακαι σε αλλαγή του νομικού πλαισίου (άρθρο 13 του 2971/2001) περί του τρόπου παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας, αφού το προηγούμενο νομικό καθεστώς, πάνω στο οποίο βασίζονταν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για πολύ καιρό, ο μέχρι τώρα τρόπος δημοπράτησης των παραλιών, κρατούσε υγιείς επιχειρηματίες του τουρισμού σε καθεστώς ομηρίας, το δημόσιο συμφέρον δεν ήταν εξασφαλισμένο και σε πολλές περιπτώσεις οι διαδικασίες χαρακτηρίζονταν ως αδιαφανείς και χαριστικές για λίγους. Η Κυβέρνηση λύνει ένα ζήτημα που απασχολούσε μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των νησιών, στοχεύοντας στο να δημιουργηθούν συνθήκες για ώθηση της ανάπτυξης τους, ενώ παράλληλα θωρακίζει την δημόσια περιουσία από την αυθαίρετη εκμετάλλευση».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ερώτηση της Κατερίνας Μονογυιού για μείωση ΦΠΑ στις Κυκλάδες

Η Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Οι “Κάλπηδες” του Στρατή Μυριβήλη ανεβαίνουν στη Νάξο

Η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» παρουσιάζει μια ξεκαρδιστική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης»

Νάξος: Το “Methyres – Wine Symposium” επιστρέφει για 3η χρονιά στο Avaton 1739

Οίνος, γεύσεις και πολιτισμός με φόντο το ηλιοβασίλεμα - Πότε; Που;

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)