Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΈρχεται η ΚΥΑ για τη διαχείριση αιγιαλού, το 70% στο Δήμο

Έρχεται η ΚΥΑ για τη διαχείριση αιγιαλού, το 70% στο Δήμο

|

Τη δέσμευση ότι σύντομα θα παραχωρηθούν οι παραλίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέλαβε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. Από ένα έως τρία χρόνια η διάρκεια της δέσμευσης και το 70% των εσόδων στους Δήμους 

«Η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι έτοιμη και πολύ σύντομα θα δημοσιευθεί» αυτό δηλώνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός βάζοντας τέλος στην αγωνία αιρετών και επιχειρηματιών που βλέπουν ότι έχει φτάσει Μάιος και ακόμη δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση των αιγιαλών και παραλιών ώστε να γνωρίζουν το νομικό πλαίσιο που θα κινηθεί… Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κος Σαντορινιός, ουσιαστικά έχουμε τη προσωπική δέσμευση ότι όλα θα κινηθούν πιο γρήγορα, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων και πρόσθεσε ότι το νομικό καθεστώς στο οποίο βασίζονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας .

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Πολύ σύντομα δημοσιεύεται η ΚΥΑ για τους όρους παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας. Αν και ήταν κατανοητή η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό από παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και από τους επιχειρηματίες του τουρισμού, με την αλλαγή του νομικού πλαισίου και με την υπογραφή της ΚΥΑ, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η εισαγωγή μιας διαδικασίας που θα στοχεύει στην εδραίωση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και ταυτόχρονα στην στήριξη των ΟΤΑ.

Παρόλο που το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν είναι το επισπεύδον Υπουργείο, εντούτοις, λόγω αρμοδιοτήτων Νησιωτικότητας, έχουμε παρακολουθήσει από κοντά και έχουμε συμβάλει με απόψεις στην διαδικασία, τόσο της τροποποίησης του Άρθρου 13 του Νόμου 2971/2001, όσο και την σύνταξη της φετινής ΚΥΑ.

Συγκεκριμένα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που σύμφωνα με τον νόμο 2971/2001 καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλιών είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να δημοσιευτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ισχύς της θα είναι μέχρι 31/12/19 και προβλέπει δημοπράτηση από ένα έως τρία έτη. Βασικό σημείο αυτής είναι η διατήρηση για τους Δήμους του 70% επί των εισπράξεων από τα τιμήματα της παραχώρησης- το 30% αποδίδεται στο Δημόσιο.

Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε, πρόσφατακαι σε αλλαγή του νομικού πλαισίου (άρθρο 13 του 2971/2001) περί του τρόπου παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας, αφού το προηγούμενο νομικό καθεστώς, πάνω στο οποίο βασίζονταν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για πολύ καιρό, ο μέχρι τώρα τρόπος δημοπράτησης των παραλιών, κρατούσε υγιείς επιχειρηματίες του τουρισμού σε καθεστώς ομηρίας, το δημόσιο συμφέρον δεν ήταν εξασφαλισμένο και σε πολλές περιπτώσεις οι διαδικασίες χαρακτηρίζονταν ως αδιαφανείς και χαριστικές για λίγους. Η Κυβέρνηση λύνει ένα ζήτημα που απασχολούσε μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των νησιών, στοχεύοντας στο να δημιουργηθούν συνθήκες για ώθηση της ανάπτυξης τους, ενώ παράλληλα θωρακίζει την δημόσια περιουσία από την αυθαίρετη εκμετάλλευση».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Υποδέχθηκε μαθητές από την Ιταλία στο πλαίσιο του Erasmus+

Ένα εναλλακτικό ταξίδι στη Μεσόγειο με όχημα την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη φιλοξενία και τη βιωσιμότητα

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Ο «Άνθρωπος ορχήστρα» μιλά για τη μουσική άνοιξη των Κυκλάδων (video)

Μια ιστορική εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων και το όραμα για ένα μουσικό Αιγαίο

Η Κέα “ταξιδεύει” στον προαστιακό: Δεύτερη συνεχής προβολή του νησιού στην καρδιά της Αθήνας

Ο Δήμος Κέας συνεχίζει τη στρατηγική του τουριστική καμπάνια μέσα από 11 σταθμούς του προαστιακού, προσεγγίζοντας χιλιάδες επιβάτες καθημερινά. (video)

Κραυγή αγωνίας από τη Φολέγανδρο: Ανεπαρκής η ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή σύνδεση ενόψει τουριστικής σεζόν

Ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων του νησιού καλεί το Υπουργείο Ναυτιλίας να δώσει άμεση λύση – Αποκλεισμός σε περίοδο αιχμής

Πανναξιακός ΑΟΚ: Έντονη διαμαρτυρία για επεισόδια στον αγώνα με τον Ιωνικό Νίκαιας

Προπηλακισμοί, ύβρεις και επικίνδυνα περιστατικά καταγγέλλει ο Πανναξιακός – Καλεί τις αρχές να αναλάβουν δράση

Εφ. Καλογεροπούλου: «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα» (video)

Η Έφη Καλογεροπούλου μοιράζεται αναμνήσεις και αλήθειες από τις «Μάντρες» και τη «Μαργαρίτα» – δύο σταθερές σε ένα νησί που συνεχώς μεταμορφώνεται. (video)

Καταγγελίες πολιτών στη Σίφνο: «Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται»

Πολίτες καταγγέλλουν πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στο νησί – Ζητούν αναστολή αδειών και απόδοση ευθυνών σε αρμόδιες υπηρεσίες.

«Habemus Papam»: Από την τιάρα στο πάλλιο – Οι τελετές στέψης και ενθρόνισης του Πάπα από τον 9ο αιώνα μέχρι σήμερα

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ΄ αναλαμβάνει επισήμως τη διακονία του Επισκόπου Ρώμης – Από τη χλιδή του παρελθόντος στη λιτότητα της σύγχρονης τελετής.

Αμοργός: Το Αμοργιανό Φεστιβάλ επιστρέφει 7–9 Ιουνίου με χορωδίες, συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη μουσική, την παράδοση και τη μνήμη με ελεύθερη είσοδο σε όλο το νησί – Συμμετέχουν σύλλογοι από Τρίπολη και Αμοργό.

Πρόταση ημέρας: Ζυμαρικά με μπάμιες και κεφαλοτύρι Πιτταρά

Πρόταση ημέρας από τον Γαστρονόμο. Για τους φίλους των ζυμαρικών και των τυροκομικών ... Αα και της μπάμιας

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση