Παρασκευή, 30 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕρχεται το Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου

Ερχεται το Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου

|

Το προσεχές Σάββατο 16 Ιουλίου στις Κάπαρες της Αγίας Αννας πραγματοποιείται για 7η χρονιά το Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου – Οι καλεσμένοι και η άλλη οπτική με την πένα του Δημήτρη Καλαντζή 

Ήταν η μεγάλη πείνα μετά την επανάσταση του ΄21, που έκανε τον Ιωάννη Καποδίστρια να φέρει την πατάτα στην Ελλάδα. Είχε γνωρίσει τα «γεώμηλα» στην Ευρώπη, είχε εντυπωσιαστεί από τη γεύση τους και, όταν έμαθε για τη θρεπτική τους αξία, σκέφτηκε ότι αυτά θα μπορούσαν να χορτάσουν τους πεινασμένους Έλληνες. Ο Καποδίστριας εισήγαγε μαζικά πατάτες και ενθάρρυνε με κάθε τρόπο την παραγωγή τους. Ο θρύλος λέει ότι μεταχειρίστηκε ακόμα και τεχνάσματα (φύλαγε τις πατάτες σε αποθήκες, δήθεν ως πολύτιμα είδη, για να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου), αλλά η ιστορία επιβεβαιώνει μόνο ότι οι πατάτες έγιναν γρήγορα δημοφιλείς στους Έλληνες και η καλλιέργειά τους αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα. Μία όμως περιοχή κατάφερε να ξεχωρίσει μέχρι της ημέρες μας για την ποιότητα της πατάτας της. Είναι η Νάξος με ένα μεγάλο – και ταυτόχρονα τόσο φυσικό – «μυστικό επιτυχίας»…

του Δημήτρη Καλαντζή

Η Νάξος είναι γνωστή για δύο ιδιαίτερα προϊόντα: τη γραβιέρα και την πατάτα. Για τους περισσότερους από τους κατοίκους των πόλεων, δεν φαίνεται κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο: το ένα είναι κτηνοτροφικό προϊόν και το άλλο γεωργικό. Και όμως, η πατάτα της Νάξου ήταν η αφορμή για να αναπτυχθεί η αγελαδοτροφία (και άρα η τυροκομία) και η αγελαδοτροφία με τη σειρά της, ήταν η αιτία για να γίνει η πατάτα της Νάξου, η πιο νόστιμη και ποιοτική πατάτα σε όλη την Ελλάδα. Οι επιστήμονες θα περιέγραφαν το σύστημα που ακολουθείται στη Νάξο ως «αειφόρο ανάπτυξη» ή «φυσική ανακύκλωση». Στους Ναξιώτες όμως προέκυψε από την απλή παρατήρηση…

Τι πρόσεξαν λοιπόν οι Ναξιώτες πριν μερικές δεκαετίες; Ότι κοντά στους χώρους που κρατούσαν τα βόδια (ζώα με τα οποία όργωναν τις πατατο-καλλιέργειες), οι πατάτες έβγαιναν πιο πλούσιες, πιο μεγάλες και πιο γευστικές. Δεν άργησαν λοιπόν να κάνουν τη σύνδεση με την κοπριά των ζώων και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζουν τα κοπάδια τους για να εμπλουτίζουν τα χωράφια τους με το πιο πλούσιο και φυσικό λίπασμα στη γεωργία: την κοπριά από τα βοοειδή. Η αλήθεια είναι ότι τους βοήθησε πολύ και το κλίμα του νησιού, που δεν ευνοεί φυτικές ασθένειες, κι έτσι δεν είχαν ανάγκη από πολλά ραντίσματα και χημικές παρεμβάσεις. Η πατάτα της Νάξου κατέκτησε με αυτόν τον τρόπο την κορυφή στις επιλογές των Ελλήνων για την ποιότητα και τη γεύση της. Και παράλληλα έγινε η αιτία για να οργανωθεί η αγελαδοτροφία και η τυροκομία στο νησί με αποτέλεσμα να βγει την εκλεκτή γραβιέρα Νάξου.

Περίπου 300 με 400 οικογένειες καλλιεργούν πατάτες σήμερα στο νησί, παράγοντας 6 – 7 εκατομμύρια κιλά το χρόνο, όπως μας λέει ο διευθυντής για την παραγωγή πατάτας στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου,Μιχάλης Βερνίκος. Η ΕΑΣ προσπαθεί να προφυλάξει το «καλό όνομα» της τοπικής πατάτας, με την συσκευασία του προϊόντος σε διχτάκια με την επωνυμία της Ένωσης, καθώς δεκάδες τόνοι πατάτας διακινούνται στην Ελλάδα ως Νάξου, χωρίς να είναι. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός χονδρεμπόρου, που αγόρασε από τη Νάξο δύο τόνους ντόπιας πατάτας και τελικά διοχέτευσε στην αγορά… 200 τόνους, ως πατάτα Νάξου. Με το διχτάκι, ο κάθε καταναλωτής διασφαλίζει ότι θα απολαύσει πραγματική πατάτα Νάξου, νόστιμη, υγιεινή και ανθεκτική μέχρι να μαγειρευτεί.

Φεστιβάλ 

Οι Ναξιώτες γιορτάζουν το προϊόν τους και μας καλούν όλους στο 7ο Φεστιβάλ πατάτας τηςΈνωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, το Σάββατο 16 Ιουλίου στην Αγία Άννα (περιοχή Κάπαρες).

Μεγάλη «πρωταγωνίστρια» θα είναι φυσικά και αυτή τη χρονιά η πατάτα Νάξου που θα υπάρχει άφθονη, μαγειρεμένη σε δεκάδες παραδοσιακές συνταγές και θα προσφέρεται σε όλουςεντελώς δωρεάν!

Το φεστιβάλ θα έχει εντυπωσιακά σκηνικά, μουσική, χορό και τραγούδι, βραβεύσεις αλλά και πολλές ανατροπές (οργάνωση – επιμέλεια: Μάνος Μπανασάκης).

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Χρήστος Νέζος (κάνοντας, μαθαίνουμε, μία πολύ εντυπωσιακή είσοδο) με τη δημοσιογράφο Πόπη Αλιμπέρτη.

Τις συνταγές επιμελείται ο εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου στη Νάξο, Στέλιος Κορρές.

Στο Φεστιβάλ Πατάτας 2016 θα βρίσκονται και οι αναγνωρισμένοι chef: Δημήτρης Σκαρμούτσος, Ρένα της Φτελιάς και Νικόλας Σακελλαρίου.

Σκηνικά: Devid Negrin

Μουσικό πρόγραμμα: Στελλίνα Κονιτοπούλου- Μανώλης Μπαρμπεράκης.

Πηγή: postmodern.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

+πλεύση 2025: Ένας διάπλους ζωής και ελπίδας στα ακριτικά νησιά

Ιατρικές εξετάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, έργα υποδομής και υποτροφίες σε μαθητές από 8 νησιά του Αιγαίου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 11ος Διάπλους της +πλεύσης

Κέα – “Sea You There”: Εθελοντική δράση καθαρισμού στην Κορησσία

Εθελοντική δράση «Sea You There» στην Κορησσία Κέας την Τρίτη 4 Ιουνίου! Καθαρισμός παραλίας, παιδικές δραστηριότητες, μουσική, χορός και διαγωνισμοί για όλους!

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει τη χειμερινή Ελλάδα του 2025

Η Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Αγώνων «Μιλάνο – Κορτίνα 2026» περνά από 41 ελληνικούς προορισμούς, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη δυναμική του χειμερινού τουρισμού

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Έως τις 15 Ιουνίου οι Δηλώσεις Καθαρισμού Οικοπέδων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί τους πολίτες να υποβάλουν άμεσα δηλώσεις καθαρισμού για την αποφυγή πυρκαγιών - Ενεργοποιείται η Πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr

Πρώτη άφιξη του “National Geographic Orion” στη Νάξο για το 2025

Περίπου 100 επιβάτες ανακάλυψαν τις ομορφιές του νησιού – Σημαντικά τα οφέλη για την τοπική αγορά

ΠΝΑΙ – “Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο”: Στο έλεος της ανύπαρκτης πολιτικής οικιστικής ανάπτυξης της κυβέρνησης οι μικροί οικισμοί

Σοβαρές ενστάσεις για το νέο Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει όρια για τους μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Το Π.Δ. απειλεί τις μικροϊδιοκτησίες και τη βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου.

Πάρος – Παλαιό Αεροδρόμιο: Χώρος ζωής και κοινωφελών χρήσεων για το μέλλον του νησιού

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου ενέκρινε τις προτεινόμενες χρήσεις γης για τον παλιό Κρατικό Αερολιμένα, με στόχο την πολυδιάστατη αξιοποίησή του μέσα από κοινωνικές, υγειονομικές και πολιτιστικές δομές.

Στοίχημα – Ελβετία: Ζητείται θαύμα και …Ααράου στο προσκήνιο

Η πρόταση της ημέρας μας έρχεται από την Ελβετία. Ντέρμπι και Ααράου - Γκρασχόπερς: Για το… θαύμα στο 2.17!

Τυροκομείο Πιτταράς – «Η Γραβιέρα μας πήρε Πλατινένιο»: Μια καρδιά γεμάτη γεύση από τη Νάξο

Ο Νίκος Πιτταράς μιλά με περηφάνια για τη νέα μεγάλη διάκριση του τυροκομείου του στα Excellent Taste Awards 2025 και μας θυμίζει πως η ποιότητα δεν είναι τυχαία… είναι στάση ζωής.

Σίφνος: Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος σήκωσε την Παναγία της Χρυσοπηγής (video)

Ο Τρύφων Κοντιζάς, με καταγωγή από τη Σύρο, τίμησε με σεμνότητα και πίστη την πολιούχο της Σίφνου, σε μια γιορτή γεμάτη μνήμη, λαμπρότητα και συγκίνηση.

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.