Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομία«Επιστροφή» εισφορών από τον ΕΦΚΑ σε 400.000 ασφαλισμένους λόγω λάθους

«Επιστροφή» εισφορών από τον ΕΦΚΑ σε 400.000 ασφαλισμένους λόγω λάθους

|

Επιστροφές χρημάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις και άνω των 2.700 ευρώ, δικαιούνται ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ λόγω λάθους στον υπολογισμό των κρατήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» 400.000 ασφαλισμένοι δικαιούνται επιστροφές καθώς οι κρατήσεις του ΕΦΚΑ έγιναν με βάση τα εισοδήματα του 2015 και όχι με αυτά του 2016. Δεδομένου ότι τα εισοδήματα του 2015 ήταν μεγαλύτερα από αυτά του 2016 προκύπτουν οι διαφορές οι οποίες πρέπει να επιστραφούν. Μάλιστα η μείωση των εισοδημάτων του 2016 ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το 35%.

Συμψηφισμός ή επιστροφή χρημάτων

Στο πλαίσιο αυτό στον ΕΦΚΑ επεξεργάζονται τον τρόπο που θα επιστραφούν στους δικαιούχους τα χρήματα.  Σύμφωνα με την εφημερίδα δύο είναι τα σενάρια που επεξεργάζονται στελέχη του Ταμείου: του συμψηφισμού και της επιστροφής χρημάτων. Επικρατέστερη λύση ωστόσο είναι η αυτή του μεικτού συστήματος. Όσοι δηλαδή δικαιούνται μεγάλες επιστροφές ένα μέρος των χρημάτων θα επιστραφεί και στο υπόλοιπο θα γίνει συμψηφισμός για τις μελλοντικές εισφορές ενώ όσοι έχουν μικρές επιστροφές είναι πιθανότερο να γίνει απλά συμψηφισμός.

Ο νόμος ορίζει ότι η βάση υπολογισμού είναι το εκκαθαρισμένο εισόδημα του πιο πρόσφατου οικονομικού έτους, δηλαδή οι εισφορές του 2017 βγαίνουν με το εισόδημα του 2016, αφού εκκαθαριστεί.

Παραδείγματα

Αγρότης με εισόδημα 13.716 ευρώ το 2015 πληρώνει στο ΕΦΚΑ 242 ευρώ το μήνα. Το εισόδημα που απέκτησε το 2016 είναι 7.774 ευρώ που σημαίνει ότι η εισφορά του 2017 επανυπολογίζεται στα 137 ευρώ το μήνα. Μέχρι τώρα δηλαδή πληρώνει καπέλο 76%. Η διαφορά που οφείλει να του επιστρέψει ο ΕΦΚΑ ή να την συμψηφίσει με μελλοντικές εισφορές είναι 105 ευρώ το μήνα και 735 ευρώ το επτάμηνο. Αν δεν κάνει τον συμψηφισμό άμεσα, τότε ο αγρότης έχει κάθε λόγο να σταματήσει να πληρώνει το χαράτσι στον ΕΦΚΑ για όλο το 2017 με βάση τις εισφορές που αναλογούν στο εισόδημα του 2016. Στο επτάμηνο έχει πληρώσει 1.694 ευρώ με αρχική εισφορά των 242 ευρώ (242Χ7=1.694). Με το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2016 η πραγματική εισφορά για το 2017 είναι 137 ευρώ το μήνα και 1.644 ευρώ για όλο το χρόνο (137Χ12=1.644).

Φαρμακοποιός πληρώνει εισφορά 995 ευρώ το μήνα γιατί υπολογίστηκε με το εισόδημα του 2015 που ήταν 59.991 ευρώ. Το εισόδημα του 2016 όμως είναι 20% χαμηλότερο, στα 38.837 ευρώ και η πραγματική εισφορά για το 2017 βγαίνει στα 600 ευρώ το μήνα με 26,95% που του χρεώνει ο ΕΦΚΑ. Στο επτάμηνο κατέβαλε 6.965 ευρώ (995Χ7=6.965), ενώ με το εισόδημα του 2016 βγαίνει να πληρώσει 4.200 ευρώ (600Χ7=4.200). Μέχρι τώρα δηλαδή πληρώνει χαράτσι με καπέλο 66%. Η διαφορά που πρέπει να του επιστραφεί ή συμψηφιστεί από τον ΕΦΚΑ για αυτό το επτάμηνο είναι 2.675 ευρώ.

Ατομική επιχείρηση με εισόδημα 27.996 ευρώ το 2015 πληρώνει χαράτσι 639 ευρώ, ενώ η εισφορά με το εισόδημα του 2016 που είναι 18.583 ευρώ διαμορφώνεται στα 427 ευρώ. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι μέχρι τώρα πλήρωνε καπέλο 49%. Στο επτάμηνο λοιπόν του 2017 ο επαγγελματίας πληρώνει χαράτσι 4.473 ευρώ (639Χ7=4.473), ενώ βάσει εισοδήματος 2016 η πραγματική εισφορά επταμήνου είναι 2.989 ευρώ (427Χ7=2.989). Ο ΕΦΚΑ του χρωστάει για το επτάμηνο 1.484 ευρώ που θα το κλείσει με συμψηφισμό, δηλαδή με μικρότερο χαράτσι τους επόμενους μήνες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η ομάδα της Cyberno παρουσιάζει εφαρμογές AI στην τάξη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα THINKSAFE – Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς του νησιού

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Η ώρα της κάλπης, ποιοι είναι υποψήφιοι (πίνακες)

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 διεξάγονται οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή και την Ομοσπονδία – Δικαίωμα ψήφου για όλα τα μέλη με συμβολική καταβολή 5€

Συνάντηση Βρούτση – Αθανασίου για τις αθλητικές υποδομές της Σύρου, διήμερη επίσκεψη του Υπουργού στο νησί

Κρίσιμες παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και του προπονητηρίου στη Βάρη στο επίκεντρο της συνάντησης – Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού στη Σύρο άμεσα (31/05 - 01/06) για επιτόπιο έλεγχο των εγκαταστάσεων

Πάρος: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στο κρουαζιερόπλοιο «National Geographic Orion»

Το διεθνούς φήμης πλοίο εξερεύνησης θα επισκεφθεί την Πάρο συνολικά 11 φορές εντός του 2025, ενισχύοντας την εικόνα του νησιού ως αυθεντικού και εναλλακτικού προορισμού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.