Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕπιμένουν να μας αγνοούν

Επιμένουν να μας αγνοούν

|

Εντονότατη αντίδραση του Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου και του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαννετίδη, που συνεχίζουν τον αγώνα για  την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, για ίσες ευκαιρίες  και για επιπλέον πόρους στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Εντονότατη ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, στην χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΝΠΕ, για την αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τις Περιφέρειες της χώρας όπου επικρατούν ειδικές συνθήκες , όσον αφορά την κατανομή των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014 – 2020), με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που, ως εκ τούτου, είναι σημαντικά μειωμένοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου για την κατανομή του ΠΑΑ 2014 – 2020, μόνο 23 εκ. ευρώ αντιστοιχούν για όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την νέα προγραμματική περίοδο, ήτοι μόλις το 2,89% των συνολικών πόρων που διατίθενται στις Περιφέρειες.

Για τον υπολογισμό τους αναπτύχθηκε μία μεθοδολογία που οδηγεί σε στρεβλά αποτελέσματα , αφού για μια ακόμη φορά δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε οι δεσμεύσεις για αυξημένη κατανομή των πόρων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τα Τομεακά Προγράμματα , ούτε ο νησιώτικος χαρακτήρας της Περιφέρειας, αλλά ούτε και οι ειδικές συνθήκες που τα τελευταία χρόνια έχουν διαμορφωθεί.

Η πρόταση κατανομής των πόρων του ΠΑΑ στις Περιφέρειες ήταν εκ των βασικών θεμάτων της χθεσινής συνεδρίασης στην ΕΝΠΕ, με τους κκ Χατζημάρκο και Ζαννετίδη να αντιδρούν έντονα και αποφασιστικά στην εμμονή του Γ.Γ. του Υπουργείου Χ. Κασίμη  να αγνοεί  τις ειδικές συνθήκες και για πολλούς λόγους έχουν διαμορφωθεί στο Νότιο Αιγαίο, καθώς και την συνεχή και ραγδαία επιδείνωση όλων των δεικτών της περιοχής, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε έγινε γνωστή η πρόταση κατανομής του Υπουργείου, υπήρξαν αλλεπάλληλα διαβήματα διαμαρτυρίας και επιστολές, που τεκμηρίωναν πέραν πάσης αμφιβολίας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο Νότιο Αιγαίο και επιβάλλουν την στήριξη και ενίσχυση της περιοχής.

Ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου 2016, ο Περιφερειάρχης είχε στείλει επιστολή στον Γ. Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χ. Κασίμη όπου αποτύπωνε τις ανάγκες και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Χατζημάρκος είχε επισημάνει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει συμπεριληφθεί στις περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της χρήσης στρεβλών στατιστικών στοιχείων, ειδικά όσον αφορά στο παραγόμενο περιφερειακό εισόδημα. Η κατηγοριοποίηση αυτή οδήγησε στο να διατεθούν πολύ περιορισμένοι πόροι στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία κάλυψης των ιδιαίτερα μεγάλων και επιτακτικών αναγκών, κυρίως για υποδομές, που υφίστανται στην Περιφέρεια.

Για τον λόγο αυτό υπήρξαν δεσμεύσεις ότι θα είναι αυξημένη η κατανομή πόρων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, όπως και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου  δεν εφαρμόζονται κανόνες κατανομής βάσει της κατηγοριοποίησης μιας Περιφέρειας. Είχε ζητήσει επίσης να αλλάξει η μεθοδολογία κατανομής των πόρων όπου θα λαμβάνονται υπόψιν ο νησιωτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και οι μεγάλες αποκλίσεις στο ΑΕΠ από νησί σε νησί.

Ανάλογα διαβήματα είχαν γίνει και από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαννετίδη προς τους βουλευτές της Περιφέρειας.

Μετά την διαπίστωση ότι τα διαβήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συστηματικά  αγνοήθηκαν από τον Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος αυθαίρετα επιμένει να εξαιρεί την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τις Περιφέρειες όπου επικρατούν ειδικές συνθήκες, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη περαιτέρω αντίδραση, με νέα συνεδρίαση του δ.σ της ΕΝΠΕ για το θέμα, η οποία προσδιορίστηκε για την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 και με τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο να δηλώνει ότι ο αγώνας για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, για ίσες ευκαιρίες και για την διεκδίκηση των πόρων που δικαιούνται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, θα συνεχιστεί.

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νικοδήμεια 2025: Λαμπρός Εσπερινός και Ιερά Αγρυπνία σε Χώρα Νάξου και Γλινάδο

Με πάνδημη συμμετοχή, λαμπρές παρουσίες Ιεραρχών και την υποδοχή Ιερού Λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας εορτάστηκε ο Αγιορείτης Άγιος σε Χώρα και Γλινάδο

Σίριους – Μιάλμπι: Κλείνει τον πρώτο γύρο με… διπλασιασμό!

Σίριους – Μιάλμπι: Όλα δείχνουν... διπλό! Η φορμαρισμένη Μιάλμπι στοχεύει κορυφή στην Allsvenskan με νίκη στην Ουψάλα. Ανάλυση, στατιστικά και στοίχημα.

Νάξος – Γλινάδο: Παρουσία του Μητροπολίτη Παροναξίας, η λειτουργία στον Αγιο Νικόδημο

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου στο Γλινάδο Νάξου, τιμώντας την παραμονή της εορτής του Αγίου.

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Κωμιακή: Εκδηλώσεις, γιορτές και παράδοση τον Ιούλιο (πρόγραμμα)

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων, η Κωμιακή «ζωντανεύει» με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις – Από εγκαίνια και γιορτές μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Ο κυρ Θόδωρας και τα donats του Αγίου Προκοπίου, 31 καλοκαίρια σε μία παραλία

Στην άμμο της Νάξου, ο ήχος «donuts, βρε donuts» δεν είναι απλώς κάλεσμα για λουκουμάδες, είναι η φωνή του ίδιου του καλοκαιριού. Μια ιστορία με αλάτι, ιδρώτα και πολλή αγάπη.