Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρηματικότητα στα νησιά

Επιχειρηματικότητα στα νησιά

|

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή (02/06) η δημόσια ακρόαση από το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ με θέμα τι άλλο την επιχειρηματικότητα στα νησιά 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Δημόσια Ακρόαση που διοργάνωσε το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ (INSULEUR) με θέμα την «Επιχειρηματικότητα στα νησιά».

Η δημόσια ακρόαση στόχευε στο να δώσει συνέχεια στη γνωμοδότηση «Συμμετοχικά Νησιά» που εγκρίθηκε από την ΕΟΚΕ τον περασμένο Μάρτη και στη γνωμοδότηση «Επιχειρηματικότητα στα νησιά: συμβολή στην εδαφική συνοχή», η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ τον Μάιο.

Την εκδήλωσε τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός. Τον ΕΟΑΕΝ εκπροσώπησε ο Α΄ Αντιπρόεδρός του κ. Νίκος Τσίπηρας.

Ο κ. Γιώργος Μπενέτος, Πρόεδρος του INSULEUR, Προεδρεύων της εναρκτήριας συνεδρίασης σημείωσε την σημασία της εκδήλωσης, ιδιαίτερα μετά τα εξαιρετικά  αποτελέσματα της Μαλτέζικης Προεδρίας στην ΕΕ, καλωσόρισε την παρουσία υψηλών αξιωματούχων της ΕΕ, ευχαρίστησε τον πρόεδρο τη ΕΟΚΕ κ. Γιώργο Ντάση για την φιλοξενία και τη συνεχή υποστήριξη στο INSULEUR και διατύπωσε την άποψη ότι το άρθρο 174 της Συνθήκης ΕΕ που δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες των νησιών και των επιχειρήσεων πρέπει να τροποποιηθεί με την πρώτη ευκαιρία και να βρεθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης των Ευρωπαϊκών Νησιών.

Ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης υπέρ των νησιωτικών περιοχών, υποστήριξε ότι η νησιωτική πολιτική αποτελεί προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβερνητικής Πολιτικής  και υπογράμμισε ότι πρέπει να μελετηθούν και ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα όπως π.χ. το μεταφορικό ισοδύναμο.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η κα Ελένη Μαριάνου, Γ.Γ. της Διάσκεψης των Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών της ΕΕ (CRPM), ο κ. Ben Butters από το Ευρωπιμελητήριο και ο. κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος του Δικτύου των Δήμων των μικρών Νησιών

Κατά τη δημόσια ακρόαση τέθηκαν τα ερωτήματα εάν οι υπάρχουσες πολιτικές και εργαλεία για τη στήριξη των ΜΜΕ είναι επαρκείς για τις νησιωτικές ΜΜΕ ή κάποια νέα εργαλεία ή μηχανισμοί είναι απαραίτητοι για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και να συμμετάσχουν με ίσους όρους στην πορεία ολοκλήρωσης.

Οι βιοτεχνίες και οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω του μικρού τους μεγέθους και των περιορισμένων πόρων τους. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και οι διευρύνσεις της ΕΕ έχουν επίσης αλλάξει σημαντικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις. Η εκκίνηση μιας νέας επιχείρησης και η απόκτηση του απαιτούμενου κεφαλαίου είναι μια πρόκληση, όπως είναι η εύρεση του σωστού είδους χρηματοδότησης για την επέκταση μιας καθιερωμένης επιχείρησης. Λόγω των περιορισμένων πόρων και της απόστασης, τα νησιά υποφέρουν περισσότερο από τη γραφειοκρατία και το διοικητικό φόρτο από τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Στις τεχνικές συζητήσεις έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις: διοικητικό άχθος (Γιάννης Μαργαρώνης), πρόσβαση σε χρηματοδότηση (Ανδρέας Παντελιός), επιχειρηματικότητα σε μικρά ευρωπαϊκά νησιά (Camille Dressler), επιχειρηματική εκπαίδευση (Christian Vintergaard), περιβαλλοντική πολιτική και τουρισμός (Francesco Lembo) και  παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές ορισμένων νησιωτικών επιμελητηρίων για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, όπως π.χ για παράδειγμα το E-kyklades και Aegean cuisine (Γιάννης Ρούσσος) και τουρισμός στη Μαγιόρκα (Bartolome Comilla) στον τομέα του τουρισμού.

Τέλος, έγινε παρουσίαση των δύο γνωμοδοτήσεων που υιοθετήθηκαν από την ΕΟΚΕ (εισηγητής κ. Stefano Mallia-Μάλτα) και την Επιτροπή των Περιφερειών (εισηγήτρια κα Marie-Antoinette Maupertuis-Κορσική), αναφορά στο έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τομέα της νησιωτικής πολιτικής και στη συνέχεια που θα δοθεί στις δύο ανωτέρω γνωμοδοτήσεις (Ευρωβουλευτής κ. Tonino Picula-Κροατία), παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρήσεων (EEN) (Giacomo Matino), της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ σε σχέση με τα νησιά (Ελευθέριος Σταυρόπουλος) και της πολιτικής ενέργειας της ΕΕ, με ιδιαίτερη αναφορά συγκεκριμένου προγράμματος που μόλις υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί του θέματος αυτού (κ Devlin).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Με λαμπρότητα η σημερινή μαθητική παρέλαση, παραμονή της 25ης Μαρτίου (video)

Η μαθητική παρέλαση σήμερα στη πόλη της Νάξου - Το αυριανό πρόγραμμα (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Πάρος: Προχωρεί στην ίδρυση Δημόσιου ΙΕΚ με έμφαση σε τουρισμό και γαστρονομία

Ίδρυση ∆ηµόσιου Ινστιτούτου Επαγγελµατικής Κατάρτισης στην Πάρο - Η απόφαση του Δήμου και η δήλωση του κου Κωβαίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Πρόσκληση για γλέντι στη ….Γοργόνα

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια διοργανώνει γιορτή - Αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αγία Αννα

Στοίχημα: Ανοδική άνοδο – χρόνο με το χρόνο – εμφανίζουν τα “ύποπτα” παιχνίδια

Η Sportradar δείχνει άνοδο των ύποπτων αγώνων κατά 34% μέσα στο 2022

Τέμπη: Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο, τι προβλέπει για τη στήριξη των θυμάτων

Ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών, διορισμός στο Δημόσιο, άμεσες αποζημιώσεις και μέριμνα για φοιτητές μεταξύ των μέτρων στήριξης στο Νομοσχέδιο για συγγενείς θυμάτων και τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη

Χρ. Λύδης: Το “Santa Irini” του χρόνου θα συνδέει την Φολέγανδρο με τη Κρήτη

Συναντήσεις με νόημα για τον υποψήφιο δήμαρχο Φολεγάνδρου Χρήστο Λύδη - Τι συζήτησε με τους εκπροσώπους ναυτιλιακής εταιρείας

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Απρίλιο

Επιδότηση ρεύματος: Στα 15€/MWh σε νοικοκυριά – Δύο νέα προγράμματα από τον Απρίλιο

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εξήντα χιλιάδες εργασίες κενές ενόψει νέας τουριστικής περιόδου, ποιες είναι οι αιτίες

"Οχι" στον Τουρισμό ... Σκληρές συνθήκες εργασίας, στρεβλώσεις, μη ανταγωνιστικές αμοιβές, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας νέων εργαζομένων (πίνακας)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής