Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρείν στα χρόνια του Μνημονίου στα μικρά νησιά της Ελλάδας

Επιχειρείν στα χρόνια του Μνημονίου στα μικρά νησιά της Ελλάδας

|

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 41ης Γενικής Συνέλευσης του ΕΟΑΕΝ, με τη συμμετοχή του Υφ. Νησιωτικής Πολιτικής, του Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και άλλους έγκριτους ομιλητές – Καυτός διάλογος για το μεταναστευτικό, οι αποφάσεις που ελήφθησαν 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στη Σκύρο, από την Παρασκευή 5 ως και την Κυριακή 7 Μαΐου, η 41η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών.

Τις διαδικασίες της Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και απλοί πολίτες. Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, εξέφρασε τη βαθιά του «εκτίμηση στο έργο που έχει παράξει ο ΕΟΑΕΝ» και την πάγια θέση ότι ο Όμιλος «είναι ένας χρήσιμος σύμβουλος και συνεργάτης για εμάς που προσπαθούμε να σχεδιάσουμε θετικές πολιτικές για την Νησιωτικότητα της οποίας η ύπαρξη είναι ζωτικής σημασίας καθώς μπορεί και αποτελεί τον δίαυλο μέσα από τον οποίο εκφράζονται οι πραγματικές ανάγκες του νησιωτικού επιχειρείν».

Και …καβγάς…

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, αφού αναφέρθηκε στα πολύ θετικά πρώτα στοιχεία αναφορικά με τις αυξημένες προσδοκίες της χώρας από το μεγάλο και ισχυρό για την οικονομία μέτωπο του τουρισμού και επεσήμανε πως ο τουρισμός είναι υπερκομματικός και αφορά όλη την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες.

Πριν ξεκινήσει πάντως τη τοποθέτησή του, τσακώθηκε με τον Αντιπρόεδρο Επιμελητηρίου Χίου Ζαχαρία Μαϊστράλη. Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι ο κος Τζιάλλας με το καλημέρα τα «έχωσε» στα ΜΜΕ για τον τρόπο που πρόβαλαν το μεταναστευτικό αρνητικά στο προκαλώντας ενδοιασμούς στον ξένο τουρίστα να επισκεφθεί τα νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής. Ο κ. Τζιάλλας ανέφερε ότι τα ΜΜΕ προέβαλαν «αρνητικά» το θέμα του μεταναστευτικού δημιουργώντας προβλήματα στον Τουρισμό. Και η απάντηση του κου Μαϊστράλη;   «Μας δουλεύετε; Έχω έρθει από τη Χίο και χτες το βράδυ σφάζονταν μεταξύ τους 50 άτομα εκεί…». Ο Γ.Γ με αφορμή τα λεγόμενα του κ. Μαϊστράλη προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, επισημαίνοντας ότι δεν είπε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις περιοχές όπου φιλοξενούνται μετανάστες. Ζήτησε δε από τον Χιώτη Αντιπρόεδρο να μιλήσουν κατ ιδίαν στη συνέχεια για το θέμα.

Και στη συνέχεια ο κ. Τζιάλλας ανέπτυξε τους στρατηγικούς άξονες της εθνικής τουριστικής πολιτικής που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού, με έμφαση στην ανάπτυξη νέων ελληνικών προορισμών και την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου.

Παρουσίασε στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάπτυξη και προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού, όπως το yahting και η κρουαζιέρα, με όρους βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο του κεντρικού στόχου για «τουρισμό 365 ημερών».

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που έχει δώσει η κυβέρνηση στη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας συζήτησε επίσης με τους Δημάρχους και τους Προέδρους των Επιμελητηρίων των νησιωτικών περιοχών για τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν και πιθανές λύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των νησιωτών, μέσω της προωθούμενης τουριστικής ανάπτυξης.

Στο “μικροσκόπιο” η ανάπτυξη των νησιών

Στην επί 24 και πλέον χρόνια διαρκή και αποτελεσματική δράση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και ευρωπαϊκό, σε συνεργασία με τον INSULEUR, για την καθιέρωση, προάσπιση και επέκταση της νησιωτικότητας καθώς και την οικονομική και εν γένει κοινωνική ζωή των νησιών της χώρας μας στάθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Θράσος Καλογρίδης και επεσήμανε ότι «για κάθε νομοθέτημα πρέπει υπάρχει Ρήτρα Νησιωτικότητας».

Ευρώπη

Το ρόλο του INSULEUR στα θέματα επιχειρηματικότητας τόνισε ο Πρόεδρος του Γιώργος Μπενέτος, που αναφέρθηκε στις σημαντικές και αποτελεσματικές προσάθειες από το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιχειρηματική ανάπτυξη των Νησιών. Αναφέρθηκε στην συνεδρίαση στη Μάλτα όπου κατάφεραν να συμπεριλάβουν στις αποφάσεις το θέμα του Φ.Π.Α στα Νησιά, ενισχύοντας με τις αποφάσεις τους το ειδικό καθεστώς που θα πρέπει να ισχύει για τις Νησιωτικές Περιοχές.

Τις θέσεις του Δικτύου Μικρών Νησιών παρουσίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λευτέρης Κεχαγιόγλου σχετικά με τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να έχουμε επιχειρηματική δράση και στα μικρά νησιά της πατρίδας και τόνισε πως «για να καταστεί αυτό ασφαλές χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης μία θέση για την οποία το ΕΔΜΝ κατέθεσε και μερικές ανάλογες εμπειρίες από τη Σκωτία και την Ιαπωνία».

Τοποθετήσεις

Στις ενότητες, εισηγήσεις και παρουσιάσεις που ακλούθησαν ο Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕΑΝ Κώστας Γαλιάτσος στην εισήγησή του τόνισε ότι έως τις 31 Ιανουαρίου 2017, που έληξε το προηγούμενο πρόγραμμα «Νησιωτική Επιχειρηματικότητα», εγκρίθηκαν από την ETEAN 1.825 αιτήσεις δανείων για νησιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερα από 39,2 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και κρίσης, εγκρίθηκε η υπαγωγή στο πρόγραμμα συνολικά περίπου 1.380 υφιστάμενων νησιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων, για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη θέση τους» Επίσης ανάφερε ότι το ταμείο μπορεί να συμβάλει σημαντικά τόσο στην υποβοήθηση της πρόσβασης των νησιωτικών επιχειρήσεων σε τραπεζικά κεφάλαια, όσο και στη δημιουργία Ταμείου Νησιωτικής επιχειρηματικότητα ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος αποκλειστικά για τα νησιά.

Ο Γιάννης Σπιλάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τοπικής & Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εισήγηση του παρουσίασε την στρατηγική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιωτικού χώρου, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι για τη διαδικασία χρειάζεται να δημιουργηθεί συναντίληψη για το περιεχόμενο της νησιωτικής πολιτικής με εξειδίκευση και διαφοροποίηση του περιεχομένου από την υπόλοιπη χώρα και με ταυτόχρονες νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές.

Ο Χρήστος Πετρέας, σύμβουλος Τουρισμού του Ε.Ο.Α.Ε.Ν, παρουσίασε ενδιαφέρουσες προτάσεις για την «Τουριστική Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Νησιών», ενώ συμπερασματικά πρότεινε την συμμετοχή των νησιωτικών Επιμελητηρίων στην διαδικασία προετοιμασίας των Σχεδίων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης των Νησιών, με προετοιμασία/διερεύνηση στις επιχειρήσεις-μέλη των «εμβληματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων» (πρωτογενούς, δευτερογενούς, τριτογενούς τομέα και τουρισμού), για την επισήμανση των «προτεραιοτήτων» στο πλαίσιο της υλοποίησης των δράσεων της ανασυγκρότησης.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 10 ώρες υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του Δικτύου Αειφόρων Νησιών «ΔΑΦΝΗ».

Υπόμνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών

Η 2η κεντρική ημέρα των εργασιών περιλάμβανε τις παρακάτω θεματικές ενότητες, εισηγήσεις και παρουσιάσεις:

1) «Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Νησιωτικό Χώρο: αρχές, στόχοι, μέσα και προϋποθέσεις». Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισαν να συνταχθεί υπόμνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιωτικού χώρου, το οποίο μετά από διαβούλευση με όλα τα νησιωτικά Επιμελητήρια-μέλη του ΕΟΑΕΝ, θα υποβληθεί στα αρμόδια Κυβερνητικά όργανα.

2) «Στηρίζοντας την εξωστρέφεια των νησιωτικών επιχειρήσεων»

3) «Παρουσίαση Δικτύου Αειφόρων Νησιών ΔΑΦΝΗ

4) «Παρουσίαση μελέτης της ΚΕΔΕ, σχετικά με τις υφιστάμενες υποδομές και τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιωτικών Δήμων»

5) Παρουσίαση ηλεκτρονικής εφαρμογής Keeano, αναζήτησης και καταγραφής ακτογραμμών με εξατομικευμένα αποτελέσματα

6) Ενημέρωση από διαπιστευμένους τραπεζικούς διαμεσολαβητές για βιώσιμες λύσεις, σχετικά με ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων

7) Ενημέρωση από τον Πρόεδρο Οργανισμού Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδος κ. Ανδρέα Αποστολόπουλο για την διάδοση των στα νησιά με δημιουργία στάθμών φόρτισης αυτών

8) Ενίσχυση από την Κ.Ε.Ε.Ε. Επιμελητηριακών φορέων στήριξης της νησιωτικότητας

Εγκριση

Τέλος ομόφωνα εγκρίθηκαν τα Πρακτικά της 40ης Γενικής Συνέλευσης Ε.Ο.Α.Ε.Ν.,τα πεπραγμένα Διοικητικού Συμβουλίου έτους 2016, ο απολογισμός εσόδων-εξόδων έτους 2016, καθώς επίσης τα μέλη ενημερώθηκαν για τη συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς συνεδρίου με θέμα «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προτάσεων έργων στην 1ηπρόσκληση του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, και τέλος αποφασίστηκε η χορήγηση της αιγίδας του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. στην 4η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού GREEK TOURISM EXPO, Αθήνα 08-10/12/2017.

Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη μακρά και λίαν εποικοδομητική διαδικασία της Συνέλευσης αλλά και όλα όσα ακούστηκαν από τους έγκριτους – ο καθένας στον τομέα του – ομιλητές, θα χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση των θεμάτων που απασχολούν τόσο τα 19 επιμελητήρια μέλη τη Οργανισμού Ανάπτυξης καθώς και τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των ελληνικών νησιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Φ. Φόρτωμας: “Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα”

Στις 21 Μαϊου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, μια Ελλάδα δυνατή!

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι

Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι Φολεγάνδρου - Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –Δήμου Φολεγάνδρου - Δήμου Ιητών

Αμοργός – Λ. Καραϊσκος: “Γιορτή του αθλητικού τουρισμού το Amorgos Trail Challenge”

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος για το 6ο Amorgos Trail Challenge

“Καλάθι του Νονού”: Εκανε πρεμιέρα σήμερα στην αγορά

Το "Καλάθι του Νονού" θα είναι στην αγορά έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου

Μ. Βρετανία: Η Πάρος είναι η νέα… Μύκονος

The Sun: Το ελληνικό νησί που έχει γίνει η... νέα, προσιτή Μύκονος, για τους Βρετανούς

ΔΕΥΑΘ – Εμπορείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων

Μέσω της ΔΕΥΑ Θήρας έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν στο Εμπορείο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το προσεχές Σάββατο (01/04) λόγω έργων

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας