Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕνημέρωση για αναίτια είσπραξη οφειλών

Ενημέρωση για αναίτια είσπραξη οφειλών

|

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη και απαίτηση είσπραξης οφειλής από εκπροσώπους του οργανισμού GEA ώθησε το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» σε διευκρινιστική ανακοίνωση προς τα μέλη του 

Μετά τα οικονομικά κλιμάκια που ψάχνουν να βρουν εάν οι επιχειρηματίες αποδίδουν στο Δημόσιο τα … προβλεπόμενα, έκανε τη εμφάνισή του χθες στη Νάξο και κλιμάκιο της GEA που είχε ως στόχο την είσπραξη οφειλών από καταστήματα Μαζικής Εστίασης για χρήση μουσικής σε δημόσιο χώρο. Η GEA είναι μία δεύτερη εισπρακτική εταιρεία μετά την ΑΕΠΙ όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής (Ελληνικής και ξένης) στην Ελλάδα και όπως είναι λογικό προκάλεσε «συναγερμό» στο νησί της Νάξου… Οι επιχειρηματίες ενημερώθηκαν από το ΔΣ του Σωματείου «Φιλοξενία» ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν την συλλογική απόφαση από τη στιγμή που έχει ανατεθεί εντολή σε δικηγόρο στην Αθήνα για συνολική ρύθμιση και συμφωνία μεταξύ εταιρείας και Σωματείου. Αυτός είναι και ο λόγος που αργά χθες το βράδυ εκδόθηκε και το σχετικό δελτίο Τύπου που αναφέρει ότι:  

«Το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» έπειτα από την αιφνίδια επίσκεψη και απαίτηση είσπραξης εκπροσώπων του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων “GEA”, ενημερώνει τα μέλη του ότι:

1. Το Σωματείο έχει αναθέσει στον Δικηγόρο Αθηνών Κυριακό Ι. Δημητρίου την εντολή να προβεί σε συμφωνία για το αμοιβολόγιο και τους όρους συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και του Σωματείου.

2. Η Ομοσπονδία Π.Ο.Ε.Σ.Ε στην οποία ανήκει το Σωματείο Μαζικής Εστίασης έχει υπογράψει σχετική σύμβαση και μειωμένο αμοιβολόγιο με την εταιρεία “GEA” για τα καταστήματα μέλη της το οποίο είναι περίπου το 1/3 των απαιτήσεων της εταιρείας απ’ αυτό που απαιτεί για όσους δεν μπορούν να κάνουν χρήση της συμφωνίας αυτής.

3. Προκειμένου να προστατευθούν οι επιχειρηματίες μαζικής εστίασης το Σωματείο της Νάξου προτείνει να μην προχωρήσουν σε καμία καταβολή χρημάτων ή άλλης συμφωνίας με τους εκπροσώπους της εταιρείας “GEA” μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας για το οποίο θα ενημερώθούν αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Οπότε αναμένουμε τις εξελίξεις …

Τι είναι η GEA?

Η GEA ιδρύθηκε το 2011 και αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης των συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, τραγουδιστών, μουσικών και των παραγωγών. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα τα συγγενικά δικαιώματα εισέπρατταν μεμονωμένα οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί των παραγωγών υλικών φορέων ήχου ή ήχου και εικόνας GRAMMO, των τραγουδιστών ΕΡΑΤΩ και των μουσικών ΑΠΟΛΛΩΝ. Οι τρεις αυτοί οργανισμοί, ίδρυσαν έναν ενιαίο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων (Ν.3905/2010) με σκοπό την ΕΝΙΑΙΑ είσπραξη του δικαιώματος προς διευκόλυνση των χρηστών. Παράλληλα η GEA θα αναπτύξει μια στρατηγική με σκοπό την εξοικείωση των χρηστών με το δικαίωμα, αλλά και την εμπεριστατωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τα συγγενικά δικαιώματα γενικότερα. Ο οργανισμός αυτός ονομάζεται GEA από την ακροστοιχίδα των διακριτικών τίτλων των ιδρυτικών μελών του/ οργανισμών – GRAMMO – ΕΡΑΤΩ – ΑΠΟΛΛΩΝ.

Όμως τί ακριβώς εννοούμε όταν λέμε “Συγγενικά Δικαιώματα”;

Όταν η χρήση της μουσικής γίνεται στον στενό κύκλο της οικογένειας και του άμεσου κοινωνικού περιβάλλοντος δεν χρειάζεται καμία άδεια, χαρακτηρίζεται «πρωτογενής χρήση» και είναι δικαίωμα του καθενός. Απαιτείται όμως άδεια κάθε φορά που η μουσική χρησιμοποιείται δημόσια, όπως σε καταστήματα, γραφεία, bars-clubs κ.ά. ή στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και χαρακτηρίζεται «δημόσια εκτέλεση». Σ’ αυτήν λοιπόν τη περίπτωση, της δημόσιας εκτέλεσης χρειάζεται άδεια απ’ όλους όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή της μουσικής: εκείνους που τη δημιούργησαν (συνθέτες, στιχουργοί), και εκείνους που συνετέλεσαν για να είναι προσβάσιμη από εσάς (ερμηνευτές/ μουσικοί/ παραγωγοί).

Είναι αυτονόητο επομένως, ότι, οποιοσδήποτε θέλει να κάνει χρήση της μουσικής δημόσια, θα πρέπει να καταβάλλει εύλογη αμοιβή για αυτήν όπως ορίζει ο νόμος.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα… www.geamusic.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χώρα Νάξου: Συνεδρίαση (19/09) Δημοτικής Κοινότητας — Στο τραπέζι αφαλάτωση, «οικόπεδα αεροπορίας» και πεζοδρόμια

Μετά από 20 μήνες αιτημάτων, τέσσερα κρίσιμα θέματα μπαίνουν στην Η.Δ. — Κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν το «παρών»

Λοβέρδος στη Νέα Δημοκρατία: Επίσημη προσχώρηση, παρασκήνιο και επόμενα βήματα

Συνάντηση στο Μαξίμου, μήνυμα διεύρυνσης προς το κέντρο και αντιδράσεις από τη Χ. Τρικούπη — Υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Σίκινος: Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο

Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο της Σικίνου με την Ομάδα Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού - Δύο ημέρες, τέσσερα ωράρια – «δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή» στο νησί

Βρούτσης: Οι Δήμοι μπορούν οποτεδήποτε να εκδίδουν άδειες λειτουργίας των αθλητικών τους εγκαταστάσεων

Επιστολή Γιάννη Βρούτση σε ΚΕΔΕ, Περιφέρειες και Ομοσπονδίες: χωρίς βεβαίωση απογραφής δεν ανανεώνονται άδειες και χάνεται η τρέχουσα χρηματοδότηση προσεισμικών ελέγχων.

Ρευματοκλοπές στις Κυκλάδες: Μύκονος πρώτη – «Κόκκινος συναγερμός» σε Τήνο, Σαντορίνη, Πάρο

Στοιχεία ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΘ: 15.554 περιστατικά το 2025 (+67%), πρόστιμα 58,5 εκατ.€. Έλεγχοι σε ξενοδοχεία–εστίαση–σούπερ μάρκετ, επιτάχυνση «έξυπνων» μετρητών ως το 2030.

ΥΠΑ: Ισχυρή άνοδος στη Σύρο (+105%) και δυναμική Νάξου (+19%) – Σταθερά ψηλά και η Πάρος

Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιαν–Αυγ. 2025 της ΥΠΑ, τα αεροδρόμια των Κυκλάδων «τρέχουν» με αυξημένη ζήτηση. Ρεκόρ Αύγουστου για Σύρο, διψήφια άνοδος στη Νάξο, υψηλές επιδόσεις Πάρου.

Σύρος: Ξεκινάει η υποδοχή ασθενών στη νέα Μονάδα Χημειοθεραπείας του Γ.Ν. Σύρου

Aπό αύριο Τετάρτη 17/09/2025 η Ογκολογική του νοσοκομείου δέχεται ασθενείς για προγραμματισμό θεραπειών – Χωρίς ραντεβού στην παρούσα φάση, στον 2ο όροφο.

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Πέθανε στα 89 ο θρύλος του Χόλιγουντ και ιδρυτής του Sundance

Σταρ των «Butch Cassidy», «The Sting» και «All the President’s Men», Οσκαρικός σκηνοθέτης του «Ordinary People» και καταλύτης του ανεξάρτητου σινεμά, αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη.

Ίος: Τριήμερη (20-22/09) εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο (αφίσα)

Ενισχύεται η τράπεζα αίματος του νησιού· αναλυτικά οι ώρες και τι χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι αιμοδότες.

Άνδρος – Φωτιά στην Παλαιόπολη: Ήχησε το 112, ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη

Σε δύσβατο σημείο μεταξύ Κάτω Παλαιόπολης και Απροβάτου, με ισχυρούς ανέμους. 17 πυροσβέστες, πεζοπόρο της 1ης ΕΜΟΔΕ, 5 οχήματα, 2 αεροσκάφη & ελικόπτερο. Σε επιφυλακή κάτοικοι – δεν απειλούνται κατοικίες.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική