Παρασκευή, 29 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕΝΦΙΑ... Ερχεται και μάλιστα με άγριες διαθέσεις

ΕΝΦΙΑ… Ερχεται και μάλιστα με άγριες διαθέσεις

|

Μέχρι αύριο 18 Αυγούστου οι τροποποιήσεις στο Ε9 για εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ – Αναρτήσεις στις 31 Αυγούστου και πρώτη δόση στις 29 Σεπτεμβρίου … 

Ωραίο αστείο δεν ήταν; Ξέρετε αυτό με τον Τοτό… Γιατί εάν πούμε «αυτό με τον ΕΝΦΙΑ» μπορεί και να εκνευριστείτε. Πλέον «Τοτός» και «ΕΝΦΙΑ» το ίδιο και το αυτό… Ανέκδοτα στη ζωή μας. Κάθε τόσο και λίγο οι κυβερνώντες λένε «τελευταία χρόνια» αλλά αποτελεί σταθερή αξία… Και έτσι μέχρι αύριο Παρασκευή 18 Αυγούστου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν τα τροποποιημένα έντυπα Ε9 για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την ημέρα εκείνη ξεκινά η επεξεργασία των στοιχείων ακινήτων, με στόχο την ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2017 μέχρι τις 31 Αυγούστου. Ουσιαστική επιδίωξη της ΑΑΔΕ είναι η καταβολή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ 2017 στις 29 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε χθες, η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε9 του οικονομικού έτους 2017 κλείνει την προσεχή Παρασκευή στις 11.00 το πρωί και μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών φόρου ΕΝΦΙΑ για το οικονομικό έτος 2017. Παράλληλα δεν θα είναι διαθέσιμη για μερικές ώρες η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2018. Συγκεκριμένα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη μεταξύ 11.00 και 15.00. Ολες όμως οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου, όπως το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, οι υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2016, θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Φέτος ο φόρος για την ακίνητη περιουσία θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και οι υπόλοιπες τέσσερις σε ισάριθμες δόσεις στο τέλος κάθε επόμενου μήνα με τελευταία δόση στις 31 Ιανουαρίου 2018. Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι για του χρόνου η κυβέρνηση να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ με αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ωστόσο θα είναι ακριβώς το ίδιο. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, όσα αναμένεται να εισπραχθούν και φέτος.

Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα βασιστεί σε ένα σύστημα που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ και το οποίο θα είναι έτοιμο προς το τέλος του έτους. Αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης πλατφόρμας έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν το συγκεκριμένο σύστημα που στόχο έχει την παροχή πληροφόρησης για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών των ακινήτων δεν ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, τότε και το 2018 ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες.

Βασικός στόχος του μέτρου είναι αφενός η επίτευξη υψηλότερης φορολογικής δικαιοσύνης, αφετέρου η αλλαγή του χρόνου επιβολής του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να μη συμπίπτει με τον φόρο εισοδήματος. Επιδίωξη αποτελεί η εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ να γίνεται τον Μάρτιο. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι προσδοκίες των ιδιοκτητών για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εξανεμίζονται. Οι τελευταίοι θα πρέπει να περιμένουν το 2020 και την ενεργοποίηση των αντίμετρων, εφόσον βέβαια επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Ενίσχυση της ασφάλειας με 18 νέα πυροσβεστικά οχήματα και πρόσληψη προσωπικού

Ενίσχυση της ασφάλειας στα αεροδρόμια με 18 νέα πυροσβεστικά οχήματα και πρόσληψη προσωπικού

Πάρος: Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

Εκτακτο – Μύκονος: Φωτιά σε εξέλιξη στη Φτελιά

Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στη Μύκονο

SKY Express – Εκπαιδευτικοί: Με sms θα λάβουν την έκπτωση 30% στα αεροπορικά εισιτήρια

Με sms θα λάβουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί την έκπτωση 30% στα αεροπορικά εισιτήρια

Νάξος: Παρουσίαση του βιβλίου «Αριάδνη», μουσικό αφιέρωμα σε Χατζιδάκι & Θεοδωράκη από το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος»

Μια βραδιά γεμάτη μύθο, μουσική και πολιτισμό στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Είσοδος ελεύθερη.

ΑΣΟ Νάξου: Επίσημη έγκριση IPSC για τον μεγάλο αγώνα του Οκτωβρίου 2025

Η Νάξος γίνεται κέντρο της σκοπευτικής δράσης με αγώνα IPSC διεθνών προδιαγραφών – Δωρεάν διαμονή και εκπτώσεις για τους αθλητές.

Νάξος: Συμμετοχή του ΓΝ-ΚΥ Νάξου στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΓΝ-ΚΥ Νάξου ενώνει τις δυνάμεις της με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δίνοντας «Όραμα Ελπίδας».

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.

Εκτακτο – Τήνος: Φωτιά σε εξέλιξη στην Λυχναφτιά

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή της Λυχνάφτιας Δήμου Τήνου

Σύρος – Νοσοκομείο: Επίσκεψη Αδωνι Γεωργιάδη, εγκαίνια και … αντίδραση εργαζομένων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου ετοιμάζει παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Άδωνι Γεωργιάδη

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)