Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕμπορική αγορά Πάρου: - 30% σε σχέση με πέρυσι

Εμπορική αγορά Πάρου: – 30% σε σχέση με πέρυσι

|

Μπορεί η επισκεψιμότητα στη Πάρο την περίοδο του Πάσχα να χτύπησε 100αρι (!!!) όμως όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Πάρου Αντίπαρου η αγορά είχε πτώση της τάξης του – 30%

Στην γειτονική Πάρο τα πανηγύρια δεν είχαν τέλος την περασμένη Τρίτη όταν έγινε γνωστό ότι έσπασαν τα …κοντέρ επισκεψιμότητας κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Με βάση τα δεδομένα που δόθηκαν από το Λιμεναρχείο Πάρου, η αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά όσον αφορά την βασική πύλη εισόδου, το λιμάνι της Παροικιάς ήταν της τάξης του +100% Και όπως ήταν λογικό οι σαμπάνιες άνοιξαν. Όμως, όπως λέει κι ένας ξενοδόχος «τα πανηγύρια καλό θα είναι να γίνονται στο τέλος της σεζόν όταν και θα υπάρξει καταμέτρηση του ταμείου»… 

Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, έρχεται ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Πάρου Αντίπαρου, Απόστολος Αλιπράντης να βάλει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τη κίνηση της πασχαλινής αγοράς. Τι ανέφερε; Ότι η εμπορική και τουριστική αγορά τόσο της Πάρου όσο και της Αντιπάρου είχε μείωση της τάξης του -30% σε σχέση με πέρυσι, τα ξενοδοχεία κινήθηκαν στο – 40% και μόνο η Εστίαση και τα καταστήματα τροφίμων είχαν αύξηση 15% και 7% αντίστοιχα. Άρα; Υπάρχει πρόβλημα και οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια.

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του κου Αλιμπράντη

«Προορισμός προσκυνήματος ήταν τελικά το Πάσχα το νησί της Πάρου.

Ο διπλασιασμός του αριθμού των επισκεπτών σε 18.000 φέτος από 9.000 πέρσι, δεν ήταν αρκετός για να κινηθεί η αγορά..

Η εμπορική και τουριστική αγορά της Παροικίας και της Νάουσας κινήθηκαν γενικά σε χαμηλότερα επίπεδα ,περίπου 30% κάτω από πέρυσι.

Λόγω των αλλοδαπών επισκεπτών που ήταν πολύ λιγότεροι φέτος, υπήρξε μείωση κίνησης στα ξενοδοχεία ενώ στον κλάδο του rent a car επίσης παρέμειναν στο 40% χαμηλότερα από πέρυσι. Η μόνη εμφανής αύξηση που παρουσιάστηκε ήταν περίπου στο 7% στα καταστήματα τροφίμων .

Μικρή αύξηση επίσης σημειώθηκε περίπου στο 15% στα καταστήματα εστίασης.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία κίνησης προκύπτουν από το διάστημα της ημέρας της μεγάλης Τέταρτης έως και τις 4/5, δηλαδή κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Αντίστοιχη πτώση τζίρου σημειώθηκε και στην αγορά της Αντιπάρου. Αυτό σημαίνει ότι οι έλληνες επισκέπτες περιόρισαν την κατανάλωση τους στο 50%.

Αρνητικό ρόλο σε αυτό το ποσοστό είχε η αύξηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ ,διότι μειώνει την ζήτηση σε τέτοιο βαθμό και ήδη έχει φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Το μόνο θετικό του φετινού Πάσχα ήταν ότι οι επισκέπτες έφυγαν χωρίς κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα. Ο Γολγοθάς των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει τελειωμό, η πολιτική αστάθεια σε συνδυασμό με την μεγάλη έλλειψη ρευστότητας κάνουν την ανάκαμψη της αγοράς μακρινό όνειρο.. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά !»

Με πληροφορίες από τo Parospress.blogspot.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει για τεχνικές εργασίες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αναλυτικό πρόγραμμα διακοπών και οδηγίες ασφάλειας για τους πολίτες.