Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Το Υπουργείο λέει "όχι" στη χρηματοδότηση νέων γεωτρήσεων

Ελλάδα: Το Υπουργείο λέει “όχι” στη χρηματοδότηση νέων γεωτρήσεων

|

«Η ανόρυξη νέων γεωτρήσεων δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη για χρηματοδότηση στο ΠΑΑ 2014-2020 και συνεπώς δεν εντάσσεται στις κατευθύνσεις που προωθούνται από το ΥΠΑΑΤ». Αυτό σημείωσε στη βουλή εγγράφως ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλης Κόκκαλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στις 3 Αυγούστου. 

Ε, κάποια στιγμή δεν θα έμπαινε τέλος σ’ αυτό το θέμα; Καιρός δεν ήταν; «Η ανόρυξη νέων γεωτρήσεων δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη για χρηματοδότηση στο ΠΑΑ 2014-2020 και συνεπώς δεν εντάσσεται στις κατευθύνσεις που προωθούνται από το ΥΠΑΑΤ». Αυτό σημείωσε στη βουλή εγγράφως ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλης Κόκκαλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στις 3 Αυγούστου. Παράλληλα, όπως είπε «μέσω της δράσης 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του ΠΑΑ 2014-2020 (η οποία αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές του 2019), δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων που συμβάλουν στην εξοικονόμηση ύδατος και στην αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων συμπεριλαμβανομένης και της αποθήκευσης του νερού σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Δικαιούχοι της εν λόγω δράσης δύνανται να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και συλλογικά σχήματα αγροτών».

«Για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λειψυδρίας και της ποιοτικής υποβάθμισης των αρδευτικών υδάτων με στόχο την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, το ΥΠΑΑΤ, με μακροχρόνιο σχεδιασμό έχει ήδη υλοποιήσει και εκπονήσει έργα και μελέτες αντίστοιχα σε όλη την Επικράτεια, αλλά ταυτόχρονα αποβλέπει στην εκτέλεση και εκπόνηση νέων αντίστοιχων έργων και μελετών. Για την εξεύρεση χρηματοδότησης νέων εγγειωβελτιωτικών έργων, επισημαίνεται ότι, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΥΠΑΑΤ:  σε ό,τι αφορά στο εθνικό του σκέλος, έχει περιορισμένους πόρους και σε ό,τι αφορά στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του, από τον Δεκέμβριο του 2015 έχει εγκριθεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, στο οποίο περιλαμβάνεται το Μέτρο 4.3.1 «Υποδομές εγγείων Βελτιώσεων». Προτεραιότητα για χρηματοδότηση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Μέτρου αυτού έχουν τα έργα που οδηγούν σε μείωση των απωλειών νερού στα υφιστάμενα συστήματα άρδευσης, καθώς και τα έργα αξιοποίησης ήδη κατασκευασμένων φραγμάτων.

Σημειώνεται ότι με την αριθμ. 3310/ 23-04-2018 (ΑΔΑ:6ΤΛΓ4653ΠΓ-25Χ) Πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020, προσκλήθηκε η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων, ως Δυνητικός Δικαιούχος, για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων) Π/Υ μεγαλύτερου των 2,2 εκ. €, προκειμένου αυτά να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν από το προαναφερόμενο Μέτρο του ΠΑΑ 2014-2020. Το ΥΠΑΑΤ (αρμόδια η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων) σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα προτείνει τα έργα που εμπίπτουν στις απαιτήσεις της πρόσκλησης. Σημειώνεται ότι το ΥΠΑΑΤ ήδη βρίσκεται στο στάδιο των επαφών για την συμπλήρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών», τόνισε ο υφυπουργός.

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Κόκκαλη έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Επιπτώσεις από τη μείωση των υδάτινων πόρων στη γεωργία» 

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 7543/10.7.2018 Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ι. Λαγός σας πληροφορούμε τα εξής:

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των αρδευτικών αναγκών της χώρας και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων σημειώνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) προγραμματίζει την εκπόνηση Μελετών καθώς και την εκτέλεση Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Ε.Ε.), σε όλη την Επικράτεια. Τα εν λόγω έργα αφορούν κυρίως στην ταμίευση των επιφανειακών απορροών, αλλά και στη βελτίωση υφιστάμενων εγγειοβελτιωτικών υποδομών. Υλοποιούνται στο πλαίσιο Κοινοτικών και Εθνικών Πόρων και στοχεύουν:  στην ποσοτική επάρκεια των υδατικών πόρων, με την ταμίευση του νερού (κατασκευή λιμνοδεξαμενών, φραγμάτων και δικτύων αξιοποίησής τους),  στην ποσοτική και ποιοτική εξασφάλιση των υπόγειων υδάτων, με τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων,  στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων και στη χρήση βελτιωμένων μεθόδων άρδευσης (τεχνητή βροχή χαμηλότερων πιέσεων και παροχών, στάγδην άρδευση) σε νεότερα δίκτυα. Στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των υδάτων, εντός της περιμέτρου των συλλογικών αρδευτικών δικτύων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αρδευτικού νερού και εκσυγχρονισμού-αποκατάστασης των υφιστάμενων δικτύων άρδευσης, με σκοπό τη μείωση των απωλειών τους.

Για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λειψυδρίας και της ποιοτικής υποβάθμισης των αρδευτικών υδάτων με στόχο την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, το ΥΠΑΑΤ, με μακροχρόνιο σχεδιασμό έχει ήδη υλοποιήσει και εκπονήσει έργα και μελέτες αντίστοιχα σε όλη την Επικράτεια, αλλά ταυτόχρονα αποβλέπει στην εκτέλεση και εκπόνηση νέων αντίστοιχων έργων και μελετών. Για την εξεύρεση χρηματοδότησης νέων εγγειωβελτιωτικών έργων, επισημαίνεται ότι, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΥΠΑΑΤ:  σε ό,τι αφορά στο εθνικό του σκέλος, έχει περιορισμένους πόρους και σε ό,τι αφορά στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του, από τον Δεκέμβριο του 2015 έχει εγκριθεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, στο οποίο περιλαμβάνεται το Μέτρο 4.3.1 «Υποδομές εγγείων Βελτιώσεων». Προτεραιότητα για χρηματοδότηση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Μέτρου αυτού έχουν τα έργα που οδηγούν σε μείωση των απωλειών νερού στα υφιστάμενα συστήματα άρδευσης, καθώς και τα έργα αξιοποίησης ήδη κατασκευασμένων φραγμάτων.

Σημειώνεται ότι με την αριθμ. 3310/ 23-04-2018 (ΑΔΑ:6ΤΛΓ4653ΠΓ-25Χ) Πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020, προσκλήθηκε η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων, ως Δυνητικός Δικαιούχος, για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων) Π/Υ μεγαλύτερου των 2,2 εκ. €, προκειμένου αυτά να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν από το προαναφερόμενο Μέτρο του ΠΑΑ 2014-2020. Το ΥΠΑΑΤ (αρμόδια η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων) σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα προτείνει τα έργα που εμπίπτουν στις απαιτήσεις της πρόσκλησης. Σημειώνεται ότι το ΥΠΑΑΤ ήδη βρίσκεται στο στάδιο των επαφών για την συμπλήρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών. 

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι η ανόρυξη νέων γεωτρήσεων δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη για χρηματοδότηση στο ΠΑΑ 2014-2020 και συνεπώς δεν εντάσσεται στις κατευθύνσεις που προωθούνται από το ΥΠΑΑΤ.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι, μέσω της δράσης 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του ΠΑΑ 2014-2020 (η οποία αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές του 2019), δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων που συμβάλουν στην εξοικονόμηση ύδατος και στην αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων συμπεριλαμβανομένης και της αποθήκευσης του νερού σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Δικαιούχοι της εν λόγω δράσης δύνανται να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και συλλογικά σχήματα αγροτών.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης, ανέρχεται για την Προγραμματική Περίοδο για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών πρόσωπων έως τις 150.000 ευρώ και για συλλογικές επενδύσεις έως τις 500.000 ευρώ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ζωντανεύει η ξερολιθιά στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Με ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και πεζοπορία, ο Δήμος Κάσου αναδεικνύει μια παραδοσιακή τέχνη που ενώνει παρελθόν και παρόν

Αναβαθμίζεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός Νάξου

Ένα σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον προχωρά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επίκεντρο το Λιβάδι.

Νάξος: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου λόγω έργων

Στο πλαίσιο του έργου “Βελτίωση Αγροτικής Οδού από δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου έως όριο οικισμού Αγίας Άννας”, λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης

Eurovision 2025: Προγνωστικά για την συμμετοχή της Ελλάδας στον δεύτερο ημιτελικό

Eurovision 2025: Τι λένε τα προγνωστικά για την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό - Ποια η σειρά συμμετοχής (πίνακας)

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Συνάντηση Φόρτωμα – Χριστόπουλου για ένα “έξυπνο” νησιωτικό μέλλον

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Πανναξιακός ΑΟK: Κέρδισε με ψυχή και τα παίζει όλα για όλα στη Νίκαια την Κυριακή

Ο Πανναξιακός με ψυχή και συγκέντρωση έστειλε τη σειρά των τελικών σε 5ο ματς, επικρατώντας του Ιωνικού στη Νάξο με 82-74 – Όλα θα κριθούν στη Νίκαια για την άνοδο στην National League 2

Νάξος: Το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου «σέρβιρε» γαλλική παράδοση με… κρέπες!

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Φιλωτίου Νάξου τίμησαν το γαλλικό έθιμο της Chandeleur φτιάχνοντας γλυκές και αλμυρές κρέπες – ένα μάθημα πολιτισμού και νοστιμιάς!

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.