Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

Ελλάδα: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

|

Η ουσία είναι ότι έγινε το πρώτο βήμα… Αντιδράσεις και τόνοι ανεβασμένοι στη Βουλή με πρωταγωνιστές Αχτσιόγλου και Βρούτση, όμως η πρόταση τελικά υπερψηφίστηκε… 

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, για τον κατώτατο μισθό. Νωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν, όταν από το βήμα της Βουλής, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι  «ο πρόεδρος της ΝΔ είναι κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει καθαρά ότι θα προχωρούσε σε αύξηση μισθών αν συμφωνούσε ο ΣΕΒ».

«Είστε ιδεολόγοι του κρατισμού, χωρίς όρια και χωρίς προσχήματα», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος συνέστησε στην κυβέρνηση να κατανοήσει ότι ο κόσμος αντιδρά στις προσπάθειές της να τους εξαπατήσει. Ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε, επίσης, ότι με την τροπολογία για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση υιοθετεί τον νόμο του δεύτερου μνημονίου, αφού τον κατώτατο μισθό θα καθορίζει το κράτος και όχι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Αφορμή για την παρέμβαση της υπουργού Εργασίας που πυροδότησε αντιδράσεις στάθηκε η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση. «Ο κ. Βρούτσης είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος σήμερα με την τροπολογία που εισηγείται η κυβέρνηση, η οποία θα επιταχύνει τη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε:

«Εγώ δεν κατανοώ πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο το στέλεχος ενός κόμματος που μείωσε τον κατώτατο μισθό σε μια νύχτα κατά 22%. Πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο το στέλεχος ενός κόμματος που θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό. Που κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και απαγόρευσε, ουσιαστικά, στους εργαζομένους να μπορούν να διεκδικούν και να παίρνουν αυξήσεις και καλύτερους όρους εργασίας. Δεν κατανοώ πώς μπορεί κανείς να αισθάνεται δικαιωμένος όταν έχει εφαρμόσει μια τέτοια ολέθρια συνθήκη για τα εργασιακά δικαιώματα».

Η υπουργός Εργασίας τόνισε πως «δεν μπορεί να κατανοήσει ότι δηλώνει δικαιωμένο ένα στέλεχος κόμματος που ως κυβέρνηση εκτίναξε την ανεργία στο 27,9% και ότι δηλώνει δικαιωμένο ιδίως σήμερα, που το αντίπαλο κόμμα που είναι στην κυβέρνηση σήμερα έχει επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, έχει επεκτείνει ήδη τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καλύπτουν 200.000 εργαζόμενους στη χώρα, που σήμερα ενεργοποιεί τη διαδικασία και θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, που έχει θεσπίσει κανόνες για την τήρηση των ωραρίων, την καταβολή του μισθού, την προστασία των εργαζομένων από τις εργολαβίες».

Μάλιστα, κάλεσε μάλιστα τον κ. Βρούτση να εναρμονιστεί με όσα ο πρόεδρος του κόμματός του πιστεύει, «ώστε να είναι σαφή τα πράγματα»: «Θα ήθελα να καλέσω τον κ. Βρούτση να εναρμονιστεί, επιτέλους, με τον πρόεδρο του κόμματός του, ο οποίος ο άνθρωπος με παρρησία είπε ότι «είμαστε κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν ευελιξία»».

Η αναφορά της κ. Αχτσιόγλου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα έδρανα της ΝΔ. Εκείνη, ωστόσο, επέμεινε απευθυνόμενη στα έδρανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Ο πρόεδρος του κόμματός σας, με πολύ μεγάλη σαφήνεια είπε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποκλίνουν από αυτά που θα ορίζει μια συλλογική σύμβαση. Έχετε εικόνα εσείς της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας; Έχετε εικόνα ότι στις μικρές επιχειρήσεις που είναι το 99% της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία και δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας; Τι εννοούσε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης όταν έλεγε να μπορούν οι επιχειρήσεις να παρεκκλίνουν από τις συλλογικές συμβάσεις; Δεν εννοούσε να μην είναι υποχρεωτικές οι συλλογικές συμβάσεις; Εγώ κάνω παρερμηνείες; Ο άνθρωπος ήταν σαφής και καθαρός. Και με τις συλλογικές συμβάσεις εναντιώνεται, και έχει πει, μάλιστα, όταν κάναμε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πως όλα αυτά τα πράγματα είναι ιδεοληψίες. Και για τον κατώτατο μισθό είπε καθαρά ότι «θα προχωρούσαμε σε αύξηση αν συμφωνούσε ο ΣΕΒ»».

Αλλά, απευθυνόμενη και προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η υπουργός Εργασίας την κάλεσε να απαντήσει: «Ήσασταν ή δεν ήσασταν στη συγκυβέρνηση, η οποία υπέγραψε την πράξη του υπουργικού συμβουλίου που μείωσε τον κατώτατο μισθό μέσα σε μια νύχτα και τον έκανε 586 ευρώ; Ήσασταν ή δεν ήσασταν στη συγκυβέρνηση, που θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό και κατήργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Ήσασταν ή δεν ήσασταν σε εκείνη την κυβέρνηση; Αντί να απολογηθείτε και να εισέλθετε σε μια περίοδο έμπρακτης αυτοκριτικής, για το επίπεδο στο οποίο φέρατε τους μισθούς, και τα δικαιώματα στα εργασιακά, προβαίνετε σε τακτικισμούς, αλλά η πολιτική πράξη δεν παραγράφεται».

«Είναι δυνατόν κυρία υπουργέ, εσείς, διδάκτωρ του εργατικού δικαίου και νέα πολιτικός, που θα έπρεπε να φέρνετε ήθος σε αυτήν την αίθουσα, να κατηγορείτε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είναι εναντίον των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Έχετε εσείς το σθένος να διαστρέφετε τόσο πολύ το νόημα των λόγων που είχε την ευκαιρία να απευθύνει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, που ξεκάθαρα είπε ότι «είμαστε υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων που αποτελούν εκδήλωση συλλογικής αυτονομίας που το Σύνταγμα κατοχυρώνει;» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που εκφράζει τον φιλελευθερισμό, όχι το νεοφιλελευθερισμό! Είναι η παράταξη που στηρίζει την παρουσία της σε αυτόν τον τόπο επειδή έχει επενδύσει στην ελευθερία, στην ισότητα και στη δικαιοσύνη!» επισήμανε ο κ. Τζαβάρας.

Παράλληλα για την τροπολογία της κυβέρνησης σχολίασε ότι ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι, αντί να αποκαταστήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλες τις εκφάνσεις, να αναγνωρίζει ότι και μετά τη λήξη των μνημονίων, στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, πέρα από τη νομοθετική οδό, δηλαδή, θα καθορίζεται από το κράτος και όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Και ψέγετε εσείς εμάς; Μας ψέγετε ενώ υιοθετείτε τις διατάξεις του δεύτερου μνημονίου; Σήμερα, με την τροπολογία ουσιαστικά κάνετε καθαρή επιστροφή στο δεύτερο μνημόνιο και τις διατάξεις που έχει ψηφίσει η Βουλή! Μέχρι πού θα φτάσετε τον εμπαιγμό;» υπογράμμισε ο κ. Τζαβάρας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ – Φωτογραφία: Eretikos.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Εντυπωσιακή συγκομιδή μεταλλίων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου στον Βόλο!

Πρωταθλητισμός με ψυχή από τους αθλητές και τις αθλήτριες του Πανναξιακού – Διακρίσεις, μετάλλια και συγχαρητήρια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών & Κ23.

Ενδοκυκλαδικά – “ΑΡΤΕΜΙΣ”: Δεν εκτελείται το σημερινό δρομολόγιο

Λόγω της κακοκαιρίας, το δρομολόγιο του πλοίου "ΑΡΤΕΜΙΣ" από Λαύριο προς Κυκλάδες δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα – Ανάλογα με τη βελτίωση του καιρού θα αναχωρήσει τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Σεντ Τρούιντεν – Ντέντερ: Η ισοπαλία “παίζει” ξανά στο 3.75

Η Ντέντερ συνεχίζει το αήττητο σερί της απέναντι στη Σεντ Τρούιντεν, με την αγορά του τρίτου συνεχόμενου «Χ» να πληρώνει υψηλά.

Fast Ferries – “ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ”: Αναχώρηση από Πειραιά στις 12:00

Η Fast Ferries ανακοίνωσε αλλαγές στο σημερινό δρομολόγιο του πλοίου λόγω της πρωινής απαγόρευσης απόπλου – Ενημερώνονται οι επιβάτες για τη νέα ώρα αναχώρησης και τις προσεγγίσεις.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Αριάδνη & Ματίνα: Οι θαλάσσιες χελώνες της Νάξου που γύρισαν… σπίτι (video)

Δύο ιστορίες διάσωσης και ελπίδας από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου με happy end στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου

Βίντσι, Απόλλωνας, ΒΙΟΚΑ: Η Νάξος ζητά προστασία, όχι εγκατάλειψη (video)

Το κίνημα "Σώστε τις Παραλίες της Νάξου" επανέρχεται με αποκαλυπτικά ευρήματα και αιτήματα για τον υποβαθμισμένο υγρότοπο στον Απόλλωνα (video)

Φιλώτι: Εγκαίνια παρουσία Γιάννη Βρούτση, ποδόσφαιρο και τιμή στη μνήμη του “Εμμανουήλ Μάκαρη”

Μια σπουδαία βραδιά για τον αθλητισμό και τη συλλογική μνήμη στο Δημοτικό Γήπεδο "Γιάγκος Γρατσίας" με παρόντα τον Γ. Βρούτση

Νάξος – ΑΠΑΣ Νάξου: Φραγκούλης και Τζουγκαράκης «δένουν» το παρόν και το μέλλον των Φαναριών

Ο ΑΠΑΣ συνεχίζει τον σχεδιασμό του ενόψει της νέας σεζόν με νεανικό ταλέντο και έμπειρο ηγέτη στη ρακέτα

Φεστιβάλ Νάξου: Αναβάλλεται η συναυλία του Ορφέα Περίδη στη Νάξο – Νέα ημερομηνία η Κυριακή 10 Αυγούστου

Η συναυλία της Παρασκευής 8/8 δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω απαγορευτικού απόπλου – Τα εισιτήρια ισχύουν κανονικά για τη νέα ημερομηνία

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.