Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Βρούτσης: Κλείνουμε οριστικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος

Ελλάδα – Βρούτσης: Κλείνουμε οριστικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος

|

Στην εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο» μίλησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας ότι αύριο και μεθαύριο θα πιστωθεί έκτακτο βοήθημα για περίπου 105.000 συνταξιούχους, ενώ αναφέρθηκε στο όφελος που θα έχουν επιχειρήσεις και μισθωτοί από αρχές Ιανουαρίου και στα σχέδια της κυβέρνησης για τις αναστολές εργασίας και τα αναδρομικά των κληρονόμων.

Εδώ και μερικά λεπτά αλλά και αύριο Τρίτη 1η Δεκεμβρίου πιστώνεται το έκτακτο βοήθημα για περίπου 105.000 συνταξιούχους, όπως ανέφερε χθες Κυριακή και στη εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο” ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Όπως σημείωσε, οποιαδήποτε εκκρεμότητα βασάνιζε τους συνταξιούχους, πρέπει να κλείσει με στόχο μέχρι τέλος Απριλίου 2021 να μην υπάρχει καμία. Σε αυτό το πλαίσιο, με εμβόλιμη πληρωμή, 104.721 συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, από τα οφειλόμενα του Μαΐου 2019. Οι οφειλές σχετίζονται με το έκτακτο βοήθημα του 2019, «αυτό που είχαμε χαρακτηρίσει ως “επίδομα κάλπης”, γιατί ήταν ακριβώς πριν τις εκλογές» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι «καταφέραμε και αποκαθιστούμε και αυτήν την αδικία».

Η συνολική πληρωμή των 101.551 περιπτώσεων που λαμβάνουν σήμερα την έκτακτη ενίσχυση είναι 24.509.971 ευρώ. Επίσης, οικονομική ενίσχυση θα λάβουν και 3.170 περιπτώσεις συνταξιούχων ανασφάλιστων και δικαιούχων του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης υπερήλικων από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. Τα ποσά αυτά θα καταβληθούν μέχρι την Παρασκευή 4/12 στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δεν το γνωρίζουν και θα δουν εκτάκτως τα ποσά στους λογαριασμούς τους, χωρίς να χρειάζεται καμία αίτησή τους. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη εμβληματικό, καθώς επηρεάζει περίπου δύο εκατομμύρια μισθωτούς και περίπου 260.000 επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε, από την 1/1/2021 οι μισθωτοί θα δουν αύξηση στην τσέπη τους κι αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα δουν αύξηση του εισοδήματος ανά εργαζόμενο.

Ο υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση, και ειδικά την αξωματική, που «με ψευτοεπιχειρήματα και προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει ώς άλλοθι τον ΟΑΕΔ, δεν ψήφισε αυτή την πολύ σημαντική διάταξη» για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης στο θέμα δεν ευσταθούν, υποστήριξε, καθώς κατά πρώτον το επίδομα ανεργίας δεν άλλαξε νομοθετικά, ούτε αλλάζει, ούτε θα αλλάξει και κατά δεύτερον τα κριτήρια βάσει των οποίων εντάσσεται κάποιος στους ανέργους ή τους μακροχρόνια ανέργους δεν άλλαξαν, ούτε αλλάζουν, ούτε θα αλλάξουν. «Τα επιδόματα ανεργίας δεν θίγονται ούτε ως προς τα κριτήρια, ούτε ως προς το ύψος τους» δήλωσε εμφατικά.

«Σε έναν μήνα ακριβώς τα εισοδήματα εργαζομένων και των επιχειρήσεων θα αυξηθούν διαμέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που είναι μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή της κυβέρνησης και προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη» είπε ο κ. Βρούτσης, αναφέροντας και συγκεκριμένα παραδείγματα ως προς το όφελος επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Αναστολές συμβάσεων εργασίας

Σχετικά με τις πληρωμές των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης εργασίας, τόνισε ότι συνολικά 328.000 εργαζόμενοι σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις ήδη πληρώνονται με απόλυτη συνέπεια από την Παρασκευή. Οι πληρωμές εξελίσσονται, και μέχρι τη απόψε το βράδυ θα έχουν πάρει τα χρήματα που προκύπτουν από τις αναστολές του Νοεμβρίου.

Εκείνο που εκκρεμεί για τον Νοέμβριο είναι οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή το διάστημα αυτό. «Επιδίωξή μας είναι να δοθούν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, νωρίτερα δηλαδή κι από αυτό που είχαμε πει» δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Για την περίπτωση των εργαζομένων του Δεκεμβρίου, σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε λόγω της πανδημίας πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα. «Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι για τις κλειστές επιχειρήσεις του Δεκεμβρίου, όποιες προκύψουν, τα χρήματα θα καταβληθούν μέσα στον Δεκέμβριο».

Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αναστολές εργασίας να παραταθούν και τους επόμενους μήνες τόνισε ότι «κανένας εργαζόμενος και κανένας άνεργος δεν θα μείνει ακάλυπτος όσο διάστημα βρισκόμαστε σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον».

Αναφέρθηκε και στα αναδρομικά για 172.222 κληρονόμους, εξηγώντας πως στις 17 Δεκεμβρίου τελειώνει η πρώτη φάση ολοκλήρωσης των αιτήσεων, κι όσοι έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ μέχρι αυτή την ημερομηνία, θα πληρωθούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Τέλος, μίλησε και τις ενέργειες που γίνονται σχετικά με τις 135.000 εκκρεμείς συντάξεις. «Μέχρι το τέλος του 2021 οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις θα αποδοθούν σε όλους» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Από τις αρχές του 2022 θα παίρνουν όλοι τις συντάξεις ψηφιακά σε ένα δευτερόλεπτο. Έκανε δε έκκληση στους εργαζόμενους που σκέφτονται πότε θα βγουν σε σύνταξη να ευθυγραμμιστούν με το χρονοδιάγραμμα του «ΑΤΛΑΣ» για να πάρουν τη σύνταξή τους σε ένα δευτερόλεπτο.

Πηγή: Mega


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική