Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Βρούτσης: δίμηνη παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης...

Ελλάδα – Βρούτσης: δίμηνη παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας

|

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης εξήγησε πως θα χορηγηθούν στα χρήματα (800 ευρώ), ποιοι ΚΑΔ καλύπτονται, αναφέρθηκε στους άνεργους και τι είπε για την διεύρυνση και τους μισθούς στο Δημόσιο 

Τον τρόπο με τον οποίον θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, προσδιόρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι τα 800 ευρώ θα τα λάβουν 1.700.000 εργαζόμενοι-μισθωτοί. Όπως είπε, η αποζημίωση ειδικού σκοπού αφορά τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή και τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), που έχουν προσδιοριστεί.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι τα χρήματα θα χορηγηθούν σε δύο διαφορετικές ταχύτητες.

«Αρχικά, θα τα λάβουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή, μόλις ολοκληρώσουν την υποβολή του ηλεκτρονικού έντυπου με βάση το ΑΦΜ. Σε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 800 ευρώ.

Στη συνέχεια, θα ικανοποιηθούν τμηματικά και σταδιακά όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει αίτηση και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται» σημείωσε ο κ. Βρούτσης. Υπενθύμισε ότι έως τις 20 Απριλίου είναι το χρονικό περιθώριο υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί βάσει του τζίρου τους και έως τις 10 Απριλίου είναι η προθεσμία για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή.

Διεύρυνση

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα διευρύνει την περίμετρο των πληγεισών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι πλέον το 86% των επιχειρήσεων που αντιστοιχούν στους ΚΑΔ έχουν ενταχθεί σε αυτήν την περίμετρο και οι εργαζόμενοι αυτών καλύπτονται. «Η δεύτερη δέσμευση, που έχει δώσει η κυβέρνηση, την οποία θα ικανοποιήσουμε, είναι ότι, εάν και εφόσον σε αυτήν τη χρονική περίοδο δεν έχει τελειώσει η κρίση, θα επεκτείνουμε με τα ίδια εργαλεία και τη χρονική περίοδο κάλυψης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τους μακροχρόνια ανέργους, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι, στην περίπτωση που επεκταθεί ο χρόνος της κρίσης, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλύψει ευρύτερα τις κατηγορίες αυτές. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι έχει ήδη αποφασιστεί η δίμηνη παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2020. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Παρακολουθούμε την κατάσταση και, αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε. Όλα είναι στο τραπέζι, για να επανεξετάσουμε τα θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το επιστημονικό δυναμικό, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ανακοινώθηκε ένα πολύ γενναίο και φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας. «Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους και, μέσα από ένα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, θα λάβουν 600 ευρώ. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος τον Απρίλιο και, αν και εφόσον η κρίση συνεχιστεί, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας θα ενταχθεί στο περιβάλλον των 800 ευρώ, όπως και οι μισθωτοί, από τον Μάιο και εφεξής» σχολίασε, μεταξύ άλλων.

Για την προστασία των θέσεων εργασίας, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι μετά τις 20 Μαρτίου απαγορεύονται οι απολύσεις για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί και για όσες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή. «Έχουμε προνοήσει και για την επόμενη μέρα με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας διέψευσε τα σενάρια μείωσης μισθών και συντάξεων, λέγοντας ότι τέτοια σενάρια δεν υπάρχουν ούτε έχουν εξεταστεί.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κατ. Γιαννακά: “Οι Μικρές Κυκλάδες και τα «χρυσά» τιμολόγια νερού!”

Έως και εξαπλάσιες αυξήσεις στους λογαριασμούς – αντιδράσεις από κατοίκους, επιχειρηματίες και το Κίνημα Δημοκρατίας

Στις 16 Οκτωβρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις Μονάδες Ανακύκλωσης Κω και Καλύμνου μέσω ΣΔΙΤ

Έργο άνω των 110 εκατ. ευρώ – Οφέλη, χρηματοδότηση και επόμενα βήματα

ΚΕΔΕ: «Κόκκινη γραμμή» η μεταφορά των ΥΔΟΜ στο Κτηματολόγιο

Ομόφωνη απόφαση αντίθεσης από το Διοικητικό Συμβούλιο – Σαφές μήνυμα Κυρίζογλου

Μάντσεστερ Σίτι – Νάπολι: «Κερδίζουν» τα γκολ στο 1.75!

Προγνωστικά για την πρεμιέρα του Champions League με βάση το Μάντσεστερ – Στοίχημα με G/G

ONEX: Επενδυτικό πρόγραμμα 14 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση των Ναυπηγείων Σύρου

Νέο πενταετές σχέδιο με άξονες Ασφάλεια – Περιβάλλον – Ανταγωνιστικότητα

Ερώτηση της Κατερίνας Μονογυιού για μείωση ΦΠΑ στις Κυκλάδες

Η Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Οι “Κάλπηδες” του Στρατή Μυριβήλη ανεβαίνουν στη Νάξο

Η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» παρουσιάζει μια ξεκαρδιστική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης»

Νάξος: Το “Methyres – Wine Symposium” επιστρέφει για 3η χρονιά στο Avaton 1739

Οίνος, γεύσεις και πολιτισμός με φόντο το ηλιοβασίλεμα - Πότε; Που;

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)