Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος στη τιμή των καυσίμων

Ελλάδα: Συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος στη τιμή των καυσίμων

|

Πλαφόν ήταν και … πάει – Υπ. Οικονομίας: «Η Κυβέρνηση Επεξεργάζεται Συνολική Πολιτική Παρέμβαση στη Λειτουργία της Αγοράς Πετρελαιοειδών»

Καλά εσείς πιστεύατε ότι θα είχαμε πλαφόν στις τιμές των καυσίμων; Χαχαχαχαχα… Σύντομο ανέκδοτο… Οι τιμές παραμένουν σε ύψη ρεκόρ – στις Κυκλάδες εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται στο 1,881 ευρώ για την βενζίνη – αλλά για την Κυβέρνηση πέρα βρέχει… Κι έτσι όσοι δεν αποφασίζουν, σκέφτονται… 

Και έτσι τα προβλήματα της αγοράς πετρελαιοειδών συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κοινή ήταν η άποψη πως παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις λιανικές τιμές των καυσίμων στην επικράτεια, οι οποίες αντανακλούν παράγοντες όπως το μεταφορικό κόστος, ιδιαίτερα στις θαλάσσιες μεταφορές, η διάρθρωση του ανταγωνισμού στις τοπικές αγορές με την ύπαρξη σε ορισμένες περιπτώσεις ολιγοπωλιακών καταστάσεων και διαφοροποιημένων περιθωρίων κέρδους και η εποχικότητα της ζήτησης.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων επισήμαναν και φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού εξαιτίας της παράνομης διακίνησης καυσίμων, γεγονός το οποίο δημιουργεί γενικότερες στρεβλώσεις στην αγορά.

Χαρακτηριστική ήταν η θέση του ΣΕΕΠΕ, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μεικτό περιθώριο εταιρειών και πρατηριούχων έχει μειωθεί φέτος το καλοκαίρι από 7% έως 15% συγκριτικά με πέρυσι, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος της αύξησης των διεθνών τιμών να έχει απορροφηθεί από το κύκλωμα της διακίνησης και εμπορίας καυσίμων.

Ο ΣΕΕΠΕ έφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα από νομούς που βρίσκονται στο στόχαστρο για τις τιμές των καυσίμων, όπως οι Κυκλάδες. Έτσι ενώ η αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων είναι 33%, που εάν συνυπολογιστεί και η σταθερή φορολογία (ΕΦΚ) αλλά και ο ΦΠΑ, περιορίζεται στο 11%, σε τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων όπως η Πάρος και η Νάξος καταγράφεται αύξηση της τιμής στα πρατήρια των συγκεκριμένων νησιών 7% και 3% αντίστοιχα. Αλλά και σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ που επίσης συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη  από τους 17 νομούς για τους οποίους έχει προταθεί η επιβολή πλαφόν, περίπου στους μισούς εμφανίζονται μεγαλύτερες αυξήσεις από τον πανελλαδικό μέσο όρο (από 0,5% έως 3%) ενώ στους υπόλοιπους η αύξηση υπολείπεται της μέσης πανελλαδικής αύξησης από 0,5% έως 5%.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια συνολική πολιτική παρέμβαση η οποία θα απαντά στα διαρθρωτικά προβλήματα και θα αφορά στη λειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι φορείς εκφράζονται θετικά απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έκανε γνωστό πως σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, όπως η επιδότηση του κόστους μεταφοράς στη νησιωτική Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι συμφωνήθηκε η επιδότηση, εφόσον τελικά εγκριθεί να περάσει στη λιανική μέσω των εταιρειών εμπορίας ώστε να διασφαλιστεί από τον ανταγωνισμό ότι θα φτάσει στους καταναλωτές. Τέλος για τα πολύ μικρά νησιά, (πχ Σίκινος) που οι καταναλώσεις για 8 μήνες είναι από μικρές έως ανύπαρκτες και τα πρατήρια θα πρέπει να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη στην 4μηνη τουριστική σεζόν, εξετάζεται να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση. 

Σε κάθε περίπτωση, βασικός στόχος της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομίας, είναι ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς, ακόμη και των πιο μικρών και απομακρυσμένων νησιών, με καύσιμα και η αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού όπου και αν αυτά λαμβάνουν χώρα. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί και προτού ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις θα υπάρξει διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία, τις δημόσιες αρχές και τους αρμόδιους επαγγελματικούς φορείς.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

SuperLeague: “Τυφώνας” από γκολ στο 1.85 με επίκεντρο το “Γ. Καραϊσκάκης”

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Τυφώνας» από τέρματα στο 1.95!

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο