Στο 8,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη (31/5). Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έφτασε το 10,7% τον Μάιο από 10,2% που ήταν τον Απρίλιο.
Στο 10,7% σε ετήσια βάση -από 9,1% τον Απρίλιο- ανήλθε ο εναρμονισμένος στα δεδομένα της Eurostat πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα, Τρίτη. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο (σε μηνιαία βάση) οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,2%.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχε διαμορφωθεί στο 10,2% καταγράφοντας υψηλό 28 ετών. Ο δείκτης της Eurostat υπολείπεται του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ.
Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και διεθνείς οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το ΔΝΤ έχουν πρόσφατα προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για το ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα.
Για φέτος, η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,6%. Αντίστοιχα, για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,3% και το ΔΝΤ στο 4,5%.
Ευρωζώνη
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός συνέχισε απτόητος τις υψηλές του πτήσεις καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ μετά από αυτό του 7,4% του Απριλίου, στο 8,1%, υψηλότερα των εκτιμήσεων για ρυθμό 7,4%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή έτρεξαν με ρυθμό 0,8%.
Γι’ άλλον ένα μήνα, οι τιμές της ενέργειας έστειλαν στα ύψη τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, καθώς όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Eurostat, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και ποτών και του αλκοόλ και των ειδών καπνού επιταχύνθηκε σε ετήσια βάση στο 3,8%, από 3,5% τον Απρίλιο, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,5%.
Αδιάσειστο στοιχείο για το πόσο η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τις τιμές ενέργειας, είναι το γεγονός ότι η Eurostat εκτιμά ότι τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι εκτοξεύθηκαν κατά 39,2% όταν τον Απρίλιο είχαν αυξηθεί κατά 37,5%. Το ποσοστό αυτό συνιστά το δεύτερο υψηλότερο για το 2022, πίσω μόνο από το 44,3% τον Μάρτιο.
Η επίπτωση που έχει το ενεργειακό κόστος στον πληθωρισμό στην Ελλάδα γίνεται εμφανής από τους αριθμούς, αφού τον Απρίλιο οι αυξήσεις στην ενέργεια ήταν στο 88,8% για τον ηλεκτρισμό και στο 122,6% για το φυσικό αέριο.
Ανοδικά κινήθηκαν επίσης και όλες οι τιμές στις βασικές κατηγορίες προϊόντων στην Ευρωζώνη: κατά 7,5% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και των είδών καπνού (από 6,3% τον Απρίλιο), κατά 4,2% τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (3,8% ένα μήνα νωρίτερα) και κατά 3,5% οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών (από 3,3%).
Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία παραμένουν οι χώρες που υποφέρουν από την εκτίναξη των τιμών καταναλωτή, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι κατέγραψαν ρυθμό 20,1%, 18,5% και 16,4% αντίστοιχα, ακολουθεί η Σλοβακία με 11,8% και στη συνέχεια η Ελλάδα με 10,7%.
Στον αντίποδα Μάλτα και Γαλλία εμφανίζουν τον βραδύτερο πληθωρισμό με 5,6% και 5,8% αντίστοιχα.
Η διαρκής επιτάχυνση του πληθωρισμού, όπου πλέον είναι τέσσερις φορές υψηλότερος σε σχέση με τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 2%, είναι σίγουρο ότι θα προβληματίσει εκ νέου τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της, ενώ πλέον τα στοιχήματα των χρηματαγορών για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον ερχόμενο Ιούλιο είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να πληθαίνουν.
Πηγή: moneyreview.gr