Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Στο 10.7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός

Ελλάδα: Στο 10.7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός

|

Στο 8,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη (31/5).  Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έφτασε το 10,7% τον Μάιο από 10,2% που ήταν τον Απρίλιο. 

Στο 10,7% σε ετήσια βάση -από 9,1% τον Απρίλιο- ανήλθε ο εναρμονισμένος στα δεδομένα της Eurostat πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα, Τρίτη. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο (σε μηνιαία βάση) οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,2%.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχε διαμορφωθεί στο 10,2% καταγράφοντας υψηλό 28 ετών. Ο δείκτης της Eurostat υπολείπεται του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και διεθνείς οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το ΔΝΤ έχουν πρόσφατα προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για το ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα.

Για φέτος, η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,6%. Αντίστοιχα, για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,3% και το ΔΝΤ στο 4,5%.

Ευρωζώνη
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός συνέχισε απτόητος τις υψηλές του πτήσεις καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ μετά από αυτό του 7,4% του Απριλίου, στο 8,1%, υψηλότερα των εκτιμήσεων για ρυθμό 7,4%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή έτρεξαν με ρυθμό 0,8%.

Γι’ άλλον ένα μήνα, οι τιμές της ενέργειας έστειλαν στα ύψη τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, καθώς όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Eurostat, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και ποτών και του αλκοόλ και των ειδών καπνού επιταχύνθηκε σε ετήσια βάση στο 3,8%, από 3,5% τον Απρίλιο, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,5%.

Αδιάσειστο στοιχείο για το πόσο η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τις τιμές ενέργειας, είναι το γεγονός ότι η Eurostat εκτιμά ότι τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι εκτοξεύθηκαν κατά 39,2% όταν τον Απρίλιο είχαν αυξηθεί κατά 37,5%. Το ποσοστό αυτό συνιστά το δεύτερο υψηλότερο για το 2022, πίσω μόνο από το 44,3% τον Μάρτιο.

Η επίπτωση που έχει το ενεργειακό κόστος στον πληθωρισμό στην Ελλάδα γίνεται εμφανής από τους αριθμούς, αφού τον Απρίλιο οι αυξήσεις στην ενέργεια ήταν στο 88,8% για τον ηλεκτρισμό και στο 122,6% για το φυσικό αέριο.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης και όλες οι τιμές στις βασικές κατηγορίες προϊόντων στην Ευρωζώνη: κατά 7,5% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και των είδών καπνού (από 6,3% τον Απρίλιο), κατά 4,2% τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (3,8% ένα μήνα νωρίτερα) και κατά 3,5% οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών (από 3,3%).

Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία παραμένουν οι χώρες που υποφέρουν από την εκτίναξη των τιμών καταναλωτή, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι κατέγραψαν ρυθμό 20,1%, 18,5% και 16,4% αντίστοιχα, ακολουθεί η Σλοβακία με 11,8% και στη συνέχεια η Ελλάδα με 10,7%.

Στον αντίποδα Μάλτα και Γαλλία εμφανίζουν τον βραδύτερο πληθωρισμό με 5,6% και 5,8% αντίστοιχα.

Η διαρκής επιτάχυνση του πληθωρισμού, όπου πλέον είναι τέσσερις φορές υψηλότερος σε σχέση με τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 2%, είναι σίγουρο ότι θα προβληματίσει εκ νέου τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της, ενώ πλέον τα στοιχήματα των χρηματαγορών για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον ερχόμενο Ιούλιο είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να πληθαίνουν.

Πηγή: moneyreview.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΑΣ Νάξου: Ηττα από Δάφνη, κόντρα στον Αμύντα “παίζει” για το πλεονέκτημα έδρας στα play out

Ήττα για τον ΑΠΑΣ Νάξου από τη Δάφνη (68-54) και κόντρα στον πρωτοπόρο Αμύντα την τελευταία αγωνιστική θέλει νίκη αλλά και συνδυασμό αποτελεσμάτων για το πλεονέκτημα έδρας στα play out

Blue Star Delos: Εκτακτη προσέγγιση στην Σύρο, ποιος ο λόγος;

Το Blue Star Delos θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ έκτακτη προσέγγιση στην Σύρο - Ποιος ο λόγος;

Μάρτιος 2025: Στους 28 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία, χωρίς βροχή στον ορίζοντα (πίνακας)

Οδεύουμε σε έναν ιδιαίτερα ζεστό Μάρτιο με βάση την εικόνα των πρώτων 15 ημερών - Σήμερα η θερμοκρασία έφτασε και τους 28 βαθμούς.. Τι γίνεται με τη βροχή; (πίνακας)

Αμερική: Βάζει … stop στην είσοδο πολιτών από 43 χώρες, σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται

Σύμφωνα με τους New York Times, οι χώρες αυτές θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, την «κόκκινη», την «πορτοκαλί» και την «κίτρινη». Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές μέχρι να φτάσει η λίστα στον Λευκό Οίκο

Κυκλάδες – Μύκονος: Καθυστέρησε στο λιμάνι το “Fast Ferries Andros”

Στο λιμάνι της Μυκόνου παρέμεινε για αρκετή ώρα το "Fast Ferries Andros" - Ποιος είναι ο λόγος;

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Συζήτηση γύρω από τη πρόληψη εθισμών στην εφηβεία

Πρόληψη Εθισμών στην Εφηβεία: Η Παρέμβαση του Κ.Π. Θησέας Κυκλάδων στο Σχολείο μας

Ιωαν. Πολυχρονάκος: “Η Κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών”

Σχόλιο του Ιωάννη Πολυχρονάκου με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τον ανασχηματισμό

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση με επίκεντρο τον καθαρισμό των ακτών

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την προσεχή Τρίτη (18/03) – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

ΕΤΑΔ: Δεν πωλείται το Μπούρτζι, ούτε άλλα μνημεία (!!!)

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΤΑΔ θέλοντας να βάλει τέλος στα σενάρια για πώληση του Μπούρτζι στο Ναύπλιο

ΠΑΣΙΔΙ – Κέα: Γιατί βραβεύτηκε το λιμάνι της Κορησσιά;

Απονομή βραβείου λιμένα στην Κέα - ποιος ο λόγος;

Νάξος – Υδρομετρητές: Ενεργοποιήθηκε ο “Big Brother”, έπιασε τους .. νεροκλέφτες

Οι νεροκλέφτες, τα πειραγμένα υδρόμετρα / υδρομετρητές και το άγρυπνο «μάτι» του Big Brother που «δούλεψε» καλά!

Νάξος: Το λουτρό της Αριάδνης και ο αρχαιολόγος Νικόλαος Κοντολέων

Που βρίσκεται το "Λουτρό της Αριάδνης" και ο ρόλος του γνωστού αρχαιολόγου Νικόλαου Κοντολέοντα

Blue Star Delos: Εκτακτη προσέγγιση στην Σύρο, ποιος ο λόγος;

Το Blue Star Delos θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ έκτακτη προσέγγιση στην Σύρο - Ποιος ο λόγος;

Καρυστιανού: Ποια είναι η Ναξιώτισσα δικηγόρος στο πλευρό της;

Η Μαρία Γρατσία που είναι συνεχώς στο πλευρό της Μαρίας Καρυστιανού, είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2023 με τα ψηφοδέλτια της «Νίκης».

Σκαδό – Γυμνάσιο: Με μία ιστορία αγάπης και .. μίσους το ταξίδι των μαθητών στην Πάντοβα (video)

Μαθητές από το Γυμνάσιο Σκαδού ταξίδεψαν στην Πάντοβα της Ιταλίας όπου παρουσίασαν την ιστορία αγάπης και μίσους που φέρεται να διαδραματίστηκε στον Πύργο Κόκκου πριν πολλά χρόνια (video)

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Ανοίγει νωρίτερα φέτος η περίοδος της Κρουαζιέρας

Ανοίγει νωρίτερα (14/03) φέτος η περίοδος Κρουαζιέρας στη Μύκονο - Η αναμονή για το ρεκόρ αφίξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τελευταίες πτήσεις σήμερα (10/03), κλειστόν έως τέλος Μαρτίου για εργασίες

Κλείνει σήμερα το αεροδρόμιο της Νάξου.. Πότε θα ανοίξει, ποιος ο λόγος που μπαίνει η ταμπέλα κλειστόν...

Νάξος – Fast & Easy: Μία δράση που ήρθε να καλύψει κάθε μας ανάγκη

Fast & Easy.. Γρήγορα και απλά... Μία δράση στις .. δύο ρόδες που έρχεται να καλύψει άμεσα κάθε μας ανάγκη

Θύελλα Καμαρίου: Ταξίδι είκοσι (20) ωρών μέσω Ιου και Πειραιά για να αναμετρηθεί στη Μήλο με τον Παμμηλιακό

Απίστευτο και όμως Κυκλαδίτικο: Είκοσι (20) ώρες θα ταξιδέψει η Θύελλα Καμαρίου από τη Σαντορίνη στη Μήλο για να αντιμετωπίσει τον Παμμηλιακό το απόγευμα Σαββάτου (15/03)

Aegean Air: Συνδέει την Θεσσαλονίκη με τη Σύρο και την Σμύρνη

Η Aegean Air θα συνδέσει το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τη Θεσσαλονίκη με την Σμύρνη και την Σύρο - Πότε ξεκινούν τα δρομολόγια