Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Στα πενήντα (50) λεπτά η πατάτα Νευροκοπίου (!)

Ελλάδα: Στα πενήντα (50) λεπτά η πατάτα Νευροκοπίου (!)

|

Προς το τέλος η συγκομιδή πατάτας Νευροκοπίου με τιμές παραγωγού μέχρι και 50 λεπτά το κιλό, δυναμική παρέμβαση στην αγορά από ΕΑΣ Δράμας

Προς το τέλος βρίσκεται η συγκομιδή πατάτας στην περιοχή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου της Δράμας. Φέτος οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Από τα τέλη Ιουλίου που ξεκίνησε η συγκομιδή στην περιοχή οι τιμές κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω και των μειωμένων αποθεμάτων πατάτας που είχαμε από τις άλλες παραγωγικές περιοχές. Επίσης μειωμένη ήταν και η παραγωγή πατάτας στην Ευρώπη και της Κύπρου λόγω των καιρικών συνθηκών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να έχουν αυξημένες τιμές και να αποτραπούν οι «ελληνοποιήσεις». Ωστόσο σημαντικός παράγοντας για την φετινή καλή πορεία των τιμών έπαιξε και η ίδρυση Ομάδας Παραγωγών πατάτας στο Νευροκόπι από την ΕΑΣ Δράμας.

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κάτω Νευροκοπίου, βρισκόμαστε στο τελείωμα της συγκομιδής (περίπου 95%) Είχαμε φέτος μια καλή χρονιά για την πατάτα. Οι τιμές φτάνουν μέχρι και τα 50 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι πέρσι η τιμή παραγωγού μεσοσταθμικά ήταν στα 10 λεπτά το κιλό. Σε αυτό βοήθησε ότι δεν υπήρξε μεγάλη παραγωγή στο εξωτερικό, κάτι που απέτρεψε τις ελληνοποιήσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρο της ΕΑΣ Δράμας και πατατοπαραγωγός κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τις παρεμβάσεις που έκανε φέτος ο συνεταιρισμός για την πατάτα. «Φέτος υπάρχει από την αρχή της εμπορικής περιόδου αυξημένη ζήτηση. Καταφέραμε και ιδρύσαμε μια Ομάδα Παραγωγών πατάτας στο Νευροκόπι από 30 παραγωγούς για αρχή, η οποία έχει αναλάβει την εμπορία του προϊόντος. Αυτό βοήθησε στην καλή φετινή πορεία των τιμών παραγωγού. Εκτιμούμε ότι φέτος μέσα από την Ομάδα Παραγωγών και το συσκευαστήριο θα καταφέρουμε να διακινήσουμε πάνω από 10.000 τόνους. Φέτος οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται μεταξύ 40-48 λεπτά το κιλό (πέρσι ήταν στα 10 λεπτά) και στον καταναλωτή φτάνει γύρω στα 85 λεπτά (ανάλογα την περιοχή). Θέλουμε επίσης μέσα από τον συνεταιρισμό να «αποκαταστήσουμε» την φήμη της πατάτας Νευροκοπίου στους καταναλωτές. Πρέπει να έχει μια καλή ποιότητα η πατάτα της περιοχής μας για να θέλει να την επιλέγει ο καταναλωτής».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Φεστιβάλ Νάξου: 25 χρόνια πολιτισμού στον Πύργο Μπαζαίου – ανάμεσα σε εμπόδια και επιτυχίες

Η μεγάλη επέτειος του Φεστιβάλ Νάξου σκιάζεται από γραφειοκρατία και το ζήτημα του κυλικείου, με τους Στέλιο Κρασσανάκη και Μάριο Βαζαίο να επιμένουν στο όραμά τους.

Folegandros Challenge Run: Ο 1ος αγώνας δρόμου στο νησί στις 28 Σεπτεμβρίου

Διαδρομές 5, 10 και 21 χλμ. μέσα στο μοναδικό τοπίο της Φολεγάνδρου – Συμμετοχές ανοιχτές για όλους

AI και τουρισμός: Νέα εποχή στον σχεδιασμό και τις κρατήσεις

Οι ταξιδιώτες εμπιστεύονται όλο και περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη, με τις ΗΠΑ να ηγούνται της τάσης

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.