Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα σε μετανάστες: Πάρτε 2000 ευρώ και γυρίστε.... σπίτι σας

Ελλάδα σε μετανάστες: Πάρτε 2000 ευρώ και γυρίστε…. σπίτι σας

|

Σε εθελουσία έξοδος οδηγεί η Ελλάδα τους μετανάστες… Προσφέρει 2.000 ευρώ σε όσους έχουν έρθει στην Ελλάδα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και έχει ως στόχο την επιστροφή 5.000 μεταναστών από τα νησιά

Τη δημιουργία προσωρινού μηχανισμού εθελοντικής επιστροφής 5.000 μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στις χώρες καταγωγής τους με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, ανακοίνωσαν σε κοινές δηλώσεις τους η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά το τέλος της σύσκεψης που είχαν στο υπουργείο.

Ο μηχανισμός αυτός θα είναι προσωρινός, δίνοντας την ευκαιρία μόνο για ένα μήνα σε όσους μετανάστες βρίσκονται στις δομές στα νησιά και έφτασαν στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 να υποβάλουν αίτημα εθελούσιας επιστροφής λαμβάνοντας βοήθημα ύψους 2.000 ευρώ.

Δεν έχει καθοριστεί ακόμα το πότε θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων, ωστόσο ο στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ πολύ άμεσα, προκειμένου να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νησιών. Οι επιστροφές θα γίνουν σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη Frontex.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί ο μηχανισμός

Μέσω της αναδιαμόρφωσης του υπάρχοντος προγράμματος Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης (AVRR), που ήδη «τρέχει» ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, θα προκύψει η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του προσωρινού μηχανισμού εθελοντικής επιστροφής 5.000 μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στις χώρες καταγωγής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον έκτακτο μηχανισμό είχε επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση, ενώ αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και κατά την πρόσφατη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Κουμουτσάκου και της Επιτρόπου, Ίλβα Γιόχανσον, στις Βρυξέλλες.

Νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν, εξάλλου, ότι ο έκτακτος μηχανισμός θα «τρέξει» μόλις για 20 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα δοθεί η δυνατότητα στους μετανάστες και αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στα νησιά και έχουν αφιχθεί στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον επιστροφής στις πατρίδες τους.

Επίσης, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι ο μηχανισμός αυτός θα προκύψει από το υπάρχον πρόγραμμα AVRR. Στο πλαίσιο του έκτακτου μηχανισμού θα διατεθεί το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ στους μετανάστες που θα συμμετάσχουν, δηλαδή 2.000 ευρώ για κάθε έναν από τους 5.000 που θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτό.

Το υπάρχον πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών AVRR ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και είχε προγραμματιστεί να έχει τριετή διάρκεια, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα επιστροφής σε 16.500 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 75% από ευρωπαϊκούς πόρους (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης) και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Κύκλοι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τονίζουν ότι μετά τις ανακοινώσεις της Επιτρόπου και του υπουργού Μετανάστευσης γίνονται συζητήσεις μεταξύ του διεθνούς οργανισμού και των αρχών για το πώς θα αναπροσαρμοστεί το τρέχον πρόγραμμα για να εντάξει την υλοποίηση του έκτακτου μηχανισμού.

Το πρόγραμμα AVRR προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής πριν από την αναχώρηση καθώς και υποστήριξη στην έκδοση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων. Παράλληλα υποστηρίζει την προετοιμασία του ταξιδιού στη χώρα καταγωγής, παρέχει βοήθεια στη χώρα διέλευσης και στήριξη μετά την άφιξη στον τελικό προορισμό, εξασφαλίζοντας την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφών των επωφελούμενων.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να εγγραφούν στο πρόγραμμα, λαμβάνουν εφάπαξ οικονομικό βοήθημα για την κάλυψη βασικών εξόδων, που κανονικά ανέρχεται σε 370 ευρώ ανά άτομο, ενώ μετά τις εξαγγελίες της Επιτρόπου και του υπουργού Μετανάστευσης, μόνο για όσους εγγραφούν στον έκτακτο μηχανισμό που, όπως διευκρίνισαν, θα «τρέξει» μόνο για μία φορά, θα λάβουν το ποσό των 2.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, επίσης, προϋπόθεση συμμετοχής στο AVRR είναι η συμμετέχοντες να αποσύρουν το αίτημα ασύλου τους και να μην έχουν συμμετάσχει ξανά σε εθελοντικό πρόγραμμα του ΔΟΜ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει εθελοντικά στις πατρίδες τους περίπου 1.600 άτομα. Ο ΔΟΜ Ελλάδας υλοποιεί αντίστοιχα προγράμματα από το 2010 έχοντας βοηθήσει περισσότερους από 45.000 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική αλλαγή: Θα ζήσουμε φέτος φθινόπωρο;

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη μετά από τον καυτό Σεπτέμβριο. Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας είχαν φέτος τον πιο ζεστό Σεπτέμβρη που έχει καταγραφεί

Εκλογές 2023 – “Ανοιχτοί Ορίζοντες”: Τι είδε η Χρύσα Καραγιάννη στη Νάξο (photos)

Επίσκεψη της υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Χρύσας Καραγιάννη στη Νάξο - Συναντήσεις και επαφές

Καστελλόριζο: Εγκαινιάστηκε ο παιδικός σταθμός του νησιού

Καστελλόριζο: Εγκαινιάσθηκε ο πρώτος και μοναδικός παιδικός σταθμός του νησιού

Διαγωνισμός για ψηφιακό ξεναγό στην Παροικιά Πάρου

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής ξεναγού, ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί στα προτεινόμενα από τις διαδρομές πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος και να διατρέχει ένα πλούσιο όγκο πληροφορίας και υλικού τεκμηρίωσης.

Εκλογές 2023 – “Ανοιχτοί Ορίζοντες”: Σύρος, φτωχός συγγενής των Κυκλάδων

Δελτίο τύπου της Υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Χρύσας Καραγιάννη για την εικόνα που συνάντησε στην Σύρο

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτικό για όλους το POS – Τι αλλάζει

Από πότε θα ισχύσει η υποχρεωτική εγκατάσταση POS και στα καταστήματα και επαγγελματίες που μέχρι τώρα ήταν προαιρετική

Σαντορίνη: Με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σαντορίνης συναντήθηκε ο Μ. Ορφανός

Τα μέλη του Συλλόγου, κοινοποίησαν τα θέματα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια, όπως η έλλειψη σκοπευτηρίου, η άναρχη δόμηση του νησιού που επηρεάζει τη σωστή διαδικασία του κυνηγιού, καθώς και η κακή διαχείριση των αδέσποτων.

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Δράση (01/10) αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεσημέρι της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στη πόλη της Νάξου, δράση αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού - Ποιοι συμμετέχουν

ΕΑΣ Νάξου: Εξελίξεις γύρω από τον συνεταιριστικό στάβλο (video)

Ρεπορτάζ του ERT News για τον συνεταιριστικό στάβλο που σχεδιάζει η Ε.Α.Σ. Νάξου (video)

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Με το αριστερό η πρωτομηνιά και δίωρη σχεδόν διακοπή ρεύματος

Δείτε σε ποιες περιοχές θα γίνει αύριο Κυριακή 1η Οκτωβρίου διακοπή ρεύματος ...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής