Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: ΠΝΟ σε ΣΕΕΝ ελάτε να τα πούμε με "ρεαλιστικές" προτάσεις

Ελλάδα: ΠΝΟ σε ΣΕΕΝ ελάτε να τα πούμε με “ρεαλιστικές” προτάσεις

|

Λίγο μετά το μεσημέρι (1 η ώρα) ξεκινάει μία ακόμη συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους της ΠΝΟ και της ΣΕΕΝ και με τους νησιώτες να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα – Τι αναφέρουν οι δύο πλευρές 

“…. Η συμπεριφορά αυτή της εργοδοσίας μας εξανάγκασε να οδηγηθούμε στην πρώτη 48ωρη απεργιακή μας κινητοποίηση στις  11και  12  Νοεμβρίου 2021, την οποίαν όμως, για να καταδείξουμε ακριβώς  την  καλοπιστία  μας και ότι δεν ακολουθούμε αδιάλλακτη και αρνητική συμπεριφορά, αναστείλαμε προσωρινά προκειμένου ακριβώς να έχει την άνεση του χρόνου ο ΣΕΕΝ να συσκεφτεί και να βελτιώσει τις προτάσεις του μηδέν  και ένα  τοις  εκατό….”

Μέρος της απάντησης που έδωσε σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προς το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ανάμεσα στα άλλα είχε σημειώσει ” Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ο Σύνδεσμος μας επανήλθε με νεότερη βελτιωμένη πρόταση και ζητήσαμε άμεση συνάντηση με την ΠΝΟ με σκοπό τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αντί άλλης απαντήσεως η ΠΝΟ αποφάσισε την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων και τη διακοπή των θαλάσσιων συγκοινωνιών της Χώρας καθώς και αυτών της γραμμής Ελλάδας Ιταλίας για τέσσερις συνολικά ημέρες αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις από αυτή την ενέργεια”. 

Οπως είναι κατανοητό έχουμε … μάχη. Και η οποία θα κορυφωθεί σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΝΟ όπου θα γίνει μία ακόμη συζήτηση για το ενδεχόμενο παράτασης της απεργίας των πλοίων… Ηδη για 4η ημέρα τα νησιά είναι χωρίς πλοία, υπάρχουν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις και ενδεχόμενη παράταση για 48 ώρες θα μεγαλώσει το πρόβλημα καθότι πλέον οι ναυτεργάτες θα βρεθούν απέναντι στους νησιώτες που αισθάνονται “αιχμάλωτοι” της πολιτικής και οικονομικής αντιπαράθεσης… 

ΣΕΕΝ:  ζητήσαμε συνάντηση, μάθαμε για παράταση 

Ποια ήταν η επιστολή του ΣΕΕΝ που ανεβάζει τους τόνους; ”  Προς μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε με το πομπώδους ύφους Δελτίο Τύπου της ΠΝΟ για την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων για 48 ακόμα ώρες με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης αλλά και με απειλές για την εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών σύμφωνα με τον Ν 4256/14 για τη δρομολόγηση πλοίου «για τη διασφάλιση της απαραίτητης Ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας όταν προκύπτουν επείγουσες κοινωνικές ανάγκες ή ανάγκες οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Ο Σύνδεσμός μας και οι Ακτοπλοϊκές Εταιρείες μέλη μας τιμούν τους Έλληνες ναυτικούς οι οποίοι αποκλειστικά στελεχώνουν τα πλοία μας και προσφέρουν χωρίς καμία αμφιβολία εξαιρετικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη των νησιών μας, την οικονομία της Χώρας μας και την προάσπιση των Εθνικών μας συμφερόντων.

Όσον αφορά το «δίκαιο» του αιτήματος της ΠΝΟ για αυξήσεις με αναδρομικό χαρακτήρα, πρέπει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της δεκαετίας 2010-2019 η χώρα έζησε μια πτώση του ΑΕΠ κατά 22% και οι μισθοί της ΓΣΕΕ μειωθήκαν κατά 21%, ενώ οι απολαβές των ναυτικών μας αυξήθηκαν κατά 5%.

Επίσης τη διετία 2020-2021 η ακτοπλοΐα κατέγραψε τις υψηλότερες ζημίες των τελευταίων δεκαετιών λόγω της υγειονομικής κρίσης, της πτώσης της κίνησης και των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, ο Σύνδεσμός μας πρότεινε αυξήσεις τόσο για το 2021 όσο και για το 2022 οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές.

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ο Σύνδεσμος μας επανήλθε με νεότερη βελτιωμένη πρόταση και ζητήσαμε άμεση συνάντηση με την ΠΝΟ με σκοπό τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αντί άλλης απαντήσεως η ΠΝΟ αποφάσισε την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων και τη διακοπή των θαλάσσιων συγκοινωνιών της Χώρας καθώς και αυτών της γραμμής Ελλάδας Ιταλίας για τέσσερις συνολικά ημέρες αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις από αυτή την ενέργεια.

Ελπίζοντας ότι η ΠΝΟ έχει κατανοήσει τις σοβαρές συνέπειες της διακοπής των θαλάσσιων συγκοινωνιών, την καλούμε για μία ακόμα φορά για τη συνέχιση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και τη ματαίωση των απεργιακών κινητοποιήσεων”.

Ελάτε να τα πούμε 

Και η απάντηση της ΠΝΟ:  “Σε  σχέση  και σε  απάντηση των  όσων  αναφέρονται στο  από 12-12-2021  δελτίο  τύπου  του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), και, παρακάμπτοντας  προς  το  παρόν τα  όσα προσάπτουν στην Ομοσπονδία μας,  τα  οποία βέβαια δεν ευσταθούν, δηλώνουμε  τα  ακόλουθα:

Η  Ομοσπονδία  μας   από  την  πρώτη  στιγμή  της  έναρξης,  μετά  από καθυστέρηση  δύο  και  πλέον  ετών, των  διαπραγματεύσεων με τον ΣΕΕΝ για  την  υπογραφή  νέας  ΣΣΕ  για  τα  έτη  2020 και 2021,  διατυπώσαμε  ξεκάθαρα  και  έντιμα τις  θέσεις  και  τα  αιτήματα μας  τα  οποία  η άλλη πλευρά «λησμονώντας» το γεγονός ότι οι Ναυτεργάτες δεν έλαβαν καμία αύξηση για τα έτη 2020 και 2021, (τελευταία αύξηση 2% το 2019), αρνήθηκε να συζητήσει ουσιαστικά τις θέσεις μας και αντιπρότεινε «αυξήσεις» του 0% για  το  2020  και  1%  για  το  2021  και  μάλιστα  χωρίς αναδρομικότητά.

Η συμπεριφορά αυτή της εργοδοσίας μας εξανάγκασε να οδηγηθούμε στην πρώτη 48ωρη απεργιακή μας κινητοποίηση στις  11και  12  Νοεμβρίου 2021, την οποίαν όμως, για να καταδείξουμε ακριβώς  την  καλοπιστία  μας και ότι δεν ακολουθούμε αδιάλλακτη και αρνητική συμπεριφορά, αναστείλαμε προσωρινά προκειμένου ακριβώς να έχει την άνεση του χρόνου ο ΣΕΕΝ να συσκεφτεί και να βελτιώσει τις προτάσεις του μηδέν  και ένα  τοις  εκατό.

Και αντί να  επανέλθει με  συγκριμένη νέα πρόταση, πρότεινε ως «βελτιωμένη» θέση και 1% για τη Σύμβαση του 2022 και μάλιστα να αρχίζει από 01-06-22 και όχι από 01-01-2022, την οποία στη συνέχεια «βελτίωσε» με έναρξη του 1% από 01-01-2022.

Έτσι έχουν τα πράγματα, τα οποία αποδεικνύουν και καταδεικνύουν ποιος είναι αδιάλλακτος και ποιος όχι.

Η Ομοσπονδία μας, σεβόμενη απολύτως το επιβατικό κοινό επεδίωκε και επιθυμούσε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί η χρονοτριβή δυστυχώς οδηγεί εκ των πραγμάτων σε δυναμικές εξελίξεις.

Με το ίδιο πνεύμα και τις ίδιες αρχές, καλούμε για άλλη μια φορά το ΣΕΕΝ να προσέλθει στα γραφεία  της Ομοσπονδίας μας, Ακτή Μιαούλη  47-49, 3ος όροφος, σήμερα  στις 13.00 μμ, με  τις  νέες «ρεαλιστικές» και  «βελτιωμένες»  προτάσεις  του και  εφόσον  πράγματι έτσι έχουν  τα  πράγματα   θα  αναθεωρήσουμε  ανάλογα και  την  στάση μας.

Εμείς θα είμαστε εδώ”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρέμβαση Καφούρου για το Αεροδρόμιο Πάρου: «Οι καθυστερήσεις πλήττουν την εικόνα του νησιού»

Ερώτηση στη Βουλή από τον Μάρκο Καφούρο για το έργο-κλειδί του Αεροδρομίου Πάρου που μετατίθεται για Απρίλιο 2026 – Αντίδραση για την ασφυκτική κατάσταση και τον κίνδυνο απώλειας τουριστικής δυναμικής

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)

Επίσκεψη Δημάρχου Πάρου σε έργα υποδομής στην Αγκαιριά

Ο Κωνσταντίνος Μπιζάς επιθεώρησε τρία σημαντικά έργα της Δημοτικής Κοινότητας Αγκαιριάς, αναδεικνύοντας την έμπρακτη μέριμνα του Δήμου για την ενίσχυση της καθημερινότητας των πολιτών

«Μουσικός Περίβολος» 2025: 7 νύχτες, 7 συναυλίες στο Γυμνάσιο Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό πολιτισμού, με συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών και δράσεις σε έναν ιστορικό χώρο

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Όταν η μυθοπλασία συναντά την ιστορική μνήμη (video)

Ο Ναξιώτης συγγραφέας Γ. Καστελλάνος μιλά για το πρώτο του μυθιστόρημα «Το Μυστικό του Αρχιπελάγους» και την ανάγκη να αναδείξουμε την ιστορική ταυτότητα του νησιού

Sea Jets: Με το “Superstar II” ταξιδεύει στο Ανατολικό Αιγαίο (video)

Από 2 Ιουλίου, νέα δρομολόγια με ανανεωμένο στυλ και άνεση, ενώνουν Πειραιά, Κυκλάδες, Ικαρία, Σάμο και Δωδεκάνησα — με προσιτές τιμές και VIP εμπειρία (video)

1η Ιουλίου στην Πάρο: Όταν τα πλοία γράφουν ιστορία στο Αιγαίο

Μια ημερομηνία-σταθμός για την Παροικιά και την ακτοπλοϊκή μνήμη – Σαν σήμερα, ιστορικά πλοία έδεσαν, ξεκίνησαν ή άλλαξαν ρυθμούς στα νερά της Πάρου.

Η Sichuan Airlines εγκαινιάζει το πρώτο δρομολόγιο από την Κεντρική και Δυτική Κίνα προς την Αθήνα

Ξεκίνησε επίσημα η γραμμή Τσενγκντού – Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, με 4 πτήσεις την εβδομάδα και στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας Κίνας – Ευρώπης.

Ο Παύλος Γεραμάνης στα «Φανάρια», σημαντική μεταγραφή για τον ΑΠΑΣ Νάξου

Ο 24χρονος φόργουορντ με εμπειρία στη National League 1 ενισχύει το ρόστερ της ομάδας της Νάξου, με στόχο μια άνετη πορεία στη νέα σεζόν.

Νάξος: «Η Φλόγα της Παράδοσης» ανάβει για δεύτερη φορά, ένα διήμερο γιορτής, χορού και πολιτιστικής μνήμης

Αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου στις Τρίποδες και παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα στην Παραλία της Χώρας – Δύο νύχτες που αναβιώνουν το ελληνικό πνεύμα

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη