Στο 8% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.
Στο 8% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Οι τιμές καταναλωτή κινήθηκαν υψηλότερα σε σχέση με την Ευρωζώνη, καθώς κατέγραψαν ρυθμό 7,5%, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, σνεβάζοντας ακόμη υψηλότερα τον πήχυ, καθώς τον Φεβρουάριο το 5,9% που καταγράφηκε ήταν επίσης υψηλό ιστορικό ρεκόρ.
Σε σχέση με τον Φεβουάριο, η ανοδική μεταβολή του εναρμονισμένου στα δεδομένα της Eurostat πληθωρισμού στη χώρα μας ήταν αρκετά μεγάλη, από τη στιγμή που η τιμή του είχε διαμορφωθεί στο 6,3%. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο, το ποσοστό ανοδικής μεταβολής διαμορφώθηκε στο 2,7%.
Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να στέλνει στα ύψη τις τιμές καταναλωτή, καθώς όπως επισημαίνει η Eurostat στις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις, οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 44,7% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο οι τιμές της ενέργειας είχαν ενισχυθεί κατά 32%, ενδεικτικό για την ξέφρενη πορεία που εξακολουθούν να καταγράφουν.
Στις υπόλοιπες βασικές κατηγορίες προϊόντων η αύξηση των τιμών είναι αμελητέα σε κάποιες περιπτώσεις. Ειδικότερα οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και των ειδών καπνιστού ενισχύθηκαν κατά 5%, από 4,2% τον Φεβρουάριο, των βιομηχανικών προϊόντων εξαιρουμένων εκείνων που σχετίζονται με τον κλάδο της ενέργειας η μεταβολή σε ετήσια βάση ήταν της τάξεως του 0,3% (3,4% τον Μάρτιο από 3,1% τον Φεβρουάριο), ενώ ακόμη μικρότερης κλίμακας ήταν η άνοδος των τιμών των υπηρεσίων, φθανοντας στο 2,7% τον Μάρτιο από 2,5% ένα μήνα νωρίτερα.
Ενδεικτικό του πόσο επιβαρύνουν οι τιμές ενέργειας τις τιμές καταναλωτή, είναι ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και ποτών και των καπνικών ειδών, αυξήθηκε κατά 3,2% (από 2,9%) σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 και κατά 1,1% (από 0,6% ) εν συγκρίσει με τον φετινό Φεβρουάριο.