Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Πληθωρισμός: Στο 11,4% τον Αύγουστο, πέμπτος μήνας με +10%

Ελλάδα – Πληθωρισμός: Στο 11,4% τον Αύγουστο, πέμπτος μήνας με +10%

|

Συνεχίζουν να καλπάζουν οι τιμές, μεγάλες πιέσεις στα νοικοκυριά

Σε διψήφιο ποσοστό παρέμεινε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός, καθώς διαμορφώθηκε σε 11,4% τον Αύγουστο έναντι 11,6% τον Ιούλιο, με τις αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο –υπερτριπλάσιες αυτών του περυσινού Αυγούστου– και τα τρόφιμα και μάλιστα στα πλέον βασικά, όπως το ψωμί, το γάλα, το λάδι και το κρέας, να δίνουν τον τόνο. Η αναστολή εφαρμογής της ρήτρας ηλεκτρικού ρεύματος είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να αυξηθούν με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα.

Ωστόσο, η απειλή των διαταραχών στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο, διαταραχές που θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές και των λοιπών ενεργειακών προϊόντων, κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει για τον ερχόμενο χειμώνα. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός των τροφίμων, 13,2% τον Αύγουστο από 13% τον Ιούλιο, επιφέρει σοβαρό πλήγμα κυρίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 11,4% σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022 υποχώρησε κατά 0,3%. Αίσθηση προκαλεί η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου κατά 261,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, ενώ στον ηλεκτρισμό η αύξηση ήταν 38,5%.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω αυξήσεις προκύπτουν μετά και τον συνυπολογισμό των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Στα καύσιμα καταγράφηκε επίσης μικρότερη αύξηση σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, της τάξης του 21,5%, απόρροια της ελαφράς αποκλιμάκωσης της τιμής της βενζίνης. 

Στην αιχμή των ανατιμήσεων πάντως βρίσκονται τα τρόφιμα, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών το επόμενο διάστημα. Τον Αύγουστο καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση κατά 18,5% στο ψωμί, κατά 18% στα γαλακτοκομικά, κατά 25,5% στο ελαιόλαδο, κατά 17,1% στα κρέατα, κατά 7,9% στα λαχανικά, κατά 12,5% στον καφέ, κατά 6,3% στη ζάχαρη.

Ειδικά στα γαλακτοκομικά και τα κρέατα δεν αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής, δεδομένων των πολύ υψηλών τιμών των ζωοτροφών, που με τη σειρά τους οδηγούν αρκετούς κτηνοτρόφους στο να οδηγούν τα ζώα τους στη σφαγή. Με άλλα λόγια, μειώνεται η προσφορά είτε κρέατος είτε γάλακτος ως πρώτης ύλης, προκαλώντας αύξηση των τιμών παραγωγού και στη συνέχεια αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι και οι μηνιαίες αυξήσεις στα προϊόντα αυτά ήταν υψηλές, κατά 2,5% στα γαλακτοκομικά και κατά 3,9% στα αλλαντικά.

Το ενεργειακό κόστος και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, χημικών ουσιών, πλαστικού και χαρτιού, προκαλούν πολύ μεγάλες αυξήσεις και στα άλλα βασικά είδη σούπερ μάρκετ που δεν ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων, δηλαδή τα απορρυπαντικά και εν γένει τα λεγόμενα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Οι τιμές τους σε ετήσια βάση έχουν αυξηθεί κατά 13,6%, ενώ πλέον στα σούπερ μάρκετ καταγράφεται σημαντική υποχώρηση του όγκου πωλήσεων στα είδη αυτά (6,5% στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI).

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους προκαλεί πολύ μεγάλη αύξηση και στις χρεώσεις σειράς υπηρεσιών που σχετίζονται με τις μεταφορές, από τα αεροπορικά εισιτήρια (71,4%), μέχρι τα ταξί (32,9%) και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (25,4%), με τις εταιρείες των κλάδων αυτών να προσπαθούν βεβαίως να αντισταθμίσουν και τις μεγάλες απώλειες που είχαν σε έσοδα τα δύο χρόνια της πανδημίας. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Γιάννης Βλασσερός: «Η Κόρωνος δεν μπορεί να είναι μόνο καλοκαιρινό χωριό»

Στη γενική συνέλευση της Κορώνου, ο γιατρός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε μέτρα στήριξης, καλύτερη συγκοινωνία και σταθερή υγειονομική κάλυψη.

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Γιάννης Ζουγανέλης, Λευτέρης Ελευθερίου, Ελένη Καρακάση και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος παρουσιάζουν τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη στις 26 Αυγούστου.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Σαντορίνη – Γ. Βρούτσης: Ανακατασκευή τεσσάρων γηπέδων, έρχεται νέο στάδιο το 2026 (video)

Με προϋπολογισμό 326.000 ευρώ ξεκινά η αναβάθμιση των γηπέδων σε Εμπορείο, Ακρωτήρι, Βόθωνα και Θηρασιά, ενώ προχωρά το σχέδιο για σύγχρονο στάδιο στη Σαντορίνη.

Θεατρική Παράσταση στο Φιλώτι: «Ο Επιθεωρητής Ντρέικ και η Μαύρη Χήρα» (αφίσα)

Μια κωμωδία μυστηρίου του David Tristram ζωντανεύει στο Αθλοθέατρο Φιλωτίου, με τους Μάριο Αθανασίου, Βαλέρια Κουρούπη και Σπύρο Πούλη.

Αλλαγές στο ΕΚΑΒ: Νέα ασθενοφόρα και ελικόπτερα – Παραμένει το πρόβλημα του προσωπικού

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ενίσχυση στόλου και καλύτερο συντονισμό, όμως η έλλειψη διασωστών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Αεροδρόμια: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε Αθήνα, Κρήτη, Καλαμάτα και 22 περιφερειακά

Από το φιλόδοξο σχέδιο των 1,28 δισ. ευρώ στο «Ελ. Βενιζέλος» έως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τις παραχωρήσεις στην Καλαμάτα και σε 22 περιφερειακά, η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά για να στηρίξει την άνοδο του τουρισμού.

Νάξος – AlteR riTmo: Γιορτάζει 10 χρόνια χορού και δημιουργίας με νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης (αφίσα)

Με αφορμή τα 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, το Κέντρο Χοροκινητικής Έκφρασης AlteR riTmo ανανεώνει τα μαθήματά του, εγκαινιάζει νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσφέρει 50% έκπτωση στα ετήσια δίδακτρα για νέες εγγραφές.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί