Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις;

Ελλάδα: Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις;

|

Μια ακόμη παράταση… Ούτε φέτος θα ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις στην ώρα τους 

To όνειρο να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν θα επιβεβαιωθεί ούτε φέτος, καθώς 11 ημέρες πριν τελειώσει ο μήνας έχουν υποβληθεί τα 3 στα 10 έντυπα των αυτοαπασχολουμένων –τα λεγόμενα έντυπα Ε3– και το 47% των βασικών εντύπων Ε1.

Για μια ακόμη χρονιά, ο Ιούλιος θα αποδειχθεί εξαιρετικά «βαρύς» μήνας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει και να υποβάλουν φορολογική δήλωση, και να αποφασίσουν τη διαδικασία αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής και να πληρώσουν τέσσερις διαφορετικούς φόρους: ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και τη δόση ή το σύνολο (ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί) της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Καθυστέρηση

Παρά το γεγονός ότι η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, η προθεσμία που προβλέπει ο νόμος (30 Ιουνίου) δεν θα τηρηθεί ούτε φέτος, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα προθεσμία. Ειδικά για τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες, υπήρχε ένας ουσιαστικός λόγος για να καθυστερήσει η υποβολή: οι αλλεπάλληλες αναβολές στη δημοσίευση των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο λόγω των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Η ανάρτηση αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα οπότε οι επαγγελματίες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 29 Ιουλίου για να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν το ποσό σε 96 άτοκες δόσεις ή αν θα καταβάλουν το εμφανιζόμενο ποσό εφάπαξ προκειμένου να τύχουν της πρόσθετης έκπτωσης του 15%. Η απόφαση όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο καταβολής αλλά και με το πώς θα γίνει η σχετική αποτύπωση στη φορολογική δήλωση.

Μόλις πριν από 20 ημέρες με σχετική εγκύκλιο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε δικαίωμα επιλογής στους επαγγελματίες: να διαλέξουν δηλαδή αν τα σχετικά ποσά θα αποτυπωθούν στη φετινή φορολογική δήλωση ή σε αυτήν του 2023. Με βάση τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί, διευκρινίστηκε ότι το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος (δηλαδή το τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που «κουρεύεται» και το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 75% της συνολικής ενίσχυσης ανάλογα με την οικονομική επίδοση της εταιρείας) θα πρέπει να καταχωριστεί στα βιβλία ως έσοδο από κρατική ενίσχυση και το υπόλοιπο ποσό ως δάνειο.

Επίσης, έχει διευκρινιστεί ότι το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος θα καταχωρισθεί ως έσοδο στα αποτελέσματα της περιόδου κατά την «οποία η οικονομική οντότητα έχει αποκτήσει την εύλογη βεβαιότητα ότι έχει εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής». Αυτή η λογιστική οδηγία εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, τότε δεν ήταν γνωστό ότι θα φτάσουμε 10 ημέρες πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ότι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να μην έχουν λάβει γνώση για τα ποσά που «κουρεύονται» ή που πρέπει να επιστραφούν.

Ως εκ τούτου, με βάση την οδηγία του τελευταίου 20ημέρου δίνεται επιλογή:

1. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν γνώριζαν την 31.12.2021 εάν έχουν εκπληρώσει τους όρους μη αποπληρωμής, δύνανται να καταχωρίσουν το μη επιστρεπτέο ποσό και το τυχόν ποσό έκπτωσης στα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2022.

2. Οσοι καταχώρισαν το μη επιστρεπτέο ποσό στα αποτελέσματα του 2021 αλλά εντός του 2022 αποφασίζουν να προβούν σε εφάπαξ εξόφληση του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, δύνανται να καταχωρίσουν μόνο το ποσό της έκπτωσης στα αποτελέσματα του 2022.

Φορολογικό αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν προκαλεί και το ποσό του «κουρέματος» και το ποσό της έκπτωσης του 15% δεν φορολογούνται. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για τον τρόπο διαχείρισης εκτιμάται ότι αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων των επαγγελματιών.

Με την επικείμενη παράταση των φορολογικών δηλώσεων, ο Ιούλιος θα εξελιχθεί σε εξαιρετικά βαρύ μήνα καθώς, όπως προαναφέρθηκε, εκτός από την υποβολή των δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθούν και τέσσερις διαφορετικοί φόροι, χωρίς να συνυπολογίζονται οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΑΣ Νάξου: Ηττα από Δάφνη, κόντρα στον Αμύντα “παίζει” για το πλεονέκτημα έδρας στα play out

Ήττα για τον ΑΠΑΣ Νάξου από τη Δάφνη (68-54) και κόντρα στον πρωτοπόρο Αμύντα την τελευταία αγωνιστική θέλει νίκη αλλά και συνδυασμό αποτελεσμάτων για το πλεονέκτημα έδρας στα play out

Blue Star Delos: Εκτακτη προσέγγιση στην Σύρο, ποιος ο λόγος;

Το Blue Star Delos θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ έκτακτη προσέγγιση στην Σύρο - Ποιος ο λόγος;

Μάρτιος 2025: Στους 28 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία, χωρίς βροχή στον ορίζοντα (πίνακας)

Οδεύουμε σε έναν ιδιαίτερα ζεστό Μάρτιο με βάση την εικόνα των πρώτων 15 ημερών - Σήμερα η θερμοκρασία έφτασε και τους 28 βαθμούς.. Τι γίνεται με τη βροχή; (πίνακας)

Αμερική: Βάζει … stop στην είσοδο πολιτών από 43 χώρες, σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται

Σύμφωνα με τους New York Times, οι χώρες αυτές θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, την «κόκκινη», την «πορτοκαλί» και την «κίτρινη». Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές μέχρι να φτάσει η λίστα στον Λευκό Οίκο

Κυκλάδες – Μύκονος: Καθυστέρησε στο λιμάνι το “Fast Ferries Andros”

Στο λιμάνι της Μυκόνου παρέμεινε για αρκετή ώρα το "Fast Ferries Andros" - Ποιος είναι ο λόγος;

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Συζήτηση γύρω από τη πρόληψη εθισμών στην εφηβεία

Πρόληψη Εθισμών στην Εφηβεία: Η Παρέμβαση του Κ.Π. Θησέας Κυκλάδων στο Σχολείο μας

Ιωαν. Πολυχρονάκος: “Η Κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών”

Σχόλιο του Ιωάννη Πολυχρονάκου με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τον ανασχηματισμό

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση με επίκεντρο τον καθαρισμό των ακτών

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την προσεχή Τρίτη (18/03) – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

ΕΤΑΔ: Δεν πωλείται το Μπούρτζι, ούτε άλλα μνημεία (!!!)

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΤΑΔ θέλοντας να βάλει τέλος στα σενάρια για πώληση του Μπούρτζι στο Ναύπλιο

ΠΑΣΙΔΙ – Κέα: Γιατί βραβεύτηκε το λιμάνι της Κορησσιά;

Απονομή βραβείου λιμένα στην Κέα - ποιος ο λόγος;

Εκτακτο: Εφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Κώστας Κατσουρός

Φτωχότερη από σήμερα η Νάξος, καθότι έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κατσουρός

Νάξος – Υδρομετρητές: Ενεργοποιήθηκε ο “Big Brother”, έπιασε τους .. νεροκλέφτες

Οι νεροκλέφτες, τα πειραγμένα υδρόμετρα / υδρομετρητές και το άγρυπνο «μάτι» του Big Brother που «δούλεψε» καλά!

Νάξος: Το λουτρό της Αριάδνης και ο αρχαιολόγος Νικόλαος Κοντολέων

Που βρίσκεται το "Λουτρό της Αριάδνης" και ο ρόλος του γνωστού αρχαιολόγου Νικόλαου Κοντολέοντα

Καρυστιανού: Ποια είναι η Ναξιώτισσα δικηγόρος στο πλευρό της;

Η Μαρία Γρατσία που είναι συνεχώς στο πλευρό της Μαρίας Καρυστιανού, είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2023 με τα ψηφοδέλτια της «Νίκης».

Νάξος: Ερυθρόλευκο υπερθέαμα απόψε για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού

Ερυθρόλευκο υπερθέαμα για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού ετοιμάζουν απόψε στη Νάξο - Πότε; Που;

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Ανοίγει νωρίτερα φέτος η περίοδος της Κρουαζιέρας

Ανοίγει νωρίτερα (14/03) φέτος η περίοδος Κρουαζιέρας στη Μύκονο - Η αναμονή για το ρεκόρ αφίξεων

Νάξος – Σαγκρί: Οι ..τούρτες αποκαλύπτονται (09/03) στον κήπο του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”

Το Σαγκρί μεταφέρεται στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και παρουσιάζει το έθιμο της .. τούρτας. Κυριακή 9 Μαρτίου...

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τελευταίες πτήσεις σήμερα (10/03), κλειστόν έως τέλος Μαρτίου για εργασίες

Κλείνει σήμερα το αεροδρόμιο της Νάξου.. Πότε θα ανοίξει, ποιος ο λόγος που μπαίνει η ταμπέλα κλειστόν...

Νάξος – Κατσουρός: Αύριο (10/03) στ’ Απεράθου το τελευταίο αντίο

Στ Απεράθου, τόπο καταγωγής του Κώστα Κατσουρού, αύριο Δευτέρα η εξόδιος Ακολουθία στις 2.30 - Μέσω του Δήμου θα υπάρξει λεωφορείο για μετακίνηση προς την Απείρανθο

Θύελλα Καμαρίου: Ταξίδι είκοσι (20) ωρών μέσω Ιου και Πειραιά για να αναμετρηθεί στη Μήλο με τον Παμμηλιακό

Απίστευτο και όμως Κυκλαδίτικο: Είκοσι (20) ώρες θα ταξιδέψει η Θύελλα Καμαρίου από τη Σαντορίνη στη Μήλο για να αντιμετωπίσει τον Παμμηλιακό το απόγευμα Σαββάτου (15/03)