Μια ακόμη παράταση… Ούτε φέτος θα ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις στην ώρα τους
To όνειρο να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν θα επιβεβαιωθεί ούτε φέτος, καθώς 11 ημέρες πριν τελειώσει ο μήνας έχουν υποβληθεί τα 3 στα 10 έντυπα των αυτοαπασχολουμένων –τα λεγόμενα έντυπα Ε3– και το 47% των βασικών εντύπων Ε1.
Για μια ακόμη χρονιά, ο Ιούλιος θα αποδειχθεί εξαιρετικά «βαρύς» μήνας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει και να υποβάλουν φορολογική δήλωση, και να αποφασίσουν τη διαδικασία αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής και να πληρώσουν τέσσερις διαφορετικούς φόρους: ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και τη δόση ή το σύνολο (ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί) της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Καθυστέρηση
Παρά το γεγονός ότι η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, η προθεσμία που προβλέπει ο νόμος (30 Ιουνίου) δεν θα τηρηθεί ούτε φέτος, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα προθεσμία. Ειδικά για τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες, υπήρχε ένας ουσιαστικός λόγος για να καθυστερήσει η υποβολή: οι αλλεπάλληλες αναβολές στη δημοσίευση των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο λόγω των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Η ανάρτηση αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα οπότε οι επαγγελματίες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 29 Ιουλίου για να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν το ποσό σε 96 άτοκες δόσεις ή αν θα καταβάλουν το εμφανιζόμενο ποσό εφάπαξ προκειμένου να τύχουν της πρόσθετης έκπτωσης του 15%. Η απόφαση όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο καταβολής αλλά και με το πώς θα γίνει η σχετική αποτύπωση στη φορολογική δήλωση.
Μόλις πριν από 20 ημέρες με σχετική εγκύκλιο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε δικαίωμα επιλογής στους επαγγελματίες: να διαλέξουν δηλαδή αν τα σχετικά ποσά θα αποτυπωθούν στη φετινή φορολογική δήλωση ή σε αυτήν του 2023. Με βάση τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί, διευκρινίστηκε ότι το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος (δηλαδή το τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που «κουρεύεται» και το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 75% της συνολικής ενίσχυσης ανάλογα με την οικονομική επίδοση της εταιρείας) θα πρέπει να καταχωριστεί στα βιβλία ως έσοδο από κρατική ενίσχυση και το υπόλοιπο ποσό ως δάνειο.
Επίσης, έχει διευκρινιστεί ότι το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος θα καταχωρισθεί ως έσοδο στα αποτελέσματα της περιόδου κατά την «οποία η οικονομική οντότητα έχει αποκτήσει την εύλογη βεβαιότητα ότι έχει εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής». Αυτή η λογιστική οδηγία εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, τότε δεν ήταν γνωστό ότι θα φτάσουμε 10 ημέρες πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ότι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να μην έχουν λάβει γνώση για τα ποσά που «κουρεύονται» ή που πρέπει να επιστραφούν.
Ως εκ τούτου, με βάση την οδηγία του τελευταίου 20ημέρου δίνεται επιλογή:
1. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν γνώριζαν την 31.12.2021 εάν έχουν εκπληρώσει τους όρους μη αποπληρωμής, δύνανται να καταχωρίσουν το μη επιστρεπτέο ποσό και το τυχόν ποσό έκπτωσης στα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2022.
2. Οσοι καταχώρισαν το μη επιστρεπτέο ποσό στα αποτελέσματα του 2021 αλλά εντός του 2022 αποφασίζουν να προβούν σε εφάπαξ εξόφληση του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, δύνανται να καταχωρίσουν μόνο το ποσό της έκπτωσης στα αποτελέσματα του 2022.
Φορολογικό αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν προκαλεί και το ποσό του «κουρέματος» και το ποσό της έκπτωσης του 15% δεν φορολογούνται. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για τον τρόπο διαχείρισης εκτιμάται ότι αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων των επαγγελματιών.
Με την επικείμενη παράταση των φορολογικών δηλώσεων, ο Ιούλιος θα εξελιχθεί σε εξαιρετικά βαρύ μήνα καθώς, όπως προαναφέρθηκε, εκτός από την υποβολή των δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθούν και τέσσερις διαφορετικοί φόροι, χωρίς να συνυπολογίζονται οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.