Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - ΟΤΑ: βαριά πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ για απόβλητα

Ελλάδα – ΟΤΑ: βαριά πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ για απόβλητα

|

Οπου δεν πίπτει λόγος… έρχεται ράβδος… Και η Κυβέρνηση προχωρεί σε αυστηρά μέτρα όσον αφορά τους ΟΤΑ και θέματα ανακύκλωσης – Και σε απλά ελληνικά: Οποιος δεν ανακυκλώνει πληρώνει, πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ 

Βαριά πρόστιµα που θα φτάνουν έως και τα 100.000 ευρώ προβλέπει για τους δήµους, οι οποίοι δεν προχωρούν σε εναλλακτική διαχείριση και χωριστή συλλογή των δηµοτικών αποβλήτων, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάµελλος.

Στην περίπτωση, µάλιστα, που τα πρόστιµα καταλογιστούν µέσω ανταποδοτικών τελών, το «χαράτσι» θα µετακυλιστεί στους δηµότες των απροετοίµαστων ΟΤΑ. Ωστόσο, ακόµα και αν ζητηθούν µέσω των προϋπολογισµών των δήµων, θα µπορούν µεν να πληρωθούν από άλλον πόρο, αλλά επί της ουσίας αυτά τα ποσά θα λείψουν πάλι από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς θα αφαιρεθούν από άλλους τοµείς.

Οι παραβάσεις διακρίνονται ανάλογα µε τη σοβαρότητά τους και διαβαθµίζονται σε πέντε κατηγορίες (χαµηλής σοβαρότητας, σηµαντικής, πολύ σηµαντικής, υψηλής και πολύ υψηλής σοβαρότητας) και µε βάση την επιλογή του κάθε ΟΤΑ να οργανώσει την ανακύκλωση των δηµοτικών αποβλήτων σε συνεργασία µε Σύστηµα Εναλλακτικής Διαχείρισης ή αυτοτελώς, οπότε ο δήµος αναλαµβάνει περισσότερες αρµοδιότητες.

Η µέθοδος, όπως επισηµαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, περιλαµβάνει διαβάθµιση υπέρ των δήµων που έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασµό ή και την υλοποίηση εργασιών χωριστής συλλογής έστω και σε µικρότερο βαθµό από τον προβλεπόµενο στα τοπικά τους σχέδια, και επιβάρυνση των ΟΤΑ που δεν αναλαµβάνουν καµία δράση για τον σχεδιασµό, την υλοποίηση και την εφαρµογή των χωριστών ρευµάτων αποβλήτων. Προβλέπει τη µείωση των προστίµων στους δήµους που συµµορφώνονται ή την προσαύξηση σε όσους είναι υπότροποι.

Τα πρόστιµα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και προβλέπεται ότι θα επιβάλλονται ανάλογα µε τα οριζόµενα στον «Κλεισθένη», ο οποίος χωρίζει τους ΟΤΑ α’ βαθµού σε έξι κατηγορίες (α’-στ’) ανάλογα µε το µέγεθος, τον πληθυσµό, τα ιδιαίτερα γεωµορφολογικά χαρακτηριστικά τους, τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονοµικής δραστηριότητας εντός των ορίων τους, τον βαθµό αστικοποίησής τους, την ένταξή τους ή µη σε ευρύτερα πολεοδοµικά συγκροτήµατα µητροπολιτικού χαρακτήρα και τη θέση τους στη διοικητική διαίρεση της χώρας. Αν και η απόφαση έχει άµεση ισχύ, έως το τέλος του 2019 πρόστιµα αναµένεται να επιβληθούν µόνο στους δήµους οι οποίοι δεν θα έχουν υποβάλει σχέδιο της πολιτικής τους στο ζήτηµα της εναλλακτικής διαχείρισης και όχι σε όσους δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίησή του.

Τι προβλέπεται

Συγκεκριµένα, βάσει των προβλέψεων της ΚΥΑ:

  • Χαµηλής σοβαρότητας παράβαση θεωρείται η εκπρόθεσµη υποβολή ετήσιας απολογιστικής έκθεσης ή έκθεσης προγραµµατισµού στον Ελληνικό Οργανισµό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), στην περίπτωση που ο δήµος οργανώνει αυτοτελώς την εναλλακτική διαχείριση των δηµοτικών αποβλήτων συσκευασιών και διαθέτει εγκεκριµένο επιχειρησιακό σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων από τον Οργανισµό.
  • Χαµηλής έως σηµαντικής σοβαρότητας παράβαση θεωρείται η ελλιπής υποβολή της έκθεσης στον ΕΟΑΝ. Η σοβαρότητα της παράβασης θα κριθεί από τα πραγµατικά στοιχεία.
  • Πολύ σηµαντικής σοβαρότητας παράβαση θεωρείται η µη υποβολή της συγκεκριµένης έκθεσης από έναν δήµο.
  • Πολύ σηµαντικής έως πολύ υψηλής σοβαρότητας παράβαση θεωρείται η µη εφαρµογή από τον συγκεκριµένο δήµο της χωριστής συλλογής επιµέρους αποβλήτων υλικών συσκευασίας.
  • Για τον καθορισµό της σοβαρότητας της συγκεκριµένης παράβασης θα συνυπολογιστούν η εφαρµογή χωριστής συλλογής σε µικρότερο από τον προβλεπόµενο στο Τοπικό Σχέδιο βαθµό και στη σύµβαση µε το Σύστηµα Εναλλακτικής ∆ιαχείρισης (ΣΕΔ), ο βαθµός προόδου των δράσεων εφαρµογής της χωριστής συλλογής και η ύπαρξη σχεδιασµού χωριστής συλλογής.
  • Πολύ υψηλής σοβαρότητας παράβαση θεωρείται η έλλειψη οργάνωσης εκ µέρους του δήµου εναλλακτικής διαχείρισης των δηµοτικών αποβλήτων συσκευασίας ούτε αυτοτελώς, ούτε σε συνεργασία µε τους φορείς Συλλογικών Συστηµάτων Εναλλακτικής ∆ιαχείρισης ή και τους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονοµίας.

Ως προς τα προβλεπόµενα πρόστιµα η ΚΥΑ καθορίζει:

  • Πρόστιµο από 1.000 έως 10.000 ευρώ για τις χαµηλής σοβαρότητας παραβάσεις (τα υψηλότερα αφορούν την κατηγορία α’, δηλαδή δήµους µητροπολιτικών κέντρων).
  • Πρόστιµο από 2.001 έως 32.000 ευρώ για τις σηµαντικές παραβάσεις.
  • Πρόστιµο από 3.001 έως 55.000 ευρώ για τις πολύ σηµαντικές παραβάσεις.
  • Πρόστιµο από 4.001 έως 77.000 ευρώ για τις υψηλής σηµασίας παραβάσεις.
  • Πρόστιµο από 5.001 έως 100.000 ευρώ για τις πολύ υψηλής σηµασίας παραβάσεις.

Σύµφωνα µε την απόφαση, τα πρόστιµα θα µπορούν να µειώνονται ή να προσαυξάνονται ανάλογα µε τις επιδόσεις των δήµων. Ετσι, σε περίπτωση συµµόρφωσης του ελεγχόµενου ως προς την παράβαση που διαπιστώθηκε, το πρόστιµο µπορεί να µειωθεί έως και στο µισό. Σε περίπτωση όµως που ο δήµος-παραβάτης έχει υποπέσει στην ίδια παράβαση από δύο φορές και άνω, η σοβαρότητα αυξάνει κατηγορία τόσες φορές όσες είναι οι υποτροπές. Εάν δεν µπορεί να ανέβει περαιτέρω κατηγορία, τότε το πρόστιµο θα αποτελεί το ανώτερο όριο της «πολύ υψηλής» κατηγορίας για τη συγκεκριµένη κατηγορία ΟΤΑ και θα κυµαίνεται από 6.000 έως και 100.000 ευρώ.

Για τον καθορισµό του προστίµου θα συνυπολογίζονται επίσης η διάρκεια της παράβασης και ο βαθµός υπαιτιότητας του δήµου, εφόσον αποδεικνύονται ελαφρυντικά ή επιβαρυντικά, προσαυξάνοντας ή µειώνοντας το προσδιορισµένο πρόστιµο. Σε κάθε περίπτωση το τελικώς επιβαλλόµενο πρόστιµο δεν θα µπορεί να υπερβαίνει το 7% των ετήσιων εσόδων του δήµου που προέρχονται από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισµού και αφορούν το προηγούµενο έτος από τη βεβαίωση της παράβασης.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Εθνος” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Aegean Air: Ιστορικές επιδόσεις το 2024, ισχυρή εκκίνηση και στρατηγική ανάπτυξης για το 2025

Αύξηση επιβατικής κίνησης, ενίσχυση στόλου και επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την πορεία της AEGEAN, σύμφωνα με την παρουσίαση του CEO Δ. Γερογιάννη.

Ο «Τυφώνας» που καθαρίζει τις ελληνικές ακτές – Μια θαλάσσια αποστολή ελπίδας και αλλαγής

Με 17,8 εκατομμύρια σκουπίδια λιγότερα, το επιχειρησιακό πλοίο του Ιδρύματος Λασκαρίδη ταξιδεύει από νησί σε νησί για να αποκαταστήσει το φυσικό μας περιβάλλον και να δώσει νέα πνοή στις παραλίες της Ελλάδας.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Παγώνουν, τι είπε ο Κικίλιας από τη Σύρο (video)

Η μείωση των λιμενικών τελών συγκράτησε το μεταφορικό κόστος. Αποφεύχθηκαν αυξήσεις έως και 15%, ύστερα από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Nαυτιλίας. Πίνακας με παραδείγματα

Ανδρος: Η Μονή Παναχράντου εγκαινιάζει τη μόνιμη συλλογή «Τέχνης Φυλακτήριον»

Ένας νέος πνευματικός και καλλιτεχνικός θεσμός με τη συμμετοχή 46 σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, στην καρδιά της μοναστικής ζωής.

Δραματικές ελλείψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ: Στο «κόκκινο» τα νησιά ενόψει καλοκαιριού (video)

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους σε Κυκλάδες και ηπειρωτικές περιοχές λόγω αδυναμίας 24ωρης λειτουργίας των ασθενοφόρων.

Κώδικα Αυτοδιοίκησης: Ενίσχυση γονεϊκότητας και κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους

Επιδοτήσεις έως 3.000€ για κάθε γέννηση, στήριξη εκπαιδευτικών και δομών υγείας φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Ζητείται αναδρομική ισχύς για αδικημένες οικογένειες.

Ανάσα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μειώσεις μέσω λιμενικών τελών ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας

Μεσοσταθμική μείωση 3,2% και σημαντικές εκπτώσεις για οικογένειες υπόσχεται η κυβέρνηση, με στόχο πιο προσιτά ταξίδια στα νησιά για το 2025.

Η 10η γενιά Pokémon εμπνέεται από τις Κυκλάδες

Η θρυλική σειρά Pokémon φαίνεται να στρέφει το βλέμμα της στο Αιγαίο, αντλώντας έμπνευση από το κυκλαδίτικο τοπίο και τις θαλάσσιες μετακινήσεις μεταξύ νησιών.

Σίφνος – Κινητές Ιατρικές Μονάδες: Ολιστική Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το τριήμερο 8-10 Μαΐου

Δωρεάν εξετάσεις από 12 ειδικότητες, σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και πρόγραμμα πρόληψης πτώσεων για άτομα άνω των 65 ετών – Μόνο ηλεκτρονικά τα ραντεβού.

Κίνα: Από την ανάβαση με ιδρώτα, στην άνεση με κυλιόμενες σκάλες

Στην Κίνα, ένα φιλόδοξο έργο μεταμορφώνει την παραδοσιακή ανάβαση στο βουνό Lingshan, ύψους 1.500 μέτρων, με την εγκατάσταση κυλιόμενων σκαλών που επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν στην κορυφή με άνεση.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο