Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Οίνος: Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Ελλάδα – Οίνος: Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης

|

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια ο ειδικός φόρος Κατανάλωσης μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έρχεται προς ψήφιση να αποτελέσει σύντομα παρελθόν 

Tην επιστροφή του προπληρωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί στους παραγωγούς προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε χθες με οινοπαραγωγούς στην Ημαθία. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια η σχετική νομοθετική ρύθμιση να ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί είχε επιβληθεί το 2016, στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων που έλαβε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να αποφέρει στον προϋπολογισμό τα έσοδα που είχαν προβλεφθεί. Αντιθέτως, είχε αρνητικές συνέπειες για τις οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις και προκάλεσε στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς μεταξύ άλλων οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της διακίνησης οίνου και οινοστάφυλων χωρίς παραστατικά. Τον Σεπτέμβριο του 2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας τον ακύρωσε κρίνοντας αντισυνταγματικό τον προσδιορισμό του. Ακολούθως, με υπουργική απόφαση ακυρώθηκε πλήρως από την 1.1.2019, χωρίς ωστόσο έως σήμερα να έχουν επιστραφεί τα ποσά σε όσους τα προπλήρωσαν.

Ο κ. Μητσοτάκης, που δήλωσε «μεγάλος οπαδός του ελληνικού κρασιού», αναφέρθηκε στο συνoλικότερο σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο να ενισχύσει τον κλάδο της οινοποιίας, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, που τον συνόδευε, επισήμανε ότι θα υπάρξουν δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ύψους 400.000.000 ευρώ και 170.000.000 ευρώ αντιστοίχως, από τα οποία θα μπορούν να αντλήσουν δάνεια οι επιχειρηματίες. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη εξωστρέφειας και ενίσχυσης του «εξαγωγικού χαρακτήρα» του κρασιού, καθώς και για αύξηση των εκτάσεων της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού. Ενημέρωσε επίσης τους οινοπαραγωγούς σχετικά με τις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, με στόχο την προώθηση των ελληνικών κρασιών. Αναφέρθηκε, τέλος, στο εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, σημειώνοντας ότι μπορεί να βρει την καλύτερη έκφρασή του στα κρασιά της Ημαθίας.

Από την πλευρά τους, οι οινοποιοί ζήτησαν προστασία της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας, όπου καλλιεργείται η ποικιλία του ξινόμαυρου. Στάθηκαν ιδιαίτερα στην υψηλή φορολογία και ανέφεραν ότι το επάγγελμα του αμπελουργού περνά κρίση, καθώς και ότι υπάρχουν δομικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επισήμαναν, πάντως, ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες η Νάουσα να γίνει επενδυτικός προορισμός τα επόμενα χρόνια με τη λειτουργία νέων οινοποιείων, που μπορεί να συνδυαστεί και με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς