Προορισμούς δύο ταχυτήτων στις κρατήσεις βλέπουν οι ξενοδόχοι – Σε ποια ταχύτητα είναι η Νάξος
Ο τουρισμός φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία των κρατήσεων και η αυξανόμενη ζήτηση από τις σημαντικές αγορές του εξωτερικού, αναμένεται να πάει πολύ καλά, επιστρέφοντας όπως σημειώνουν παράγοντες του χώρου στις επιδόσεις πριν από την πανδημία. Εντούτοις, στη χθεσινή ετήσια τακτική συνέλευση των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο προβληματισμός για τη φετινή σεζόν ήταν ορατός. Τόσο το τεράστιο ενεργειακό κόστος και οι απώλειες που φέρνει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος, όσο οι υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν μετά από δύο χρονιές περιορισμένης τουριστικής δραστηριότητας εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών, όπως τονίστηκε, θα αφήσουν “σημάδια” στο ταμείο των επιχειρήσεων, παρά την αναμενόμενη άνοδο των ξένων αφίξεων.
Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Υπογράμμισε πως υπάρχουν απώλειες που θα χρειαστούν χρόνια να αποσβεστούν, πως ούτε όλες οι τουριστικές περιοχές της χώρας είχαν το περσινό καλοκαίρι τις ίδιες επιδόσεις με τους κορυφαίους δημοφιλείς προορισμούς, ούτε οι αγορές των τουριστικών προϊόντων κινήθηκαν οριζόντια με τον ίδιο τρόπο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν καταγράφουν όλοι οι προορισμοί- ακόμη τουλάχιστον- την ίδια δυναμική στις κρατήσεις. Προορισμοί των Κυκλάδων (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος), η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, τα Επτάνησα (Κέρκυρα, Ζάκυνθος) βρίσκονται υψηλά στην ζήτηση και οι πληρότητες θα αγγίξουν σημαντικά ποσοστά, όμως οδικοί προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας δεν ακολουθούν την ίδια πορεία και ήδη διαπιστώνουν την υστέρηση από τη φετινή απουσία Ρώσων και Ουκρανών τουριστών.
Μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστους
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημείωσε πως ανάκαμψη των αφίξεων δεν αντανακλάται με αυτόματο τρόπο στην ανάκαμψη των ταμείων των ξενοδοχείων. Πρώτον διότι ένα μεγάλο κομμάτι των αφίξεων χάνεται μέσα στη γκρίζα περιοχή της παραοικονομίας διαμοιρασμού. Δεύτερον, διότι το βαρύ πλήγμα της πανδημίας έχει αφήσει ανοιχτές πληγές που μεταφράζονται σε υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Τρίτον ο ρωσοουκρανικός πόλεμος επιδεινώνει καθημερινά την κατάσταση.
Το αποτέλεσμα είναι, όπως εξήγησε, το λειτουργικό κόστος ανά δωμάτιο διανυκτέρευσης είναι αυξημένο 25-30%.
“Η υψηλή ζήτηση, οι αφίξεις και η αποφασιστικότητά μας να βάλουμε τα δυνατά μας για το κοινό καλό, δεν σημαίνει πως τα ταμεία των ξενοδοχείων μπορούν να είναι οι κότες που γεννάνε χρυσά αυγά. Δεν είναι καθόλου έτσι και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από απλουστεύσεις” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Ρευστή κατάσταση
“Η ενεργειακή κρίση είναι μπροστά μας και ίσως να μην έχουμε δει ακόμη την κορυφή του παγόβουνο, είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτοσς. “Είναι σίγουρο ότι το φετινό έσοδο δεν θα αντικατοπτρίζει την εικόνα των επιχειρήσεων σε επίπεδο κόστους. Θα είναι όμως πολύ σημαντικό για την οικονομία, τη χώρα και την κοινωνία”.
Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στο ερώτημα αν η Ελλάδα καταφέρει αυτή τη χρονιά να έχει στον τουρισμό τα θεαματικά αποτελέσματα του 2019, όνισε ότι η όποια σύγκριση είναι ανεδαφική, καθώς φέτος εξακολουθούμε να ζούμε σε καθεστώς πανδημίας, αντιμετωπίζουμε μια τεράστια ενεργειακή κρίση και έχουμε έναν πόλεμο να μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης. “Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάμε καλά ή μπορεί να πάμε και καλύτερα κλπ.; Εγώ πιστεύω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά. Ωστόσο, οι όποιες προβλέψεις θα πρέπει να γίνονται υπό το πρίσμα ότι κάθε εβδομάδα, η οποιαδήποτε πολιτική απόφαση λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, από το ΝΑΤΟ, από τη Ρωσία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Επομένως είναι μια χρονιά μάχης και τεράστιας προσπάθειας που προφανώς αν την κάνουμε όλοι μαζί θα δώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα” υπογράμμισε.
Με πληροφορίες από την σελίδα capital.gr