Μόνο η χρέωση των 0,06 ευρώ ανά συναλλαγή για την υπηρεσία DIAS ATM, είναι αυτή που θα εφαρμοσθεί. Ουδεμία άλλη χρέωση” σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΔΙΑΣ ΑΕ.
Στον «πάγο» για την ώρα, μπαίνουν οι αυξήσεις στις προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες κατά τη διάρκεια των συναλλαγών και οι οποίες επρόκειτο να επιβληθούν από την 1η Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τους τραπεζίτες την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους τραπεζίτες στις 24 Οκτωβρίου ο κ. Μητσοτάκης τους ζήτησε να πάρουν πίσω τις χρεώσεις. Εκείνοι δεσμεύτηκαν ότι θα επαναξιολογήσουν τις χρεώσεις και ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις ή ακόμη και κατάργηση κάποιων εξ αυτών.
Και σήμερα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΔΙΑΣ ΑΕ εκφράζει την υποστήριξή της στην πρόσφατη δέσμευση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, σημειώνοντας ωστόσο, ότι χρεώσεις της, για τη χρήση της υπηρεσίας DIASATM, ανέρχονται, κατά μέγιστον, στο ποσό των έξι λεπτών του ευρώ (0,06 ευρώ) ανά συναλλαγή. Πέραν της αμοιβής αυτής, επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, ουδεμία άλλη χρέωση, ανελαστική ή μη, άμεση ή έμμεση επιβάλλεται από τη ΔΙΑΣ. Και για να δείτε τι σημαίνει «Πάγωμα προμηθείων» με βάση τις ανακοινώσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικά χρέωσαν τους πελάτες τους με προμήθειες περίπου 700 εκατ.ευρώ. Πρωταθλήτρια η Alpha Bank ενώ εντυπωσιακή η αύξηση κερδών από την Eurobank… Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία αυτά οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις στις χρεώσεις αυτές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και το 10%.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΔΙΑΣ ΑΕ αναφέρει τα εξής: «Το Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ αποτελεί το εθνικό σύστημα πληρωμών, μέσω του οποίου εκκαθαρίζεται και διακανονίζεται ο κύριος όγκος των λιανικών πληρωμών στη χώρα. Ως εκ τούτου η εύρυθμη και αδιατάρακτη λειτουργία του δεν αφορά μόνον την Εταιρεία ή το τραπεζικό σύστημα αλλά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Το Σύστημα Πληρωμών υπάγεται στην επίβλεψη του Ευρωσυστήματος και υπόκειται σε περιοδικούς ελέγχους και αξιολόγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όσον αφορά τις χρεώσεις της ΔΙΑΣ για τη χρήση της Υπηρεσίας DIASATM, αυτές ανέρχονται, κατά μέγιστον, στο ποσό των έξι λεπτών του ευρώ (0,06 ευρώ) ανά συναλλαγή. Πέραν της αμοιβής αυτής, ουδεμία άλλη χρέωση, ανελαστική ή μη, άμεση ή έμμεση επιβάλλεται από τη ΔΙΑΣ.
Τέλος, η ΔΙΑΣ ΑΕ εκφράζει την υποστήριξή της στην πρόσφατη δέσμευση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για αναθεώρηση της αναγγελθείσας τιμολογιακής πολιτικής στις χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ώστε οι χρήστες-πολίτες να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα και ταυτόχρονα να ωφελείται η Εθνική Οικονομία μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών που συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το τελικό ζητούμενο».
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε τις τράπεζες λέγοντας από το βήμα της Βουλής: “Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα, αν διαπιστωθούν παραβάσεις”.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα news247.gr.