Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ελέω 6ήμερου

Ελλάδα: Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ελέω 6ήμερου

|

Ομοσπονδία εργαζομένων σε επισιτισμό και τουρισμό: Το υπουργείο Εργασίας καταργεί το 5θήμερο- προαναγγέλονται κινητοποιήσεις

Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) προκαλεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και η οποία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, καταργεί στην πράξη το πενθήμερο.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε χθες  Δευτέρα 11 Ιουλίου και είχε προγμαματισμένες συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας με τη Γενική Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Άννα Στρατινάκη.  Στόχος; να αποσυρθεί η εγκύκλιος και επιστρέψει στους εκπροσώπους της εργοδοσίας και των εργαζομένων να βρουν λύση για τις ημέρες εργασίας μέσα στην εβδομάδα και πώς θα αμείβονται. Διαφορετικά η Ομοσπονδία προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις μέσα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΕΤ αναφέρει:

** Με μια αιφνιδιαστική κίνηση αργά το απόγευμα της Πέμπτης 7 Ιουλίου το Υπουργείο Εργασίας καταστρατήγησε την κλαδική συλλογική σύβαση εργασίας (ΚΣΣΕ) του Επισιτισμού, που πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως γενικώς υποχρεωτική.

** Με την εγκύκλιο αυτή λοιπόν το Υπουργείο Εργασίας καταργεί το 5ήμερο (όπως προβλέπονταν στην ΚΣΕΕ) ανοίγοντας την   κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες πολλές φορές εκβιαστικές.

Η εγκύκλιος λοιπόν αυτή βάζει ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας!!!

** Δίνει την δυνατότητα, όπως χαρακτηριστικά λέει, να δηλώνει ο εργαζόμενος (άκουσον… άκουσον) στο Εργάνη, πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η ημέρα για οικογενειακούς λόγους και μάλιστα τσάμπα, εφαρμόζοντας ωράριο 6 ώρες και 40 λεπτά που κανείς στην πράξη δεν θα εφαρμόζει.

** Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως μετά το 8ωρο καταργείται στην πράξη και το 5ήμερο, κυρίως όμως καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων.

Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η κουβέντα για 4ήμερη απασχόληση η Κυβέρνηση στην Ελλάδα νομοθετεί το 6ήμερο.

** Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε μήπως τελικά η κήρυξη της σύμβασης σε υποχρεωτική πριν 10 ημέρες ήταν στο πλαίσιο του προεκλογικού τοπίου και τώρα που αυτό απομακρύνθηκε επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Γιατί αν είναι έτσι πολύ φοβόμαστε πως αν τελικά γίνουν οι εκλογές σε έναν χρόνο δεν θα μείνει ούτε ένα άρθρο από την σύμβαση.

** Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην εστίαση εποχικούς και μη, που δουλεύουν σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα να μην δεχθούν να δουλεύουν 6η μέρα, να προστατεύσουμε όλοι μαζί την σύμβαση μας.

Όπως είπαμε φέτος ΟΧΙ στην δουλειά με συνθήκες γαλέρας έτσι θα πούμε ΟΧΙ στον βιασμό της σύμβασης μας.

Η ανακοίνωση καταλήγει:

 ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΥΤΗ & ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΤΕΡΟΥΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Εντυπωσιακή έναρξη με την έκθεση αγιογραφίας της Ελένης Αντωνακάκη (video)

Η Αμοργός άνοιξε πολιτιστικά τις πύλες της για το φετινό φεστιβάλ με μια συγκινητική και υψηλής αισθητικής έκθεση αγιογραφίας, αφιερωμένη στην Παναγία και τη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών στην Κίναρο.

«Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας»: Μια Ζωντανή Διαδρομή στην Παράδοση της Σαντορίνης

Περιοδική έκθεση στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» – Αυθεντικά τεκμήρια, βιώματα και αφηγήσεις από την καθημερινή ζωή της Θήρας

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: «Όχι» στην απομάκρυνση των Κούρων των Μελάνων

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων από το Φλεριό και καλεί σε κοινό μέτωπο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον φυσικό της χώρο.

Μυρίση: Εκεί που η παράδοση ανασαίνει, Πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στην Κωμιακή

Στο λαγκάδι του Μυρίση, ανάμεσα στο πράσινο και τις αναμνήσεις, οι άνθρωποι ξανασμίγουν στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, κρατώντας ζωντανή την ψυχή του τόπου.

Κύκλαδες: Μύκονος και Σύρος είδαν αύξηση τεχνητών επιφανειών κατά 341% και 310% αντίστοιχα (!!!)

Στα νησιά «καλλιεργείται» ο τουρισμός - Τη δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση δομημένων επιφανειών κατέγραψαν οι επιστήμονες (πίνακες)

«Από ήλιο σε ήλιο»: Η Σέριφος φωτίζει τη μνήμη του εργατικού αγώνα μέσα από τη νέα σειρά της ΕΡΤ

Η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου γίνεται τηλεοπτική αφήγηση, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη θυσία για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη στην εργασία

Φρυκτωρίες 2025: Οι Κυκλάδες φωτίζουν ξανά τον ουρανό της Ιστορίας

Ένα ταξίδι φλόγας, μνήμης και ενότητας μέσα από τις κορυφές του Αιγαίου

Κ. Σκαρβέλης: “Παρά θίν’ αλός”, Όταν το θέατρο διδάσκει ανθρωπιά”

Με βαθιά συγκίνηση πέφτει σήμερα η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Νάξου – Ένα ταξίδι ψυχής που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα - με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Τιμή στους Lord Colin Renfrew και Dr. Michael Boyd

Αναγνώριση δύο κορυφαίων αρχαιολόγων για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού – Τελετή μνήμης και τιμής στις 11 Ιουνίου στο Κουφονήσι

Αντίπαρος: Νία Βαρντάλος και Κατερίνα Μονογυιού με καλοκαιρινή διάθεση

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνοκαναδή ηθοποιός και η Βουλευτής Κυκλάδων απαθανατίστηκαν χαμογελαστές στο νησί των εκπλήξεων

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!