Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Ο "Μασούτης" έρχεται Κυκλάδες μέσω των SYNKA

Ελλάδα: Ο “Μασούτης” έρχεται Κυκλάδες μέσω των SYNKA

|

Νέα συνεργασία Μασούτη με ΣΥΝΚΑ “ταράζει” και πάλι τα νερά στον κλάδο των σούπερ μάρκετ – Το ποσοστό και η …τηλεόραση 

Μια νέα στρατηγική συνεργασία, που αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα «Χανιώτικα Νέα», τα ΣΥΝ.ΚΑ και η “Διαμαντής – Μασούτης Α.Ε.”, θα ανακοινώσουν νέα στρατηγική συνεργασία σε μια κοινή εταιρεία με την επωνυμία “ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.”.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η διαδικασία διάσπασης του “Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού” και της δημιουργίας του “ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.” για την οποία θα κληθεί να αποφασίσει η συνέλευση των μετόχων την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου. Χθες (13/2) στη δεύτερη συνέλευση -ως είθισται- δεν υπήρξε απαρτία και θα ακολουθήσει στις 20 Φεβρουαρίου η τρίτη και καταληκτική συνέλευση. Εκεί οι μέτοχοι θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά των αλλαγών καθώς και να εκλέξουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο οι υποψηφιότητες για το οποίο έχουν “κλείσει” χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το σχέδιο της δημιουργίας κοινής εταιρείας μεταξύ του “ΣΥΝΚΑ” και του “Διαμαντής- Μασούτης” βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Στη νέα εταιρεία η “Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.” θα συμμετέχει με το 50% των μετοχών και ο Συνεταιρισμός με το αντίστοιχο 50%. Ο Συνεταιρισμός θα έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου εταιρικού σχήματος και το management.

Τι θα γίνει με τους μετόχους

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μέτοχοι του Συνεταιρισμού θα εξακολουθούν να διατηρούν τα δικαιώματα τους και θα έχουν ενεργή συμμετοχή σε στρατηγικές αποφάσεις των ΣΥΝ.ΚΑ. Από μεριάς ΣΥΝΚΑ εκτιμάται ότι μέσω της στρατηγικής συνεργασίας, θα δημιουργηθούν και οι αντίστοιχες υπεραξίες για τις μετοχές όλων των μετόχων που συμμετέχουν στον Συνεταιρισμό, ενώ θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Η συνεργασία θα δημιουργήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο με 402 καταστήματα που θα φέρει το νέο σχήμα σε πρωταγωνιστικό χώρο στον κλάδο καθώς θα διαθέτει ένα ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1,1 δισ. ευρώ και πάνω από 9.500 εργαζόμενους.

Η νέα τηλεόραση

Το νέο εταιρικό σχήμα θα συνεχίσει να παραμένει βασικός μέτοχος της “Τηλεοπτικής Ρεθύμνου Α.Ε.” της εταιρείας δηλαδή – ιδιοκτήτη της “Νέας Τηλεόρασης Κρήτης.” Στο τηλεοπτικό κανάλι δεν γίνεται αναφορά στο “Σχέδιο πράξης διάσπασης με απόσχιση κλάδου” που περιγράφει τον τρόπο δημιουργίας της “ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.” ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” θα παραμείνει υπό τη διαχείριση του νέου σχήματος καθώς θεωρείται οικονομικά βιώσιμο.

Η πορεία των ΣΥΝ.ΚΑ

Ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης ιδρύθηκε το 1979, από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων. Ο σκοπός του ήταν να αλλάξει την παραπάνω κατάσταση προς όφελος των καταναλωτών. Η αποστολή του Συνεταιρισμού ήταν δύσκολη, και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό αποτελεσματικά ήταν να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση με τα ίδια μέσα. Γι’ αυτόν το λόγο ο Συνεταιρισμός προχώρησε στη δημιουργία ενός πρότυπου super market που θα λειτουργούσε με βάση τις αρχές του για την προστασία των καταναλωτών.

Το πρώτο αυτό SYN.KA Super market λειτούργησε το 1979 στην οδό Ν. Επισκόπου & Μίνωος στην πόλη των Χανίων. Ήταν ένα μικρό κατάστημα με επιφάνεια 150 τμ και 6 εργαζομένους.

Από τότε ακολούθησε μία συνεχής ανάπτυξη του συν/σμού που επιτεύχθηκε κυρίως επειδή έμεινε πιστός στις βασικές αρχές και αξίες του. Το γεγονός αυτό του έδωσε ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων αλυσίδων super market με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει πρωτίστως στην αγορά των Χανίων και μετέπειτα όλης της Κρήτης.

Ωστόσο, το 2014 ο Συνεταιρισμός με την εξαγορά της αλυσίδας super market Βιδάλης προχωράει σε μία σημαντική επένδυση που σηματοδοτεί την επέκταση του για πρώτη φορά εκτός Κρήτης.

Με την εξαγορά της Βιδάλης ΑΕ, λειτουργεί μέσω του νέου δικτύου Super Market και Cash & Carry πλέον και σε 16 νέα σημεία στην Τήνο, την Πάρο, την Κάλυμνο, τη Χίο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Μήλο και τη Νάξο (φωτογραφία) 

Το 2020 τα super market ΣΥΝ.ΚΑ ανακοινώνουν ότι μεγαλώνουν κι άλλο, ενισχύοντας το δίκτυό τους με 19 καταστήματα στο νησί της Κέρκυρας, μετά την εξαγορά της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Δήμητρα Μαρκάτο.

Σήμερα, τα μέλη του Συνεταιρισμού έχουν ξεπεράσει τα 5.600 και αυξάνονται συνεχώς, τα καταστήματα του ΣΥΝ.ΚΑ έχουν γίνει 74, οι εργαζόμενοι είναι πάνω από 1.600, και ο ετήσιος τζίρος του Συνεταιρισμού έχει αγγίξει τα €225 εκατομμύρια.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλβανία – Εκκλησία: Νέος Αρχιεπίσκοπος ο μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης

Η τελετή ενθρόνισης του νέου προκαθημένου της Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου

Τα προϊόντα περιποίησης που πρέπει όλοι να εντάξουν στην καθημερινότητα τους

Τα προϊόντα περιποίησης που πρεπει όλοι να εντάξουν στην καθημερινότητα τους - Ποια είναι

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη διακοπή ρεύματος αύριο (17/03) σε περιοχή της Γαλήνης

Σε ποια περιοχή της Γαλήνης αύριο Δευτέρα (17/03) θα έχει πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Μήλος – Αεροδρόμιο: Απέκτησε κατάστημα εντός η Autohellas Hertz

Autohellas Hertz: Ενίσχυση δραστηριότητας στις Κυκλάδες-Νέο κατάστημα στο αεροδρόμιο Μήλου

Αρχ. Χρυσόστομος: Η σαγήνη της βίας και το σύμπτωμα

Δεν είναι πνευματικός άθλος, δεν είναι αποτέλεσμα «βίας» του καλλιτέχνη πάνω στο υλικό του. Είναι εκδήλωση της βίας πάνω στο ιερό και στη φύση.

Κρουαζιέρα 2024: Περισσότεροι από 8 εκατ. επισκέπτες, στη κορυφή η Σαντορίνη

Ιστορικό ρεκόρ για το 2024 η κίνηση επιβατών μέσω της Κρουαζιέρας - Ο παράγοντας "Σαντορίνη" και η φετινή χρονιά

Πανναξιακός ΑΟ: Κέρδισε 2-0 τον Πύργο και περιμένει τον Παμμηλιακό στη Νάξο

Πρεμιέρα στη Β’ Φάση με «διπλό» στη Σαντορίνη για τον Πανναξιακό (2-0) την ίδια ώρα η Θύελλα Καμαρίου πέρασε από τη Μήλο με 3-0 ...

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “Να μην αυξηθούν τα εισιτήρια των πλοίων πρώτη μας προτεραιότητα”

Οι άξονες που θα κινηθεί ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και η πολιτική ενόψει της συνέχειας - Τι ανέφερε ο κος Στυλιανίδης

Premier League: Διπλό με over της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στη Λέστερ

Λέστερ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Κάνει αυτό που πρέπει στο 2.18 - Διπλό και διατήρηση ψυχολογίας ενόψει προημιτελικών Europa League

Γ. Βλασερός για Νοσοκομείο Σύρου: “Η απαράδεκτη αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί”

Τοποθέτηση του Γιάννη Βλασερού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σύρου - Τι αναφέρει;

Νάξος – Υδρομετρητές: Ενεργοποιήθηκε ο “Big Brother”, έπιασε τους .. νεροκλέφτες

Οι νεροκλέφτες, τα πειραγμένα υδρόμετρα / υδρομετρητές και το άγρυπνο «μάτι» του Big Brother που «δούλεψε» καλά!

Blue Star Delos: Εκτακτη προσέγγιση στην Σύρο, ποιος ο λόγος;

Το Blue Star Delos θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ έκτακτη προσέγγιση στην Σύρο - Ποιος ο λόγος;

Νάξος: Το λουτρό της Αριάδνης και ο αρχαιολόγος Νικόλαος Κοντολέων

Που βρίσκεται το "Λουτρό της Αριάδνης" και ο ρόλος του γνωστού αρχαιολόγου Νικόλαου Κοντολέοντα

Καρυστιανού: Ποια είναι η Ναξιώτισσα δικηγόρος στο πλευρό της;

Η Μαρία Γρατσία που είναι συνεχώς στο πλευρό της Μαρίας Καρυστιανού, είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2023 με τα ψηφοδέλτια της «Νίκης».

Σκαδό – Γυμνάσιο: Με μία ιστορία αγάπης και .. μίσους το ταξίδι των μαθητών στην Πάντοβα (video)

Μαθητές από το Γυμνάσιο Σκαδού ταξίδεψαν στην Πάντοβα της Ιταλίας όπου παρουσίασαν την ιστορία αγάπης και μίσους που φέρεται να διαδραματίστηκε στον Πύργο Κόκκου πριν πολλά χρόνια (video)

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Ανοίγει νωρίτερα φέτος η περίοδος της Κρουαζιέρας

Ανοίγει νωρίτερα (14/03) φέτος η περίοδος Κρουαζιέρας στη Μύκονο - Η αναμονή για το ρεκόρ αφίξεων

Νάξος – Fast & Easy: Μία δράση που ήρθε να καλύψει κάθε μας ανάγκη

Fast & Easy.. Γρήγορα και απλά... Μία δράση στις .. δύο ρόδες που έρχεται να καλύψει άμεσα κάθε μας ανάγκη

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τελευταίες πτήσεις σήμερα (10/03), κλειστόν έως τέλος Μαρτίου για εργασίες

Κλείνει σήμερα το αεροδρόμιο της Νάξου.. Πότε θα ανοίξει, ποιος ο λόγος που μπαίνει η ταμπέλα κλειστόν...

Θύελλα Καμαρίου: Ταξίδι είκοσι (20) ωρών μέσω Ιου και Πειραιά για να αναμετρηθεί στη Μήλο με τον Παμμηλιακό

Απίστευτο και όμως Κυκλαδίτικο: Είκοσι (20) ώρες θα ταξιδέψει η Θύελλα Καμαρίου από τη Σαντορίνη στη Μήλο για να αντιμετωπίσει τον Παμμηλιακό το απόγευμα Σαββάτου (15/03)

Aegean Air: Συνδέει την Θεσσαλονίκη με τη Σύρο και την Σμύρνη

Η Aegean Air θα συνδέσει το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τη Θεσσαλονίκη με την Σμύρνη και την Σύρο - Πότε ξεκινούν τα δρομολόγια