Η ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο – όλες οι ταμειακές μηχανές και οι φορολογικοί μηχανισμοί θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί προκειμένου να συνδέονται με το Τaxis το αργότερο έως τις 6 Ιουνίου 2020
Mε συχνότητα ανά ένα λεπτό της ώρας θα αποστέλλουν δεδομένα οι ταμειακές μηχανές στο Τaxis από τον Ιούνιο, για τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί. Απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ρυθμίζει κρίσιμες λεπτομέρειες για την online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Τaxis.
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση, όλες οι ταμειακές μηχανές και οι φορολογικοί μηχανισμοί θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί προκειμένου να συνδέονται με το Τaxis το αργότερο έως τις 6 Ιουνίου 2020. Στην απόφαση καθορίζονται παράλληλα οι προδιαγραφές προκειμένου κάθε εκδιδόμενη απόδειξη να φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, ο οποίος θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση έκδοσης κάθε απόδειξης.
Παράλληλα, ορίζονται και τα χρονικά διαστήματα που θα γίνεται αυτόματη διασύνδεση των ταμειακών με το Τaxis για την αποστολή των δεδομένων των αποδείξεων που εκδίδονται. Τα χρονικά διαστήματα θα μπορούν να είναι:
• Κάθε 1 λεπτό. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1.440 αποστολές το 24ωρο.
• Κάθε 15 λεπτά. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 96 αποστολές το 24ωρο.
• Κάθε 1.440 λεπτά (δηλαδή κάθε 24 ώρες). Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1 αποστολή το 24ωρο.
• Οταν εκδίδεται Ζ.
Η περίοδος επικοινωνίας (και ως εκ τούτου και η συχνότητα) μπορεί να αλλάζει κεντρικά, ώστε να είναι διαφορετική για κάθε ταμειακή μηχανή. Οι επαγγελματίες που δεν θα αλλάξουν τις ταμειακές μηχανές τους θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.
Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ηλεκτρονική φορολογική υπηρεσία, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να εντοπίσει συμπεριφορές που συνιστούν ενδείξεις φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, εάν η ταμειακή μιας ταβέρνας δείχνει «υποτονική» λειτουργία το Σάββατο το βράδυ, θα τεθεί στο στόχαστρο. Επίσης, οι ελεγκτές θα μπορούν να εξάγουν ευκολότερα κλαδικά στατιστικά στοιχεία και να εντοπίζουν όσους έχουν αδικαιολόγητα χαμηλές συναλλαγές. Ετσι, θα τον ελέγξουν για να διαπιστώσουν εάν φοροδιαφεύγει.
Επιπλέον, και σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά βιβλία, το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τον ΦΠΑ που θα βεβαιώσει και θα εισπράξει ανά μήνα ή ανά τρίμηνο, όπως επίσης και θα υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον φόρο εισοδήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιτηδευματιών με τις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΑΕ προβλέπεται ήδη από τον ν. 4446/2016, αλλά χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερα χρόνια για να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις και να τεθούν οι τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου να υλοποιηθεί το μέτρο.
Ηλεκτρονικά βιβλία
Η σύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ αποτελεί ένα από τρία ηλεκτρονικά μπλόκα που επιχειρεί να στήσει η ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής. Το μέτρο θα συνοδευτεί από την καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων που θα τηρούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια τα οποία θα εφαρμοστούν εντός του 2020. Η ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο.