Σήμερα στις 19.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης των καταναλωτών για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ενεργειακή κρίση, όπως γνωστοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 το πρωί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
Όπως έγραφε σήμερα η «Καθημερινή», το νέο πακέτο περιλαμβάνει αυξημένες επιδοτήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο και πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά από τον Ιούλιο και μετά, με παράλληλη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής
Τα μέτρα που «κλείδωσαν» χθες σε μία ακόμη από τις πολλές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου, περιλαμβάνουν επέκταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος με μικρή ποσοστιαία προσαύξηση για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου για τις καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα.
Αναγνωρίζοντας τις πιέσεις που δέχονται από τις υψηλές τιμές και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα αλλά και το γεγονός ότι το όριο των 300 κιλοβατωρών τον μήνα έφερε μεγάλες αυξήσεις και σε καταναλωτές χαμηλών εισοδημάτων που έκαναν χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες, η κυβέρνηση θα δώσει αναδρομικές επιδοτήσεις για τους τελευταίους έξι μήνες σε καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών που αφορούν πρώτη κατοικία, με εισοδηματικά κριτήρια.
Για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα απορροφήσει το 80% των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά που μεταφέρεται στους καταναλωτές μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αν και ποσοστιαία η επιδότηση του Mαΐου θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του Απριλίου, σε απόλυτο ποσό θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 55-60 ευρώ/MWh έναντι των 72 ευρώ του προηγούμενου μήνα, αφού η χονδρεμπορική τιμή τον Απρίλιο που έρχεται να καλύψει διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Μαρτίου (248,87 ευρώ/MWh έναντι 272,7 ευρώ τον Μάρτιο).
Θα δοθούν αναδρομικές επιδοτήσεις για τους τελευταίους έξι μήνες σε καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών.
Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί και η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους, που έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από τις υπέρογκες αυξήσεις.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και την επιβολή τέλους στα υπερκέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χονδρεμπορική αγορά, μέτρο που είχε προαναγγείλει ο ίδιος στη Βουλή και το οποίο θα στηριχτεί στην έρευνα που έχει ολοκληρώσει η ΡΑΕ, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να εγκρίνει στη σημερινή Ολομέλεια.
Η μακροπρόθεσμη εθνική παρέμβαση που η κυβέρνηση δρομολόγησε μετά τη διαφαινόμενη αδυναμία της Ε.Ε. να προχωρήσει σε ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και είχε προαναγγελθεί για τον Ιούνιο, μετατίθεται ένα μήνα αργότερα καθώς απαιτείται χρόνος για να οριστικοποιηθεί στις λεπτομέρειές του και να εγκριθεί από την Ε.Ε., αφού προβλέπει επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το «πράσινο» φως της Κομισιόν. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο βασικό περίγραμμα του μακροπρόθεσμου αυτού μηχανισμού μείωσης των τιμών ρεύματος, που με την εφαρμογή του θα βάλει τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στην αγορά ηλεκτρισμού πιθανή δικαίωση των δικαστικών προσφυγών που έχουν κατατεθεί από καταναλωτικές οργανώσεις και θα εκτονώσει την πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει επιβολή πλαφόν στην αγορά χονδρεμπορικής ανά τεχνολογία (λιγνίτης, νερά, φυσικό αέριο). Στόχος είναι τα τιμολόγια ρεύματος να διαμορφωθούν σε ποσοστό 30%-35% υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα. Να κινηθούν δηλαδή στα επίπεδα των 150 με 160 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 300-350 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα. Η μείωση θα είναι οριζόντια για όλους τους καταναλωτές. Η οριστικοποίηση του μηχανισμού προϋποθέτει μία πολύ ακριβή άσκηση σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες που δημιουργούνται και την κάλυψή τους, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακόμη και σε ορίζοντα εξαμήνου το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές του φυσικού αερίου με την αβεβαιότητα που έχει πυροδοτήσει η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και η ένταση των σχέσεων Δύσης – Ρωσίας. Το μέτρο προϋποθέτει αποζημίωση των μονάδων παραγωγής βάσει του μεταβλητού τους κόστους.