Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Μέτρα στήριξης έρχονται και για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Ελλάδα: Μέτρα στήριξης έρχονται και για τις τουριστικές επιχειρήσεις

|

Ερχεται τέταρτη δέσμη μέτρων που αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων με παρεμβάσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ – Σχεδιάζεται ένα ξεχωριστό πακέτο για τον τουρισμό και τις μεταφορές με επιδοτήσεις επισκεπτών αλλά και μείωση της φορολογίας 

Ακόμη μία δέσμη μέτρων προετοιμάζει η κυβέρνηση, την τέταρτη κατά σειράν, για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, η οποία θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά το τέλος της κρίσης που προκαλεί η νόσος του κορωνοϊού.

Ολα τα υπουργεία καταθέτουν τις προτάσεις τους, ενώ αρκετά ήδη έχουν υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου τις εισηγήσεις τους για την επόμενη μέρα, με στόχο να κερδηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και να στηριχθούν οι τραυματισμένες επιχειρήσεις που σήμερα ξεπερνούν τις 440.000. Η δέσμη μέτρων αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, με παρεμβάσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται και ένα ξεχωριστό πακέτο για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου και των μεταφορών με μείωση του ΦΠΑ και των τελών.

Οπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή με την ενίσχυση του αποθεματικού κατά 4 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στα βασικά μεγέθη που αφορούν τον στόχο του πλεονάσματος και κατ’ επέκταση των εσόδων και των δαπανών. Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και οι παρεμβάσεις στον τουρισμό και στη φορολογία για τις επιχειρήσεις.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή» πως το μεγαλύτερο κομμάτι από το τραπεζικό πακέτο, για λόγους πρακτικούς, θα χρησιμοποιηθεί προς το τέλος της κρίσης με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις κονδύλια μέσω της μόχλευσης των χρημάτων του ΕΣΠΑ, τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες εταιρείες. Παράλληλα εξετάζονται και άλλα μέτρα τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά την αντιμετώπιση με επιτυχή τρόπο των επιπτώσεων της νόσου, που θα αφορούν τη φορολογία και τις εργοδοτικές εισφορές. Ολα τα μέτρα θα πρέπει να μετρηθούν και να διαπιστωθούν οι αντοχές του προϋπολογισμού, καθώς σε καθημερινή βάση οι ανάγκες για χρήματα στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους μεγεθύνονται. Ηδη προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ για 1,4 εκατομμύριο εργαζομένους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα μέτρα που σχεδιάζονται για τις επιχειρήσεις:

1. Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 και συγκεκριμένα από το 24% στο 20%. Το μέτρο, εφόσον αποφασισθεί, θα έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του 2021.

2. Μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Ηδη έχει ψηφισθεί η μείωση των εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους. Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση. Εξετάζεται η μείωση να φθάσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περί το 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το μέτρο της μείωσης των εισφορών είναι επωφελές για τις μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, καθώς μειώνονται σημαντικά οι εργοδοτικές εισφορές και αυξάνονται σημαντικά τα κέρδη της επιχείρησης. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και οι περισσότερες στην Ελλάδα, αυξάνονται μεν τα φορολογικά κέρδη, αλλά στο τέλος της ημέρας ο τελικός φόρος δεν μειώνεται σημαντικά. Για αυτό τον λόγο εξετάζεται να νομοθετηθούν και οι δύο παρεμβάσεις. Παράγων του οικονομικού επιτελείο υποστηρίζει ότι μέσω της μείωσης των εισφορών θα μεγεθυνθεί το εργατικό δυναμικό σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο.

3. Μείωση προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την κρίση την οποία προκαλεί ο κορωνοϊός. Σήμερα η πρκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 100%.

Τουρισμός

Βασικός στόχος, όπως αναφέρει στέλεχος της κυβέρνησης, είναι η στήριξη της συνδεσιμότητας της χώρας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης του κόστους των μεταφορών και εν συνεχεία με τη μείωση του κόστους διαμονής.

Παράλληλα, στη σύνοδο των υπουργών Τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα συζητηθεί η παροχή ρευστότητας για όσους ταξιδεύουν. Δηλαδή, για κάθε ταξιδιώτη να δοθεί ένα κουπόνι ύψους, για παράδειγμα, 300 ευρώ, με χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους. Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι σχεδιάζουν νέα οικονομικά πακέτα για το καλοκαίρι, με στόχο να προσελκύσουν νεότερες γενιές τουριστών, καθώς διαβλέπουν ότι φέτος θα συρρικνωθεί ο αριθμός των συνταξιούχων που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν:

1. Μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές.

2. Μείωση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές.

3. Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13%.

4. Μείωση του τέλους διαμονής για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το τέλος ανέρχεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

5. Μείωση προκαταβολής φόρου για το 2020 στο 50%.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε πύρινο κλοιό η Κορινθία – Εκκενώνονται οικισμοί λόγω μεγάλης φωτιάς στο δάσος της Καστανιάς

Δραματικές ώρες για την ορεινή Κορινθία – Μπαράζ εκκενώσεων μέσω του 112, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς

Αμοργός: Σε κατάσταση επιφυλακής λόγω λειψυδρίας, έκκληση του Δήμου για συνετή κατανάλωση νερού

Ο Δήμος Αμοργού καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να αποφύγουν τη σπατάλη νερού ενόψει της δύσκολης θερινής περιόδου λόγω χαμηλών αποθεμάτων

Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια διαρκείας του ΑΠΑΣ Νάξου για τη σεζόν 2025-26

Η ομάδα των Φαναριών ετοιμάζεται για ένα δυνατό πρωτάθλημα στη National League 1 και καλεί τους φιλάθλους να σταθούν και φέτος στο πλευρό της

Καύσωνας στην Παροναξία: Ο Ιούλιος “βράζει” τις Κυκλάδες, στους 39 βαθμούς στον Δαμαριώνα, στους 45 στη Φθιώτιδα

Σαρωτική ζέστη σε Αιγαίο και Ελλάδα – Πού «χτύπησε κόκκινο» ο υδράργυρος σε Νάξο και Πάρο, ποια νησιά ξεπέρασαν τους 38°C, τι καταγράφει το meteo.gr για τις ακραίες θερμοκρασίες

Σύρος: Αποχώρηση Ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου λόγω φιλοπαλαιστινιακής διαμαρτυρίας

Οι διαδηλώσεις στο λιμάνι της Ερμούπολης ανάγκασαν το “Crown Iris” με 1.700 Ισραηλινούς επιβάτες να αποχωρήσει πρόωρα από τη Σύρο. Πώς το κατέγραψαν τα διεθνή ΜΜΕ.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Η Φολέγανδρος υποδέχθηκε την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Δήμαρχο Κυριάκο Μαρινάκη, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για έναν βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό στο νησί

Φίλ. Φόρτωμας: Επίσκεψη στη Σαντορίνη για τον Προφήτη Ηλία, ενημέρωση για ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

Ο Βουλευτής Κυκλάδων συμμετείχε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, επισκέφθηκε το μοναστήρι στον Πύργο και συζήτησε με φορείς για τουρισμό, αγορά και υποδομές

Θα βρω γιατρό στις διακοπές; Η υγειονομική εικόνα στα νησιά το καλοκαίρι του 2025

Περισσότερες προσλήψεις, ασθενοφόρα και κίνητρα για γιατρούς θωρακίζουν τη νησιωτική Ελλάδα – Πού παραμένουν τα προβλήματα

Θηρασία: Πρωτοκυκλαδικά σύμβολα σε αγγείο με ρίζες από τη Νάξο

Σημαντικό σφράγισμα σε λαβή αγγείου από την Κοίμηση Θηρασίας αποκαλύπτει πρώιμες μορφές επικοινωνίας και κοινωνικής οργάνωσης στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της