Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - lockdown: Και το Μάρτιο χωρίς ενοίκιο οι κλειστές επιχειρήσεις

Ελλάδα – lockdown: Και το Μάρτιο χωρίς ενοίκιο οι κλειστές επιχειρήσεις

|

Φτάνουμε και στον Μάρτιο του 2021 … Η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου θα αφορά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου και εφόσον εστίαση και τουρισμός παραμείνουν σε καραντίνα και τον Απρίλιο, τα μέτρα στήριξης θα συνεχισθούν όπως επίσης και η αναστολή συμβάσεων

Την επέκταση της αναστολής πληρωμής του ενοικίου και τον Μάρτιο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, όπως για παράδειγμα η εστίαση.  Στην περίπτωση που το λιανεμπόριο συνεχίσει τη λειτουργία του και δεν αναγκαστεί, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, να κλείσει εκ νέου, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι στοχευμένες αποκλειστικά στην εστίαση και στον τουρισμό και σε όσες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν σήμερα. Από την πλευρά του το κράτος θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων – φυσικά πρόσωπα με το 80% του αρχικού μισθώματος και αντίστοιχα κατά 60% τα νομικά πρόσωπα.

Με την κίνηση αυτή η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου θα αφορά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου και εφόσον εστίαση και τουρισμός παραμείνουν σε καραντίνα και τον Απρίλιο, τα μέτρα στήριξης θα συνεχισθούν όπως επίσης και η αναστολή συμβάσεων, χωρίς να αποκλείονται και πρόσθετες ενισχύσεις για να αποφευχθούν «λουκέτα» κατά το τρέχον έτος.

Παρά τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας όχι μόνο των καθυστερήσεων από το κράτος της πίστωσης της αποζημίωσης των «κουρεμένων» ενοικίων, αλλά και λόγω του ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τη μείωση του ενοικίου κατά 40% τον Ιανουάριο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές.

Σύγχυση

Πολλοί ιδιοκτήτες έρχονται αντιμέτωποι με τους ενοικιαστές τους, με τους τελευταίους, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν κανονικά, να αρνούνται να καταβάλουν το ενοίκιο, υποστηρίζοντας ότι απαλλάσσονται από την καταβολή μισθώματος για το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ άλλοι ενοικιαστές δεν πληρώνουν το ενοίκιο αναμένοντας τη σχετική απόφαση που θα ορίζει τη μείωσή του κατά 40%. Ενώ απομένουν 9 ημέρες για να τελειώσει ο μήνας δεν έχουν καταβάλει ενοίκιο και, όπως όλα δείχνουν, θα φθάσει ο Φεβρουάριος για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, δημιουργώντας έτσι στρέβλωση στην αγορά με υπαιτιότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από τη λίστα των κλάδων που είναι κλειστοί με κρατική εντολή και ως εκ τούτου απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, να προβεί στην άμεση έκδοση της απόφασης ορισμού των κωδικών αριθμών δραστηριότητας (ΚΑΔ) των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, για τους οποίους θα ισχύσει η μείωση του μισθώματος κατά 40%, ώστε να παύσουν οι αμφισβητήσεις και να καταβληθεί εγκαίρως το 60% των μισθωμάτων αυτών.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί η διάταξη στη Βουλή, που θα προβλέπει την απαλλαγή από το ενοίκιο του πρώτου διμήνου για τις κλειστές επιχειρήσεις με δυνατότητα επέκτασης του μέτρου εφεξής και αμέσως μετά θα εκδοθεί μία απόφαση που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για όσους δεν θα πληρώσουν ενοίκια αλλά και τη μείωση του ενοικίου 40% για τις ανοιχτές – πληττόμενες επιχειρήσεις (με βάση τον ΚΑΔ Απριλίου). 

Ποιοι απαλλάσσονται

Με βάση τα ανωτέρω, απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου οι κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή. Συγκεκριμένα, δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο:

• Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

• Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.

• Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

• Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

• Τα βιβλιοπωλεία.

• Τα γυμναστήρια.

• Επιχειρήσεις του αθλητισμού.

• Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Η έκπτωση 40% αφορά τα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί «πληττόμενες» και τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και συνεπώς οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%. 

Οι ιδιοκτήτες

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων:

• Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) που ενοικιάζουν επαγγελματικά ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ενοίκια το πρώτο δίμηνο του 2021 θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Με αυτόν τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και 20% στον εκμισθωτή.

• Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα προβλέπεται αποζημίωση στο 60% του μισθώματος.

• Για τους ιδιοκτήτες των οποίων τα εισοδήματα από ενοίκια θα μειωθούν κατά 40% θα προβλεφθεί αποζημίωση 50% επί των απωλειών.

 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press – τώρα και στο Google News


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Μια μεγάλη συναυλία-φόρος τιμής στον αξέχαστο ερμηνευτή, με τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον Δημήτρη Μπάκουλη, τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στις 21:00 στον Προαύλιο Χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Θήρας.

Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους,οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα

Αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι συντελεστές και τα τεκμήρια – Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ατυχήματα με γουρούνες: Ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης» για τα νησιά

Γιατροί περιγράφουν ότι «η μισή εφημερία είναι περιστατικά με γουρούνες» – Τουρίστες έως 25 ετών τα κύρια θύματα, με τραυματισμούς από απλά κατάγματα έως θανατηφόρες κακώσεις

Νάξος: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ψάξε στο όνειρό μας» (αφίσα)

Το αφιέρωμα στη Νάξο δεν αποτελεί απλώς μια συναυλία, αλλά μια γιορτή μνήμης και τιμής στον καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ανανέωσε με Τσουγκαράκη ο ΑΠΑΣ Νάξου – Ανακοίνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας

Ο έμπειρος σέντερ συνεχίζει στη Νάξο, ενώ η ομάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα φιλικών για τον Σεπτέμβριο ενόψει της σεζόν 2025-26 στη National League 1.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Κακλαμανάκεια 2025» στην Αμοργό

Ο ΑΝΠΟ Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού τίμησαν την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Νίνου στην τελετή λήξης του θεσμού προς τιμήν του Νίκου Κακλαμανάκη.

Μύκονος: Τραγωδία σε ξενοδοχείο του Ορνού – Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα δωματίου

Δύο νεαροί Βραζιλιάνοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε πισίνα ξενοδοχείου – Ο ένας διασώθηκε, ο άλλος ανασύρθηκε νεκρός. Στο δωμάτιο βρέθηκαν σύριγγα και σακουλάκια με λευκή σκόνη.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Γιος του αξέχαστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, την πολιτική και τον πολιτισμό

Αμοργός: Η «Γιορτή του Παστελιού» επιστρέφει στη Λόζα Χώρας

ην Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 στις 20:00, ο Σύλλογος «Σημωνίδης» μας καλεί σε μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και παράδοσης με παστέλι, ψημένη ρακή, χορό και τραγούδι ως το πρωί.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.