Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Κορωνοϊός: Αντίμετρα με επίδομα, μείωση ΦΠΑ, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Ελλάδα – Κορωνοϊός: Αντίμετρα με επίδομα, μείωση ΦΠΑ, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

|

Ανακοινώθηκε το 2ο πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης: Αποζημίωση για τους εργαζομένους που αναστέλλεται η εργασία τους – Μειώνεται από το 24% στο 6% ο ΦΠΑ σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή – Αναστολές φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις αλλά και υποχρέωση των εργοδοτών να μην κάνουν απολύσεις

Δέκα μέτρα για την ενίσχυση εργαζομένων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 800 ευρώ για δύο μήνες σε εργαζόμενους η σύμβαση των οποίων αναστέλλεται. Πρόκειται για περίπου 800.000 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 500.000 θα βρεθούν με πλήρη αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Το ίδιο ποσό θα εισπράξουν και όσοι αυτοαπασχολούμενοι πλήττονται από τα αναγκαστικά μέτρα της κυβέρνησης. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις που πλήττονται θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να καταβάλλουν το 40% του ενοικίου και θα πληρώσουν μόνο το 60%.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα έχουν δικαίωμα αναβολής των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για τέσσερις μήνες. Αναστέλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου για τέσσερις μήνες ενώ αν χρειαστεί το ίδιο θα γίνει και για τις υποχρεώσεις του Απριλίου. Η αναστολή αφορά όλους όσους πλήττονται από τα μέτρα και όλους όσους έχουν σημαντική μείωση εσόδων. Οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται για τρεις μήνες.

Αναβάλλεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ενώ απαγορεύονται οι απολύσεις από επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται. Θεσπίζονται μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ενώ όπως ξεκαθαρίστηκε, κανένα μέτρο ανακούφισης δεν θα ισχύσει για τις εταιρείες στις οποίες θα προχωρήσουν σε απολύσεις.

Επίσης, μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα προστασίας (αντισηπτικά υγρά, μάσκες κλπ) ενώ ζητείται από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αναστολή των δανείων και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από τα μέτρα.

Ειδικότερα:

Μέτρα τόνωσης της οικονομίας ύψους 2+1,8 δισ. ευρώ ανακοίνωσαν τα τρία συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Επενδύσεων & Ανάπτυξης και Εργασίας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις που πλήττονται, αρκεί να μην προχωρήσει σε απολύσεις. Όλα τα μέτρα που αφορούν επιχειρήσεις συνδέονται με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας η οποία πρακτικά σημαίνει πώς όποιος εργοδότης απολύσει εργαζόμενους κατά την περίοδο της κρίσης δεν θα δικαιούται στήριξη.

  • Προβλέπεται επίδομα 800 ευρώ στις αρχές Απριλίου για 500.000 εργαζόμενους.
  • Μειώνεται το ΦΠΑ στο 6% για μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνια και γάντια.
  • Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών & ειαφορών για επιχειρήσεις στους κλάδους που πλήττονται από τον κορονοϊό, οριζόντια σε συγκεκριμένους κωδικούς είτε μένουν ανοιχτές είτε κλείνουν.
  • Προϋπόθεση της αναστολής είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Έχει ανασταλεί η λειτουργία σε 220.000 ιδωτικές επιχειρήσεις με 600 χιλιάδες εργαζόμενους
  • Χρηματοδότηση επιχειρήσεων υπό την μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής υψους 1 εκ ευρώ.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας θα λάβουν αποζημίωση στις αρχες Απριλίου 800 ευρώ. Το μέτρο ισχύει για 500.000 εργαζόμενους.
  • Στους ελεύθεροι επαγγελματίες που μειώνεται η δραστηριότητά τους, αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες.
  • Επιπλέον των 2 δις, θα διατεθεί 1,8 για επιπλέον ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων
  • Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

  • Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, καθώς οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

  • Πληρώνονται άμεσα οι οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες.

Σταϊκούρας: 800 ευρώ για 500.000 εργαζόμενους

Όπως επί λέξει είπε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου, όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος περίπου, στα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Εξάλλου, συνέχισε, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες.

Άδωνις Γεωργιάδης: Δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων. Αναστολή των μέτρων αν υπάρξουν απολύσεις

Δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της δεύτερης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι όλα τα μέτρα συνδέονται με διατήρηση των θέσεων εργασίας, πριν την ανακοίνωση των μέτρων υπογράμμισε ότι η αγορά έχει ομαλοποιηθεί και προσέθεσε : “Από αυτή κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω, κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι πολίτες”.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι:

1. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα ‪15 Μαρτίου-30 Απριλίου‬, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

2. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως ‪30/9/2020‬.

3. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.

4. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

5. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

6. Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια. 

Βρούτσης: Οι εργοδότες δεν πρέπει να προχωρούν σε απολύσεις
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις ούτε να λειτουργούν σε καθεστώς πανικού. Σημείωσε ωστόσο ότι δυστυχώς η εικόνα της αγορά εργασίας για τον Μάρτιο είναι από απογοητευτική έως τραγική.

Όπως ξεκαθάρισε, όλα τα μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή για αυτό και ως κυβέρνηση λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα, δήλωσε.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους έκανε λόγο για ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους και ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζόμενου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή. Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη, εξήγησε.

Παράλληλα, ο κ .Βρούτσης ανακοίνωσε την παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για άλλους 2 μήνες, για όσους εργαζόμενους λήγει η προθεσμία στις 31 Μαρτίου και την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών & εισφορών για επιχειρήσεις. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιωάννα Συνοδινού: “Με την καρδιά στην Αμοργό, όταν το τρέξιμο γίνεται γιορτή ψυχής” (video)

Στο Amorgos Trail Challenge 2025, δεν μετρά μόνο ο τερματισμός, αλλά κάθε βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, στην κοινότητα, και στον εαυτό μας.

Αμοργός: Διάσταση απόψεων στην τοπική κοινωνία για την διάνοιξη δρόμου

Ο δήμος υποστήριξε ότι ο δρόμος είχε διανοιχθεί ως εργοταξιακός, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης ενός ναΐσκου

Βατικανό – Corriers Della Sera: “Η στάση του Παρολίν και ο …διχασμός έδωσαν πλεονέκτημα στον Πρέβοστ”

Πάπας Λέων ΙΔ': Πώς τον επέλεξε το Κονκλάβιο - Προηγούνταν ο Παρολίν, αλλά έκανε πίσω

ΕΠΑΛ Νάξου: Δράση με περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη Χώρα Νάξου

Το τμήμα Α3 του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" συμμετείχε σε δράση καθαρισμού στο Φλοίσβο, στο πλαίσιο του προγράμματος "Δράση και Δημιουργία για το Σχολείο και τον Τόπο μου"

Αλ. Φρατζέσκος: “Η καρδιά της Νάξου απειλείται, κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος”

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση, ο Αλέξανδρος Φρατζέσκος καλεί σε συσπείρωση ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων που αλλοιώνουν το τοπίο και την ταυτότητα του νησιού

“Το Πλαστικό μου κι Εγώ”: Το περιβαλλοντικό ταξίδι συνεχίζεται, πρώτος σταθμός η Νάξος

Μαθητές νησιών του Αιγαίου γίνονται πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για λιγότερο πλαστικό – Εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και πράξη από το Cyclades Preservation Fund, την OPUS και με τη στήριξη της ΔΕΗ

Γαλάζιες Σημαίες 2025: Ανακοινώνονται την επόμενη Πέμπτη (15/05)

Ανακοινώνονται οι “Γαλάζιες Σημαίες” στην Ελλάδα για το 2025

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Έως τις 23 Μαΐου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025–2026

Eνίσχυση για οινάμπελα με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων – Αναλυτικά οι όροι και τα κριτήρια προτεραιότητας

Κύθνος: Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του 50χρονος ψαράς που αγνοείτο στο Λαύριο

Ανοιχτά της Κύθνου εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του 50χρονος ψαράς που αγνοείτο στο Λαύριο

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων