Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Το καλάθι της .. επιβίωσης και η σχέση του με τον...

Ελλάδα: Το καλάθι της .. επιβίωσης και η σχέση του με τον κατώτατο μισθό

|

Σύγκριση του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με άλλες χώρες, το καλάθι της νοικοκυράς και πόσο …γεμίζει αλλά και η ζωή που μπορείς να έχεις με βάση τον κατώτατο μισθό… 

Κατώτατος μισθός στην Ελλάδα. Μεγάλη κουβέντα γίνεται για το εάν μπορεί ένας εργαζόμενος να ζήσει με αυτό το μισθό. Είτε έχει οικογένεια είτε όχι. Με ποια κράτη μπορεί να συγκριθεί. Εάν μπορεί να γεμίσει αυτό που λέμε “καλάθι νοικοκυράς” ή να έχει μία αξιοπρεπή διαβίωση….  Οι αναλυτές της Picodi.com έλεγξαν πώς έχουν αλλάξει τα ποσά του κατώτατου μισθού σε 64 χώρες και αν τέτοια ποσά είναι σε θέση να εξασφαλίσουν μια άνετη ζωή σε μια συγκεκριμένη χώρα. Και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά… Με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 49η θέση στην σχετική κατάταξη όσον αφορά την αύξηση του μισθού για το 2022… Μην ξεχνάμε ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 2% (από 558 € σε 569 € καθαρά). Επίσης, στην χώρα μας η βασική τροφή μόνο για επιβίωση ισοδυναμεί με το 17,6 % του κατώτατου μισθού και τέλος, όσον αφορά την αξιοπρεπή διαβίωση, η Ελλάδα βρίσκεται στη 25η θέση ανάμεσα σε 64 χώρες στο ίδιο περίπου επίπεδο με τη Νότια Κορέα (16,8%, 24η θέση), τη Σλοβακία (16,7%, 23η θέση) και τη Τσεχία (16,2%, 22η θέση).

Ας δούμε αναλυτά την σχετική έρευνα 

Αύξηση ρεκόρ στους μισθούς

Η μελέτη κάλυψε χώρες με το κατώτατο μισθό που ορίζει η κυβέρνηση – συνολικά 64 χώρες στην Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ασία και Αυστραλία. Αυτές οι χώρες διαφέρουν ως προς το βαθμό φορολογικής επιβάρυνσης: σε ορισμένες χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και εισφορές (Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνες, Νιγηρία), ενώ σε άλλες χώρες η διαφορά μεταξύ ακαθάριστου και καθαρού εισοδήματος μπορεί να είναι αυξημένη σε αρκετές δεκάδες τοις εκατό (στην Ελλάδα – 14,2%). Για αυτό το λόγο, η λίστα περιλαμβάνει μόνο καθαρά ποσά.

Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ

Από τις 64 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνά μας, τα ποσά του κατώτατου μισθού σε 10 χώρες δεν έχουν αλλάξει σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως στο Ισραήλ, της Φιλιππίνες, τη Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και το Περού, ενώ στη Σλοβενία, όταν μαζεύαμε στοιχεία για την έρευνα, το ποσό δεν έγινε τελικά αποδεκτό.

Το Μαυροβούνιο μπορεί να υπερηφανεύεται για τη μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, ευνοϊκές φορολογικές αλλαγές, ο κατώτατος μισθός της πρώην Γιουγκοσλαβίας αυξήθηκε από 222 ευρώ σε 450 ευρώ καθαρά (αύξηση 103%). Επίσης, καταγράψαμε μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις στην Αργεντινή (55%), Τουρκία (50%) και στο Καζακστάν (41%).

Η Ελλάδα κατέλαβε 49η θέση σε αυτή την κατάταξη: από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 2% (από 558 € σε 569 € καθαρά). Στη Γερμανία, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 3,1% σε ετήσια βάση (41η θέση), στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 5,9% (33η θέση) και στην Ισπανία κατά 1% (53η θέση).

Καλάθι επιβίωσης

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, δημιουργήσαμε ένα συμβολικό καλάθι τροφίμων και αντιμετωπίσαμε τις τιμές των προϊόντων με τον κατώτατο μισθό. Το καλάθι αγορών που δημιουργήθηκε για τους σκοπούς αυτής της αναφοράς αποτελείται από οκτώ είδη: ψωμί, γάλα, αυγά, ρύζι, τυρί, κρέας, φρούτα και λαχανικά. Παρόλο που αυτή η λίστα είναι σύντομη, αυτά τα προϊόντα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες ενός ενήλικα.

  • Γάλα (10 λίτρα) – 11,90 €
  • Ψωμί (10 φραντζόλες, 500γρ.το καθένα) – 8,80 €
  • Ρύζι (1,5 κιλά) – 2,51 €
  • Αυγά (20 τεμάχια) – 5,10 €
  • Τυρί (1 κιλό) – 8,02 €
  • Κρέας (6 κιλά) – 47,52 €
  • Φρούτα (6 κιλά) – 8,34 €
  • Λαχανικά (8 κιλά) – 7,74 €

Η αξία του καλαθιού βασικών προϊόντων διατροφής στις αρχές του 2022 είναι 100 ευρώ.ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Η βασική τροφή μόνο για επιβίωση ισοδυναμεί με το 17,6 % του κατώτατου μισθού. Πριν από ένα χρόνο, το αντίστοιχο καλάθι προϊόντων αποτελούσε το 17,9 % του κατώτατου μισθού εκείνη την εποχή. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της χαμηλότερης εγχώριας τιμής υπερέβη ελαφρά την αύξηση των τιμών.

Που μπορείς να έχεις μια άνετη ζωή με τον κατώτατο μισθό

Ενώ οι διατροφικές προτιμήσεις και οι αντιλήψεις για μια άνετη ζωή διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από άτομο σε άτομο, αποφασίσαμε να συγκρίνουμε τις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής με τους κατώτατους μισθούς για να δούμε πόσο από το ελάχιστο εισόδημα πρέπει να ξοδέψει ένα άτομο για τα απαραίτητα προϊόντα.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Οι κορυφαίες χώρες σε αυτή την κατάταξη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Αυστραλία: η αναλογία του καλαθιού των βασικών προϊόντων προς τον τοπικό κατώτατο μισθό κυμαίνεται από 6,6% έως 7,3%.

Σε αυτή την κατάταξη, η Ελλάδα στη 25η θέση από 64 χώρες με το αποτέλεσμα 17,9%, παρόμοιο ποσοστό παρατηρούμε στη Νότια Κορέα (16,8%, 24η θέση), Σλοβακία (16,7%, 23η θέση) και η Τσεχία (16,2%, 22η θέση).

Σε αρκετές χώρες όπου οι υπάλληλοι αμείβονται με το κατώτατο μισθό η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Σε χώρες όπως Ρωσία, Καζακστάν ή την Ινδία το ελάχιστο καλάθι τροφίμων καταναλώνει περίπου το μισό του μισθού. Ενώ στη Νιγηρία ο κατώτατος μισθός δεν επαρκεί ούτε για ένα καλάθι προϊόντων.

Μεθοδολογία και πηγές δεδομένων

Σε αυτήν τη μελέτη, συγκρίναμε το μηνιαίο κατώτατο μισθό για εργασία πλήρους απασχόλησης τον Ιανουάριο του 2022 με τα ποσοστά του Ιανουαρίου 2021. Τα ποσά προέρχονται από επίσημους κυβερνητικούς ιστότοπους, αρμόδια υπουργεία ή επιτροπές. Έχουμε παραλείψει χώρες όπου ο κατώτατος μισθός διαπραγματεύεται μεμονωμένα συνδικάτα και όπου δεν υπάρχει νομοθετημένος κατώτατος μισθός (όπως η Ελβετία, η Ιταλία, η Σιγκαπούρη και χώρες της Βόρειας Ευρώπης). Για χώρες όπου ο κατώτατος μισθός διαφέρει ανά περιοχή (ΗΠΑ, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ), υπολογίσαμε και χρησιμοποιήσαμε στην αναφορά τον αριθμητικό μέσο όρο όλων των περιοχών. Λάβαμε τα καθαρά ποσά χρησιμοποιώντας τοπικούς υπολογιστές μισθών.

Το σύνολο των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είναι ένα συμβολικό καλάθι τροφίμων, που δημιουργήθηκε μόνο για στατιστικούς σκοπούς. Τα ποσά που δίνονται έχουν υπολογιστεί με βάση τις συστάσεις ορισμένων υπουργείων υγείας σχετικά με τα ελάχιστα πρότυπα κατανάλωσης τροφίμων. Οι τιμές των προϊόντων του συμβατικού καλαθιού προέρχονται από την πύλη numbeo.com όπου οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις τιμές των τροφίμων και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Μετατρέψαμε τα τοπικά νομίσματα χρησιμοποιώντας τη μέση συναλλαγματική ισοτιμία του Google Finance για το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Φορολογικές δηλώσεις: Εως 31 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις

Tη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη, κενά και παραλείψεις στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλαν έχουν οι φορολογούμενοι - Το χρονοδιάγραμμα

Μύκονος: Εφοδος της Αστυνομίας σε ιδιωτικό πάρτι και πέντε (5) συλλήψεις

Συνελήφθησαν 5 άτομα μεταξύ των οποίων οι διοργανωτές του πάρτι, κάποιοι για ηχορύπανση και ένας αλλοδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 5.000 ευρώ σε μετρητά και μικρή ποσότητα κοκαΐνης.

Ο Λασκαρίδης δωρίζει ένα ακόμη πλοίο στο Πολεμικό Ναυτικό

Εν καιρώ ειρήνης ο "Περσέας" με τις πολύ μεγάλες ενδιαιτήσεις του μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως πλωτό νοσοκομείο

Στοίχημα – Ελλάδα: Ποντάρουμε στην “ανάγκη” της Κηφισιάς για επιστοφή στις νίκες

Η πρόταση της ημέρας από την foxbet.gr.... Σφραγίζει την παραμονή η Κάντιθ, δίχως περιθώρια η Κηφισιά

Οι Σουηδοί “ψηφίζουν” Νάξο για το φετινό καλοκαίρι

Σύμφωνα με το Σουηδικό ταξιδιωτικό περιοδικό Vagabond από τα 220 νησιά του Αρχιπελάγους– Προτείνονται οκτώ που δεν πρέπει να χάσετε, ποια είναι

Νάξος – “Μαζί Αλλάζουμε”: Να καταδικάσει δημόσια ο Δήμαρχος την συμπεριφορά του αντιδημάρχου του

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Μαζί Αλλάζουμε" για την συμπεριφορά του αντιδημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν με νέα πρόσωπα σε επίκαιρες θέσεις

Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν – Ποιοι ορίστηκαν υπ. Εξωτερικών και Αμυνας - Ολα τα πρόσωπα και η παρουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης

ΠΝΑΙ – Ιος: Πρόστιμο 132.000 ευρώ σε επιχείρηση για περιβαλλοντικές παραβάσεις

«Σαφάρι» σε οικοδομικές εργασίες στο νησί της Ιου διέταξε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βατινικό: Γιατί πραγματοποιήθηκε «Λειτουργία εξαγνισμού» στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου;

Την ώρα που ο ναός έκλεινε, ένας Πολωνός έβγαλε τα ρούχα του και στάθηκε στον βωμό. Στην πλάτη του ήταν γραμμένο το σύνθημα: «Σώστε τα παιδιά της Ουκρανίας»

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Μπαίνει το “Ανεμος” στις Δυτικές Κυκλάδες στα τέλη Ιουνίου

Από την Δευτέρα 26 Ιουνίου ξεκινάει τα δρομολόγια του το επιβατηγό οχηματαγωγό ΑΝΕΜΟΣ της Aegean Sea Lines, για τις Κυκλάδες. - Οι εκπτώσεις

HIGHSPEED 4: Από σήμερα (01/06) ενώνει τον Πειραιά με Παροναξία – Κουφονήσια – Αμοργό

Ξεκινάει σε λίγο (09:00) το HighSpeed 4 από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο - Κουφονήσια - Αμοργό - Πότε πιάνει Ανάφη

Κρήτη – Κυκλάδες ενώνονται από την 1η Ιουνίου με το “Santorini Palace”

MINOAN LINES: Από την 1η Ιουνίου «σαλπάρουμε» για Κυκλάδες - Ποιο είναι το δρομολόγιο του "Santorini Palace"

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου