Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Ιόνιο: Τα super market SYNKA επεκτείνονται και στην Κέρκυρα

Ελλάδα – Ιόνιο: Τα super market SYNKA επεκτείνονται και στην Κέρκυρα

|

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το “πράσινο” φως για την εξαγορά των σούπερ μάρκετ «Δήμητρα Μάρκετ» και Μαρκάτο που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα από τον SΥΝΚΑ που επεκτείνεται πλέον και στο Ιόνιο μετά τις Κυκλάδες 

Την έγκρισης της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των σούπερ μάρκετ «Δήμητρα Μάρκετ» και Μαρκάτο που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα από τον SΥΝΚΑ έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση του deal. Η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη συγκέντρωση δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση αναφέρουν ότι το μόνο πλέον που απομένει είναι να οριστικοποιηθεί το οικονομικό αντάλλαγμα και να μεταβιβασθούν οι μετοχές, ενώ όσον αφορά στο τίμημα υπολογίζεται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την βεβαιότητά τους για την εξεύρεση λύσης και για την εμπλοκή που παρουσιάσθηκε με το 25% του μετοχικού κεφαλαίου των «Δήμητρα Μάρκετ». Το συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών βρίσκεται σε διαδικασία συντηρητικής κατάσχεσης από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, και δεν μπορεί να μεταβιβασθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο SΥΝΚΑ μπήκε σφήνα στις διαπραγματεύσεις που είχαν τα «Δήμητρα Μάρκετ» με άλλες αλυσίδες και πέτυχε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να επικρατήσει των αντιπάλων του, προσφέροντας καλύτερους και ξεκάθαρους όρους.

Πέρα από την ενίσχυση της παρουσίας του, ο SΥΝΚΑ λέγεται πως επεδίωξε να αποκτήσει τα Δήμητρα Μάρκετ και για να διατηρήσει την ευρωστία του ομίλου αγορών ΕΛΟΜΑΣ. Και αυτό γιατί τα «Δήμητρα Μάρκετ» είναι από τα ιδρυτικά μέλη και ο τέταρτος μεγαλύτερος παίκτης του ΕΛΟΜΑΣ. Έχει δίκτυο 20 καταστημάτων στο νησί των Φαιάκων και πραγματοποιεί πωλήσεις 48 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Εάν ο ΕΛΟΜΑΣ «έχανε» τα Δήμητρα Μάρκετ, εκτιμάται πως θα έχανε σημαντική δύναμη πυρός και θα εξασθενούσε σημαντικά.

Ο SΥΝΚΑ είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΛΟΜΑΣ. Είναι συνεταιριστική εταιρεία και διαθέτει πάνω από 4.000 μέλη. Έχει πωλήσεις πάνω από 170 εκατ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους. Η πρώτη «έξοδος» εκτός Κρήτης έγινε το 2014, με την εξαγορά της αλυσίδας super market Βιδάλης, αποκτώντας έτσι 16 νέα καταστήματα στην Τήνο, την Πάρο, την Κάλυμνο, την Χίο, την Σαντορίνη, την Σύρο, την Μήλο και την Νάξο.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

Έγκριση της συγκέντρωσης επιχειρήσεων που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί των εταιριών «Γαλαξίας Ανώνυμη εταιρεία Αλυσίδας Καταστημάτων Δήμητρα Μάρκετς» και «Μαρκάτο Ανώνυμη Εταιρεία Αλυσίδας Καταστημάτων» από το συνεταιρισμό «Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Τμήμα, την 18.02.2020, ενέκρινε ομόφωνα, με την υπ’ αριθ. 701/2020 απόφασή της, κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 3959/2011, τη γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά την απόκτηση από το συνεταιρισμό «Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης» του 75% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιριών «Γαλαξίας Ανώνυμη εταιρεία Αλυσίδας Καταστημάτων Δήμητρα Μάρκετς» και «Μαρκάτο Ανώνυμη Εταιρεία Αλυσίδας Καταστημάτων», οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα.

Με την ως άνω απόφασή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η εν λόγω συγκέντρωση, η οποία αφορά την ευρύτερη αγορά λιανικής και χονδρικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ σε επίπεδο διανομής (δηλ. αγορά λιανικής πώλησης καταναλωτικών αγαθών καθημερινής χρήσης μέσω υπεραγορών, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και εκπτωτικών καταστημάτων), η οποία από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνει κατ’ αρχήν όλη την ελληνική επικράτεια και στη συνέχεια τους νομούς Χανίων, Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνης, καθώς και τις νήσους Πάρος, Νάξος, Τήνος, Σύρος, Μήλος, Σαντορίνη, Κάλυμνος, Χίος και Κέρκυρα, παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ethnos.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΔΙΕΚ Νάξου: Εως και αύριο (04/10) οι εγγραφές για τη νέα χρονιά

Ενημερωτικό δελτίο για τις εγγραφές της Β' φάσης στις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο ΔΙΕΚ Νάξου για το τρέχον έτος κατάρτισης - Οι νέες ειδικότητες και η καταλυτική ημερομηνία

Εκλογές 2023: Τροπολογία ανοίγει η δυνατότητα εναλλαγής θητείας δημάρχων

ΥΠΕΣ: Με τροπολογία ανοίγει η δυνατότητα εναλλαγής θητείας δημάρχων κατά τη διάρκεια δημοτικής περιόδου

Εκλογές 2023 – Μ. Καπίρης: Περί λειψυδρίας, τα λάθη σχεδιασμού και οι λύσεις

Αρθρο του υποψήφιου Μιχάλη - Νεκτάριου Καπίρη για την λειψυδρία με τίτλο " Λειψυδρία: Λάθη -Ανυπαρξία σχεδιασμού και λύσεις"

Μ. Πολυκρέτη: “θα ήθελα να δω τη Νάξο στο μέλλον ως έναν προορισμό που θα συνδυάζει την παράδοση και τον πολιτισμό με την πρόοδο...

Η πολιτιστική πρωτοβουλία "Μια βραδιά κάτω από την ελιά", εμπνεύστρια της οποίας είναι η επιχειρηματίας Μαρία Πολυκρέτη, για άλλη μία χρονιά προσέφερε στους παρευρισκόμενους, για τρεις ημέρες, μοναδικές εμπειρίες με επίκεντρο το βίωμα, τα ακούσματα αλλά και τα συναισθήματα.

SKY Express: 50% έκπτωση στη μετακίνηση των Δικαστικών Αντιπροσώπων

Η εταιρεία προσφέρει έκπτωση 50% σε όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους και ένα συνοδό μέλος στις πτήσεις εσωτερικού

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Απέκτησε …επώνυμο και λέγεται “ΑΠ.Α.Σ. – ΤΕRRANAXIA!”

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια έχει αποκτήσει τον ιδανικό συμπαίκτη, την TERRANAXIA Property Development και το όνομά του πλέον είναι ΑΠΑΣ Terranaxia

Νάξος – AlterShops: Ζητείται προσωπικό για το κατάστημα

Ζητείται προσωπικό για το κατάστημα ALTERSHOPS στη Νάξο

Donoussa Trail Running: Στις 21 Οκτωβρίου ξανατρέχουμε στη Δονούσα!

Εξι ημέρες για το κλείσμο των εγγραφών. Σπεύσατε! - Τα δεδομένα στα δρομολόγια των πλοίων και η εκπτωπτική πολιτική

Βίβλος – Σπ. Σκάρκος: Αποκαλυπτήρια προτομής και η αναφορά στον Αργύρη Σοφικίτη

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Τριπόδων Σπύρος Σκάρκος μιλάει για τον Αργύρη Σοφικίτη

Εκλογές 2023: Καθορίστηκε εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων

Καθορίστηκε η εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.