Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Ηλεκτρικές Συσκευές: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης

Ελλάδα – Ηλεκτρικές Συσκευές: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης

|

Με στόχο την αντικατάσταση πάνω από 380.000 οικιακών συσκευών και με μια συνολική επιδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ, ανοίγει σήμερα για την υποδοχή αιτήσεων η πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». 

Με στόχο την αντικατάσταση πάνω από 380.000 οικιακών συσκευών και με μια συνολική επιδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ ανοίγει σήμερα για την υποδοχή αιτήσεων η πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Το ύψος της επιδότησης για κάθε συσκευή κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% και τα ανώτατα όρια επιδότησης είναι από 135 έως 710 ευρώ βάσει διαφόρων κριτηρίων (εισόδημα, τύπος κατοικίας, χαρακτηριστικά συσκευής κ.λπ.). Οπως διευκρινίστηκε χθες κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος από τους συναρμόδιους υπουργούς, θα επιδοτείται τόσο η καθαρή αξία όσο και ο ΦΠΑ της νέας ηλεκτρικής συσκευής, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, ενώ θα υπάρχει ένα ανώτατο όριο. Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Αθήνας θα επιδοτηθεί με 440 ευρώ για αγορά κλιματιστικού 9.000 BTU, ενώ ένας κάτοικος νησιού θα επιδοτείται με 320 ευρώ λόγω μειωμένου ΦΠΑ. Για ένα κλιματιστικό 24.000 BTU το ανώτατο ποσό επιδότησης θα φτάνει τα 710 ευρώ.

Οι 4 κατηγορίες επιδότησης

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, το ποσοστό επιδότησης ωστόσο θα δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, όπως και με ΑμεΑ, οικογένειες, θα λάβουν επιπλέον μοριοδότηση.

Θα υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:

• Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).

• Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).

• Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).

• Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).

Από 135 έως 710 ευρώ το ποσό της ενίσχυσης – Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσει έως και τρεις συσκευές.

Οσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών. Η επιλογή αναμένεται να ολοκληρωθεί τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας στις αρχές Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι για τις αιτήσεις δεν απαιτούνται δικαιολογητικά. Τα μόνα που χρειάζεται να έχουν οι ενδιαφερόμενοι είναι οι κωδικοί Taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της κατοικίας τους.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ένα voucher που αντιστοιχεί σε μία συσκευή, άρα ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορούν να λάβουν είναι τρία. Στα vouchers θα αναγράφεται ένας μοναδικός κωδικός, το όνομα και ο ΑΦΜ του ωφελουμένου, το κινητό τηλέφωνο, η κατηγορία συσκευής, το ποσοστό ενίσχυσης, η διεύθυνση κατοικίας και ο αριθμός παροχής.

Για την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών θα καταρτιστεί μια λίστα με τους προμηθευτές, ενώ θα πρέπει να είναι ενεργειακής κλάσης Α2+ και πάνω.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει σταδιακά με βάση το τελικό ψηφίο του ΑΦΜ. Η αρχή θα γίνει σήμερα με τους ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2. Θα ακολουθήσουν στις 22 Ιουνίου οι ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, στις 23/6 οι ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, στις 24/6 οι ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και στις 25 Ιουνίου οι ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0.

Από την εξοικονόμηση αυτή εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Εξοικονόμηση έως 300 ευρώ

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με την αντικατάσταση των παλαιών συσκευών με νέες μπορεί να επιτευχθεί μείωση έως και 40% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι, δύνανται να αντικατασταθούν πάνω από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές, γεγονός που αντιστοιχεί με εξοικονόμηση 150 έως και πάνω από 300 ευρώ σε ετήσια βάση. Η συνολική εξοικονόμηση της ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να φτάσει τις 209.000 μεγαβατώρες τον χρόνο, ισοδυναμεί δηλαδή με τη συνολική κατανάλωση μιας πόλης 100.000 κατοίκων. Το όφελος της εξοικονόμησης για την ελληνική οικονομία είναι δυνατόν να αγγίξει και τα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο με βάση τις σημερινές τιμές ενέργειας. Παράλληλα, η μείωση εκπομπών CΟ2 φτάνει τους 125.000 τόνους το έτος.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Τουρισμός: Στους top 10 παγκόσμιους προορισμούς η Ελλάδα μετά την πανδημία

O Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) κατατάσσει κατατάσσει την Ελλάδα, στους κερδισμένους για τη μετά πανδημία περίοδο, ενώ η EBRD κάνει λόγο για χρονιά - ρεκόρ στον τουρισμό

Ελικόπτερο κατέπεσε στη θάλασσα στη βόρεια Εύβοια

Το στίγμα του χάθηκε από τα ραντάρ στη περιοχή της παραλίας Αχλάδι. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ιδιωτικό ελικόπτερο Α-109, που είχε απογειωθεί από το Μαντούδι.

Μέδουσες: Αν και ανεγκέφαλες, μαθαίνουν γρήγορα

Οι επιστήμονες δεν εξεπλάγησαν που η μέδουσα της Καραϊβικής έχει την ικανότητα να μαθαίνει. Ωστόσο, έμειναν εμβρόντητοι με την ταχύτητα που το κάνει.

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: “Ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ”

Για διαχρονική απαξίωση του νοσοκομείου της Ρόδου κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

Σέριφος: Ολοκληρώθηκε το 9ο Serifos Sunset Race

Μια μοναδική διοργάνωση στη Σέριφο, που τα είχε όλα

Σαντορίνη: Η ΔΕΥΑΘ για τις αιτήσεις σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης στο Μονόλιθο

Ολοκληρώθηκε το έργο για την Αποχέτευση στην περιοχή του Μονόλιθου στη Σαντορίνη

Προφυλακίστηκε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της Ίου

Προφυλακίστηκαν οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., σε Ίο και Αττική, που σε βάρος τους είχαν σχηματιστεί δικογραφίες για χρηματισμό και διακίνηση κοκαΐνης αντίστοιχα.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Fast Ferries – Thunder: Τον Οκτώβριο σε νέο δρομολόγιο με επίκεντρο τη Νάξο (πίνακας)

Από την 1η Οκτωβρίου αλλάζει δρομολόγιο το ταχύπλοο Thunder της Fast Ferries (πίνακας)

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.

Excellenseas: Κολύμπησαν – για καλό σκοπό – από τη Νάξο στη Σχοινούσα (video)

Η παρέα της Pastra Cretonaxiosa κολύμπησε φέτος για τους σκοπούς του φορέα Excellenseas από τη Νάξο στην Σχοινούσα (video)