Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Η λίστα αυτών που θα εισπράξουν 800 και 600 ευρώ αντίστοιχα

Ελλάδα: Η λίστα αυτών που θα εισπράξουν 800 και 600 ευρώ αντίστοιχα

|

Αίτηση στο σύστημα “Εργάνη” είχαν κάνει μέχρι χθες 212.059 επιχειρήσεις, καλύπτοντας περίπου 321.860 εργαζόμενους – Ποίοι θα πάρουν τα χρήματα .

Τα εκατοντάδες χιλιάδες ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ (που χορηγείται σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους), αλλά και του επιδόματος των 600 ευρώ που μπορεί να δοθεί σε επιστήμονες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Κατά δεκάδες χιλιάδες, οι εργοδότες προσπαθούν να ενταχθούν στο σύστημα Εργάνη προκειμένου να διασφαλίσουν το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζομένους τους (αλλά και την απαλλαγή καταβολής της υποχρέωσης πληρωμής μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για τους ίδιους). Ωστόσο, συναντούν εμπόδια κυρίως εξαιτίας του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.

Η κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες ότι μπορεί να γίνει χρήση και του δευτερεύοντος ΚΑΔ, εφόσον αυτός αποδίδει τα περισσότερα έσοδα. Ωστόσο, αυτό, προς το παρόν ισχύει μόνο για την παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων και για κανένα άλλο από τα ευνοϊκά μέτρα (π.χ παράταση ασφαλιστικών εισφορών, ή δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας η οποία με τη σειρά της οδηγεί και στη διασφάλιση του επιδόματος των 800 ευρώ).

Το Σάββατο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ANT1, ο υπουργός Οικονομικών συνέστησε υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα δοθεί νέος κατάλογος με ΚΑΔ στη δημοσιότητα ο οποίος θα καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Να σημειωθεί ότι με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι και χθες το απόγευμα, αίτηση στο σύστημα Εργάνη είχαν κάνει 212.059 επιχειρήσεις καλύπτοντας περίπου 321.860 εργαζόμενους.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ

Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, το επίδομα των 800 ευρώ δικαιούνται:

1. Οι εργαζόμενοι στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις είτε διότι οι επιχειρήσεις έχουν κύριο ΚΑΔ που υπάγεται σε αυτούς που θεωρείται ότι πλήττονται είτε επειδή η επιχείρηση έχει κλείσει. Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αυτό το “μέτωπο” καθώς πολλά μαγαζιά που έχουν κλείσει υποχρεωτικά, δεν έχουν ΚΑΔ που να περιγράφεται στη λίστα οπότε δεν μπορούν να δηλώσουν στο ΕΡΓΑΝΗ ότι βάζουν τον εργαζόμενο σε καθεστώς αναστολής.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι πέντε άτομα προσωπικό, επίσης μπορούν να εισπράξουν την αποζημίωση των 800 ευρώ όχι μόνο για το προσωπικό τους αλλά και για τους ίδιους. Δεν εντάσσονται μέτοχοι νομικών προσώπων (ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κλπ) ακόμη και αν απασχολούν λιγότερα από πέντε άτομα προσωπικό.

Για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους κατατάσσονται στους επιστημονικούς κλάδους (π.χ γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, λογιστές κλπ) δεν προβλέπεται δυνατότητα είσπραξης των 800 ευρώ αλλά δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμμα κατάρτισης με “αντάλλαγμα” τα 600 ευρώ.

Ποιοι θα λάβουν τις επιταγές κατάρτισης των 600 ευρώ

Όσον αφορά το πρόγραμμα που συμπληρωματικά θα ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με ποσό 600 ευρώ καθαρά ανά δικαιούχο, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε σήμερα με συνέντευξή του στο ΑΠΕ ότι θα υλοποιηθεί μέσα από μία προαιρετική διαδικασία συμμετοχής σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου τους.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η λήψη του ποσού των 600 ευρώ θα καθίσταται δυνατή με την ολοκλήρωση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν και πιστοποίηση, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προς επιβεβαίωση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους.

“Η συμμετοχή όλων των δικαιούχων θα γίνει με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων” εξήγησε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με απλό, γρήγορο και απολύτως διαφανή τρόπο. Τονίζει δε ότι ο ίδιος ο δικαιούχος θα μπορεί να ενεργοποιεί την επιταγή κατάρτισής του απολύτως ελεύθερα, σε όποιο από τα 2.500 πιστοποιημένα από το υπουργείο Παιδείας Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 1 και 2 αυτός επιλέξει.

“Η διαδικασία της επιταγής κατάρτισης voucher ως μέσο υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ για εργαζόμενους, επαγγελματίες, ανέργους, είναι θεσμοθετημένη διαδικασία από το 2011. Μία διαδικασία, ακολουθούμενη από τη συντριπτική πλειοψηφία των υλοποιούμενων έργων, μέχρι σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη διαφάνεια και ελευθερία που έχει ο ωφελούμενος στην εφαρμογή της”, υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Οι “Κάλπηδες” του Στρατή Μυριβήλη ανεβαίνουν στη Νάξο

Η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» παρουσιάζει μια ξεκαρδιστική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης»

Νάξος: Το “Methyres – Wine Symposium” επιστρέφει για 3η χρονιά στο Avaton 1739

Οίνος, γεύσεις και πολιτισμός με φόντο το ηλιοβασίλεμα - Πότε; Που;

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)