Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία

Ελλάδα: χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία

|

“ΦιλόΔημος”… Πρόγραμμα που έως τώρα έχει εντάξει έργα προϋπολογισμού άνω του ενός δις ευρώ – Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι πρώτες εντάξεις 21 αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη χώρα, με προϋπολογισμό 52 εκατ. ευρώ – πρόγραμμα και για τα λιμάνια 

Μία νέα Πρόσκληση του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, που αφορά στη χρηματοδότηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων για την εκπόνηση/επικαιροποίηση σχεδίων και μελετών για την κατασκευή, τη βελτίωση και τη συντήρηση των λιμενικών υποδομών, παρουσίασαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, παρουσία των Γενικών Γραμματέων των δύο Υπουργείων, Κώστα Πουλάκη και Χρήστο Λαμπρίδη.

O Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα αποτελεί μέρος της συνολικότερης στρατηγικής που υλοποιεί η κυβέρνηση για την αναβάθμιση των λιμανιών και των υποδομών τους, επισημαίνοντας ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δεκάδες έργα σε λιμενικές υποδομές σε όλη τη χώρα, για την αναβάθμιση μαρίνων, για την επέκταση των λιμανιών και τη σύνδεσή τους με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Όπως γίνεται με όλα τα προγράμματα του «ΦιλόΔημου» έτσι και αυτό σχεδιάστηκε για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες, με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι για να μοιραστούν χρήματα δεξιά και αριστερά, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε την επιτυχία των προγραμμάτων «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», τα οποία δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις πολύ μεγάλες ανάγκες σε υποδομές στις τοπικές κοινωνίες και για έργα, που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Ο αρχικός προϋπολογισμός των 500 εκατομμυρίων ευρώ έχει υπερκαλυφθεί πάνω από τέσσερις φορές και από τα προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, έχουν ενεργοποιηθεί και είναι διαθέσιμα για τους Δήμους 2 δισ.  ευρώ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι εντάξεις στον «ΦιλόΔημο» από τις 15 Ιουνίου 2018 έως σήμερα- μέσα σε μόλις επτά μήνες – έφθασαν τα 1,05 δισ. ευρώ και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογράψει την ένταξη 85 νέων έργων, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 172 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι πρώτες εντάξεις 21 αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη χώρα, με προϋπολογισμό 52 εκατ. Ευρώ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι σε μια πολυνησιακή χώρα όπως η Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, το λιμάνι είναι αυτό που συνεισφέρει στη βελτίωση της ακτοπλοΐας, της ναυτιλίας και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Φιλοδοξία του Υπουργείου είναι τα λιμάνια να γίνουν πυρήνες ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας αλλά και κύτταρο ζωής. Η πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στοχεύει στην υποστήριξη και στην ανάπτυξη των λιμανιών με όραμα να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα και να γίνουν όχι μόνο βιώσιμα, αλλά και να ενισχυθούν λειτουργικά προκειμένου να βοηθήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Μέσα από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» θα υπάρξει μια συγκροτημένη πολιτική ανάπτυξης μελετών για όλα τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα εκπόνησης masterplan για τα λιμάνια εθνικής σημασίας, τη δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων έργων ανάπτυξης λιμένων για τα λιμάνια μείζονος σημασίας, αλλά και την εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα λιμάνια τοπικής σημασίας, με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία.

Ο κ. Σαντορινιός ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστο Λαμπρίδη, έναν πολύτιμο συνεργάτη σε αυτή την προσπάθεια, αλλά πάνω απ’ όλα τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, οποίος έχει αγκαλιάσει τα νησιά και με τη στήριξή του υλοποιήθηκε το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, καθώς και το Μεταφορικό Ισοδύναμο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Παιχνίδια στο Πέρασμα του Χρόνου»: Μια συγκινητική συνάντηση γενεών στην Αμοργό

Μαθητές και παππούδες από τις Μικρές Κυκλάδες συναντήθηκαν σε μια δράση που τίμησε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και ανανέωσε το ραντεβού για το μέλλον.

Αίγινα και Νάξος στους νικητές του Πάσχα 2025 – Οι τάσεις στα ακτοπλοϊκά ταξίδια

Από τις Κυκλάδες έως τα Επτάνησα, οι ταξιδιώτες φέτος επέλεξαν αυθεντικές πασχαλινές εμπειρίες, με τη Νάξο να ανεβαίνει θεαματικά στη λίστα των αγαπημένων νησιών των Ευρωπαίων.

Μικρά ήπια φράγματα στην Ορεινή Νάξο: Το παρελθόν δείχνει τη βιώσιμη λύση για το μέλλον του νερού

Έργα μικρής κλίμακας, εμπνευσμένα από την τοπική παράδοση, αποδεικνύουν εδώ και δεκαετίες τη δύναμή τους στη διαχείριση του νερού, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα της Νάξου απέναντι στην κλιματική κρίση.

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώνεται η διασύνδεση των Κυκλάδων

ΑΔΜΗΕ: Πώς προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών – Τι γίνεται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Σαντορίνη (Οία): Νέος υπαίθριος χώρος στάθμευσης για τουριστικά οχήματα

Με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Θήρας και «ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.», ξεκινά η δημιουργία οργανωμένου χώρου στάθμευσης στην Οία – Στόχος η αποσυμφόρηση και η αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας

Νάξος – “Για το Μάθημα της Ιστορίας”: Όταν το σώμα θυμάται, και η σκηνή αφηγείται

Μια θεατρική σύνθεση που φωτίζει γυναικείες μορφές της Ιστορίας και μετατρέπει τη μνήμη σε ζωντανή πράξη – Στις 9, 10 και 11 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Πρόταση Ημέρας: “Κινέζικα” κοπανάκια κοτόπουλου στον φούρνο με σόγια και μέλι

Με την αρωγή του Γαστρονόμου η Τρίτη περιλαμβάνει στο πιάτο μας κοτόπουλο στο φούρνο. Με τι συνοδεύεται;

Σαντορίνη: Κορυφαίο νησί της Ευρώπης για 12η συνεχόμενη χρονιά στα Leisure Lifestyle Awards

Διεθνής επιβεβαίωση για την τουριστική υπεροχή του νησιού στο περιοδικό Global Traveler – Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές και η Ελλάδα για τα ιστορικά της αξιοθέατα

Isea: Καταγγελία για παράνομη αλίευση προστατευόμενου καρχαρία Mako στην Κέα

Ο Ρυγχοκαρχαρίας Isurus oxyrinchus είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος – Το περιστατικό καταγγέλθηκε στις λιμενικές αρχές για άμεση διερεύνηση

Η Σαντορίνη πάει… Μέγαρο: Φιλαρμονική και χορωδία του Δήμου Θήρας στο 19ο Διεθνές φεστιβάλ μουσικών συνόλων

Μια σπουδαία μουσική αποστολή ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στην καρδιά της Αθήνας, μεταφέροντας ήχο, πολιτισμό και συγκίνηση

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Νάξος – Λιμεναρχείο: Αλλαγές σε στάθμευση και στάση οχημάτων στην χερσαία ζώνη από την 1η Μαϊου

Έκκληση από το Λιμεναρχείο Νάξου για συνεργασία προς τους οδηγούς ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης - Τι αλλάζει από την 1η Μαϊου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου