Μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τις «βασιλικές» συντάξεις που είχαν εκδοθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα την αποκάλυψη, αναφέρεται ξανά στο ζήτημα τονίζοντας ότι ευτυχώς η κυβέρνηση ενημερώθηκε έγκαιρα και μπόρεσε τελικά να βάλει «μπλόκο» στα υπέρογκα ποσά που ήταν έτοιμα να δοθούν σε συγκεκριμένους προνομιούχους.
H ρύθμιση των 120 δόσεων θα είναι η τελευταία και δεν θα υπάρξει καμία παράταση για υπαγωγή σε αυτή, πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
«Κάναμε ό,τι ήταν αναγκαίο για τη διερεύνηση της ρύθμισης», είπε μιλώντας στον ANT1, και ανακοίνωσε ότι αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία έχει καταθέσει διάταξη «για τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%». Η κατώτατη δόση είναι στα 50 ευρώ και στα 30 για τους αγρότες.
O κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η μη εκκαθάριση των χρεών οφείλεται σε παθογένεια του συστήματος, ανακοίνωσε όμως ότι μόλις χθες εκκαθαρίστηκαν 700.000.000 οφειλών του 2017 και 80.000.0000 του 2018. Πρακτικά σημαίνει αυτό ότι, τα χρέη του 2017 έχουν τακτοποιηθεί και οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Παράλληλα, ανέφερε πως «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια» να γίνει το ίδιο και για το 2018. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ακόμη πως «δε θα υπάρξει παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μετά τις 30 Σεπτεμβρίου και έκανε γνωστό ότι μόλις 80.000 οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, η οποία μέχρι τώρα «δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα».
«Εχουν δοθεί υπέρογκες συντάξεις, θα γίνει restart»
Επιπλέον, άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για καταβολή «υπέρογκων συντάξεων», σχολιάζοντας πως «δυστυχώς δεν το προλάβαμε, λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν», χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει πόσες ήταν αυτές. «Αναζητώ στοιχεία για το πόσες είχαν δοθεί, πόσες εκκρεμούσαν», ανέφερε, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για fake news, είπε πως «δεν θα μπω σε αντιπαράθεση με ονόματα και δηλώσεις» και σχολίασε πως είναι «θράσος ότι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο».
«Συντάξεις έχουν πληρωθεί», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως «έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις βάσει λαθών του επαναϋπολογισμού». «Από τη μία έχουμε ευνοϊκές απονομές συντάξεων και από την άλλη αδικίες», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «θα γίνει restart στο σύστημα επαναϋπολογισμού».
Μάλιστα, ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε και σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», το οποίο παραθέτει έγγραφο το οποίο επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση γνώριζε για τις συντάξεις «μαμούθ» από τον Ιούλιο του 2018, αλλά άρχισε να μοιράζει χρήματα κανονικά από τον Νοέμβριο.
Η αποκάλυψη της εφημερίδας επιβεβαιώνει ότι με έγγραφο προς τη Γενική διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ στις 10 Ιουλίου του 2018 φέρεται να γίνεται προειδοποίηση από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών πως, βάσει του νόμου, θα μπορούσε δυνητικά να δοθεί μεικτή σύνταξη 23.000,84 ευρώ σε ασφαλισμένο συμβολαιογράφο, σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας.
Τι εστί ..ΑΤΛΑΣ
Ο κ. Βρούτσης διέψευσε τους ισχυρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης περί πλεονασμάτων στον ΕΦΚΑ, ενώ αναφερόμενος στις εκκρεμείς συντάξεις σημείωσε πως αυτές ξεπερνούν τις 470.000. «Το πρόβλημα δε θα λυθεί μέσω του ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει να λυθεί με άλλο τρόπο», σημείωσε για να προτείνει ως λύση την ψηφιακή σύνταξη, για την οποία, όπως είπε, «προετοιμαζόμαστε με γρήγορους ρυθμούς», εξηγώντας ότι, «από 1η Ιουνίου του 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά. Την επόμενη τριετία θα βγαίνουν όλες οι συντάξεις ψηφιακά».
Οσον αφορά το νομικό μέρος του ζητήματος είπε πως, το σύστημα θα ονομάζεται «ΑΤΛΑΣ ψηφιακή σύνταξη» και θα υπαχθεί σε νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο. Γνωστοποίησε δε ότι «τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενσωματωθεί στο ψηφιακό σύστημα».
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, όλη η διαδικασία να γίνεται «αυτόματα, όπως γίνεται με το taxis», προσθέτοντας πως ο ΑΜΚΑ «θα ενσωματωθεί σε όλα τα δημόσια έγγραφα ψηφιακά, μέσω διάταξης σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ».
Ερωτηθείς για τις συντάξεις χηρείας είπε πως «αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης το να επανέλθουν στο επίπεδο του 2014». Σχετικά, τέλος, με τον κατώτατο μισθό και το ενδεχόμενο αύξησής του μέσα στο 2019, είπε πως «για φέτος έχει αυξηθεί», διευκρινίζοντας ότι «για κάθε χρόνο από του χρόνου, έχουμε πει ότι, θα ακολουθήσει το ρυθμό του ΑΕΠ, διπλάσιο της ανάπτυξης κάθε φορά».
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα “Καθημερινή”