Κυριακή, 10 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Γ, Βρούτσης: Έχουν δοθεί υπέρογκες συντάξεις, θα γίνει «restart»

Ελλάδα – Γ, Βρούτσης: Έχουν δοθεί υπέρογκες συντάξεις, θα γίνει «restart»

|

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τις «βασιλικές» συντάξεις που είχαν εκδοθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα την αποκάλυψη, αναφέρεται ξανά στο ζήτημα τονίζοντας ότι ευτυχώς η κυβέρνηση ενημερώθηκε έγκαιρα και μπόρεσε τελικά να βάλει «μπλόκο» στα υπέρογκα ποσά που ήταν έτοιμα να δοθούν σε συγκεκριμένους προνομιούχους.

H ρύθμιση των 120 δόσεων θα είναι η τελευταία και δεν θα υπάρξει καμία παράταση για υπαγωγή σε αυτή, πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Κάναμε ό,τι ήταν αναγκαίο για τη διερεύνηση της ρύθμισης», είπε μιλώντας στον ANT1, και ανακοίνωσε ότι αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία έχει καταθέσει διάταξη «για τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%». Η κατώτατη δόση είναι στα 50 ευρώ και στα 30 για τους αγρότες.

O κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η μη εκκαθάριση των χρεών οφείλεται σε παθογένεια του συστήματος, ανακοίνωσε όμως ότι μόλις χθες εκκαθαρίστηκαν 700.000.000 οφειλών του 2017 και 80.000.0000 του 2018. Πρακτικά σημαίνει αυτό ότι, τα χρέη του 2017 έχουν τακτοποιηθεί και οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Παράλληλα, ανέφερε πως «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια» να γίνει το ίδιο και για το 2018. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ακόμη πως «δε θα υπάρξει παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μετά τις 30 Σεπτεμβρίου και έκανε γνωστό ότι μόλις 80.000 οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, η οποία μέχρι τώρα «δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα».

«Εχουν δοθεί υπέρογκες συντάξεις, θα γίνει restart»

Επιπλέον, άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για καταβολή «υπέρογκων συντάξεων», σχολιάζοντας πως «δυστυχώς δεν το προλάβαμε, λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν», χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει πόσες ήταν αυτές. «Αναζητώ στοιχεία για το πόσες είχαν δοθεί, πόσες εκκρεμούσαν», ανέφερε, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για fake news, είπε πως «δεν θα μπω σε αντιπαράθεση με ονόματα και δηλώσεις» και σχολίασε πως είναι «θράσος ότι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο». 

«Συντάξεις έχουν πληρωθεί», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως «έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις βάσει λαθών του επαναϋπολογισμού». «Από τη μία έχουμε ευνοϊκές απονομές συντάξεων και από την άλλη αδικίες», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «θα γίνει restart στο σύστημα επαναϋπολογισμού».

Μάλιστα, ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε και σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», το οποίο παραθέτει έγγραφο το οποίο επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση γνώριζε για τις συντάξεις «μαμούθ» από τον Ιούλιο του 2018, αλλά άρχισε να μοιράζει χρήματα κανονικά από τον Νοέμβριο.

syntaxeis-ta-nea-20-7-19.png

Η αποκάλυψη της εφημερίδας επιβεβαιώνει ότι με έγγραφο προς τη Γενική διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ στις 10 Ιουλίου του 2018 φέρεται να γίνεται προειδοποίηση από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών πως, βάσει του νόμου, θα μπορούσε δυνητικά να δοθεί μεικτή σύνταξη 23.000,84 ευρώ σε ασφαλισμένο συμβολαιογράφο, σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας.

Τι εστί ..ΑΤΛΑΣ 

Ο κ. Βρούτσης διέψευσε τους ισχυρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης περί πλεονασμάτων στον ΕΦΚΑ, ενώ αναφερόμενος στις εκκρεμείς συντάξεις σημείωσε πως αυτές ξεπερνούν τις 470.000. «Το πρόβλημα δε θα λυθεί μέσω του ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει να λυθεί με άλλο τρόπο», σημείωσε για να προτείνει ως λύση την ψηφιακή σύνταξη, για την οποία, όπως είπε, «προετοιμαζόμαστε με γρήγορους ρυθμούς», εξηγώντας ότι, «από 1η Ιουνίου του 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά. Την επόμενη τριετία θα βγαίνουν όλες οι συντάξεις ψηφιακά».

Οσον αφορά το νομικό μέρος του ζητήματος είπε πως, το σύστημα θα ονομάζεται «ΑΤΛΑΣ ψηφιακή σύνταξη» και θα υπαχθεί σε νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο. Γνωστοποίησε δε ότι «τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενσωματωθεί στο ψηφιακό σύστημα».

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, όλη η διαδικασία να γίνεται «αυτόματα, όπως γίνεται με το taxis», προσθέτοντας πως ο ΑΜΚΑ «θα ενσωματωθεί σε όλα τα δημόσια έγγραφα ψηφιακά, μέσω διάταξης σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ».

Ερωτηθείς για τις συντάξεις χηρείας είπε πως «αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης  το να επανέλθουν στο επίπεδο του 2014». Σχετικά, τέλος, με τον κατώτατο μισθό και το ενδεχόμενο αύξησής του μέσα στο 2019, είπε πως «για φέτος έχει αυξηθεί», διευκρινίζοντας ότι «για κάθε χρόνο από του χρόνου, έχουμε πει ότι, θα ακολουθήσει το ρυθμό του ΑΕΠ, διπλάσιο της ανάπτυξης κάθε φορά».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Σταυροδρόμι πολιτισμών, φρούριο του Αιγαίου

Αμοργός: Ένα νησί που αντιστέκεται στον χρόνο και τη φθορά. Από την Παναγία τη Χοζοβιώτισσα έως τα λιθόστρωτα της Χώρας, η γοητεία ενός νησιού που μένει αλώβητο

Πάρος: Το κυκλαδίτικο διαμάντι που μάγεψε την Telegraph

Μαζί με Μαλδίβες και Γκαλαπάγκος, ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς διακοπών για το 2025

Δονούσα Cats Project: 10 χρόνια προσφοράς στο γατο-νησί του Αιγαίου

Η Helga και ο Christian γιορτάζουν μια δεκαετία φροντίδας και αγάπης για τις αδέσποτες του νησιού

Εθελοντική Αιμοδοσία στην Απείρανθο – Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025

Στηρίξτε την Τράπεζα Αίματος του Νοσοκομείου με την προσφορά σας – 18:00 έως 21:00 στο Δημοτικό Σχολείο Απειράνθου.

Νάξος – Κυνηγετικός Σύλλογος: Ξεκινούν οι ανανεώσεις αδειών θήρας, μικρή μείωση στο κόστος

Από τη Δευτέρα 11 Αυγούστου ο Κυνηγετικός Σύλλογος Νάξου εκδίδει άδειες για τη νέα κυνηγετική περίοδο, με δώρο μπλουζάκι και ημερολόγιο για τα μέλη.

Ματθαίος Δημόπουλος – Santo Wines: «Ο τρύγος γιορτάζει, ο αμπελώνας κινδυνεύει» (video)

Ο κ. Ματθαίος Δημόπουλος μιλά για την κλιματική απειλή, τις προκλήσεις στην παραγωγή και την ανάγκη συστράτευσης για να σωθεί ο αμπελώνας

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη – Κυριακή 10 Αυγούστου και στη Νάξο

Η Πρωτοβουλία Νάξου για την Παλαιστίνη καλεί τους πολίτες να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στη γενοκτονία και το απαρτχάιντ καθεστώς, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Κρίσταλ Πάλας – Λίβερπουλ: Με «κόκκινο» φαβορί στον τελικό του Community Shield

Η περσινή πρωταθλήτρια Premier League Λίβερπουλ και η κυπελλούχος Κρίσταλ Πάλας συγκρούονται στο Wembley για τον πρώτο τίτλο της σεζόν.

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο – Μια ροκ βραδιά γεμάτη αναμνήσεις και συγκίνηση

Το θρυλικό συγκρότημα επιστρέφει για μια μοναδική συναυλία στις 11 Αυγούστου, στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου, με αγαπημένα τραγούδια και ανανεωμένο ήχο.

Η Πορτάρα ανάμεσα στην προστασία και την… τέλεια φωτογραφία

Από τον «Ταρζάν» των αρχαίων λίθων μέχρι την εργοταξιακή περίφραξη, η ουσία χάνεται πίσω από την εμμονή για την εικόνα – και τα μνημεία πληρώνουν το τίμημα.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00