Πάνω από 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων, σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών, θα λάβουν στις αρχές Αυγούστου την επιδότηση καυσίμων (fuel pass 2), η οποία είναι αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη.
Πάνω από 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων, σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών, θα λάβουν στις αρχές Αυγούστου την επιδότηση καυσίμων (fuel pass 2), η οποία είναι αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη. Και η τιμή καυσίμων όσον αφορά τις Κυκλάδες έχει φτάσει στα 2.839 ευρώ το λίτρο (!!!) όταν μιλάμε για αμόλυβδη…
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η επιδότηση χορηγείται για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν αυξημένα ποσά. Στην πρώτη φάση του μέτρου, μόλις 2 στους 10 ιδιοκτήτες χρησιμοποίησαν την ψηφιακή κάρτα, η οποία αύξησε την επιδότηση κατά 5 ευρώ. Οι περισσότεροι, δηλαδή, χρησιμοποίησαν το ποσό που έλαβαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους σε σούπερ μάρκετ ή σε διάφορες άλλες δαπάνες για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.
Πλέον η ψηφιακή κάρτα καυσίμων επιδοτείται με 15 ευρώ επιπλέον, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την αγορά καυσίμων. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το δημοσιονομικό κόστος στην περίπτωση που τα ποσά κατευθυνθούν σε άλλες δαπάνες αυξάνεται και αυτό καθώς, για παράδειγμα, εάν ο δικαιούχος αγοράσει τρόφιμα ο ΦΠΑ που εισπράττεται ανέρχεται στο 13%, ενώ εφόσον κατευθυνθούν για καύσιμα εισπράττεται ΦΠΑ 24% και ΕΦΚ. Ειδικότερα, με βάση όσα ανακοινώθηκαν:
• Το επίδομα δικαιούνται οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 (δηλαδή των φετινών δηλώσεων) έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ. Για παράδειγμα, για ένα ζευγάρι το όριο ανέρχεται στις 33.000 ευρώ, ενώ με ένα παιδί φθάνει στις 36.000 ευρώ.
• Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone το ποσό δύναται να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
• Η επιδότηση για αυτοκίνητο ανέρχεται στο ποσό των 65 ευρώ στην ηπειρωτική περιοχή και φθάνει στα 80 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, για το τρίμηνο (65 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 40 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα).
• Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση για τους τρεις μήνες, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 100 ευρώ.
• Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών, η επιδότηση, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 60 ευρώ σε ηπειρωτική περιοχή και 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.
• Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση.
• Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητες προϋποθέσεις, το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
• Η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο στην ηπειρωτική Ελλάδα (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο) και 56 λεπτά το λίτρο στη νησιωτική (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο).
• Επεκτείνεται η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.
Επιστροφή ΕΦΚ σε αγρότες
Εντός του Αυγούστου θα επιστραφεί ο ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό, δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το α΄ εξάμηνο του 2022. Κατόπιν, το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία των ανωτέρω αγορών και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022. Σημειώνεται ότι το σύνολο της επιστροφής για το έτος 2022 εκτιμάται σε 60 εκατ ευρώ.