Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - ΦΠΑ: Σκέψεις για "προσωρινή" μείωση στην Εστίαση στο 11%

Ελλάδα – ΦΠΑ: Σκέψεις για “προσωρινή” μείωση στην Εστίαση στο 11%

|

Θεοδωρικάκος (Υπουργός Εσωτερικών): “Σε ισχύ έως το τέλος του έτους οι ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα” – Οι σκέψεις για μείωση (προσωρινά) του ΦΠΑ στην Εστίαση στο 11% – Η εναλλακτική λύση 

Πάμε στα …φρέσκα κουλούρια… Και έχει να κάνει με τα τραπεζοκαθίσματα… Και το πιο πιθανό είναι ότι οι ρυθμίσεις για την Εστίαση και η δυνατότητα επέκτασης του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα να ισχύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», του ΟΡΕΝ. Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που αφορά στην δύσκολη μεταβατική περίοδο, για ορισμένους μήνες, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες της εστίασης, για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας».

Σχετικά με τη ρύθμιση είπε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να μείνουν ανοικτοί διάδρομοι (γύρω στο 1.80 μ.) και πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ακόμα θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους για πεζοδρομήσεις όπως επίσης και να μειώσουν κατά 50% τα τέλη σε εκείνα τα καταστήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τους εξωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση η επέκταση θα γίνεται χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών. 

Ομως, έχουμε και …σκέψεις. Κι αυτές αφορούν το ΦΠΑ και την ενδεχόμενη μείωσή του. Οταν στην Γερμανία είναι γεγονός εδώ και εβδομάδες, εμείς το σκεφτόμαστε. Σκέψεις βέβαια που προκαλούν περισσότερο γέλιο παρά ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς. Ο λόγος; Η κυβέρνηση σκέφτεται τη μείωση του ΦΠΑ, από το 13% που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 11%, μέτρο (!!!), Υπάρχει όμως και καλύτερο: εάν εφαρμοσθεί, θα είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, δηλαδή θα διαρκέσει όσο η υγειονομική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξή του τοποθετείται μαζί με την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης –την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, ή την 25η Μαΐου, σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση– και η λήξη του στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του τρέχοντος έτους και στη χειρότερη μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οχι δεν είναι αστείο… Το θέμα του ΦΠΑ, αλλά και συνολικά των μέτρων στήριξης του κλάδου εστίασης, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ). Οπως έγινε σαφές κατά την τηλεδιάσκεψη, το κατά πόσον θα συνεχισθεί το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο το 2021, αλλά και από το εάν θα τεθούν δημοσιονομικοί περιορισμοί από την Κομισιόν.

Αρκετά, πάντως, πιο κοντά βρίσκεται η κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται ο σερβιριζόμενος καφές και τα ροφήματα, από το 24% στο 13%, κάτι που, όπως τονίζουν οι αλυσίδες εστίασης, αποτελούσε και δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης από το καλοκαίρι του 2019. Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους τόνισαν ότι αναλαμβάνουν τη δέσμευση πως το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης στον ΦΠΑ θα μετακυλισθεί στην τιμή καταναλωτή.

Βραχείας διαρκείας θα είναι και τα όποια μέτρα λάβει η κυβέρνηση σχετικά με την οικονομική στήριξη του κλάδου, με κυρίαρχο το μέτρο της επιδότησης του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων.

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων εστίασης που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και επομένως δεν μπορούν να ευνοηθούν από τα μέτρα αύξησης των δημόσιων εξωτερικών χώρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, συζητείται το ενδεχόμενο να αντιμετωπισθούν ως πληττόμενες κατ’ αντιστοιχίαν με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εποχικό τουρισμό. Ανάλογη προσέγγιση εξετάζεται και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του catering και οι οποίες έχουν από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν άρχισαν να ακυρώνονται εκδηλώσεις, η μία μετά την άλλη, πριν από το γενικό lockdown, σχεδόν μηδενικό τζίρο.

Η προκαταβολή φόρου

Μείζον θέμα θεωρεί ο κλάδος της εστίασης και τη μείωση της προκαταβολής φόρου. Η ΕΠΟΕΣ έχει προτείνει την κατάργησή της, κάτι, όμως, που φαίνεται ότι απορρίπτει η κυβέρνηση. Αυτό που ζητεί ο κλάδος είναι η μείωση της προκαταβολής να είναι πάνω από το 50%, επισημαίνοντας ότι ήδη η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει ότι μια επιχείρηση μπορεί να ζητήσει από τον έφορο μείωση της προκαταβολής έως 50%.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ενοικίων, οι αλυσίδες εστίασης τάσσονται υπέρ της θέσπισης μέτρων στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και προστασίας των ενοικιαστών. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των αλυσίδων εστίασης, αντιλαμβάνονται τη δυσκολία της κυβέρνησης να νομοθετήσει οριζόντια μείωση των ενοικίων ή αναπροσαρμογή αυτών αναλόγως με την απώλεια τζίρου που έχει μια επιχείρηση. Για τον λόγο αυτό, θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις με τους ενοικιαστές για μείωση των μισθωμάτων να είναι πιο εύκολες.

Επί τάπητος, τέλος, τέθηκαν μακροπρόθεσμου χαρακτήρα ζητήματα, αλλά και αβλεψίες του παρελθόντος που χρήζουν διόρθωσης. Για παράδειγμα, όταν μια επιχείρηση εστίασης κάνει εργασίες ανακαίνισης, δεν μπορεί να επωφεληθεί της επιστροφής ΦΠΑ εάν έχει τριετή σύμβαση μίσθωσης του ακινήτου, καθώς η φορολογική ελάφρυνση ισχύει μόνο στις περιπτώσεις 9ετών συμβάσεων μίσθωσης.  

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα συνεργασία με τον προπονητή Γιάννη Κουκή στις ακαδημίες

Με εμπειρία άνω των 30 ετών στην εκπαίδευση και την προπονητική, ο Γιάννης Κουκής ενισχύει το τεχνικό επιτελείο του Πανναξιακού, αναλαμβάνοντας ρόλο στις ακαδημίες του συλλόγου.

«Τα ακανόνιστα» ζωντανεύουν στο Μεγαλοχώρι – Μια βραδιά γεμάτη ελληνική μουσική παράδοση

Η Κεντρική Πλατεία Μεγαλοχωρίου υποδέχεται την παράσταση «Τα ακανόνιστα» την Παρασκευή 22 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road.

ΑΜΣ Φιλωτίου: Συνεχίζει με τον Δημήτρη Τσακωνιάτη στα τμήματα βόλεϊ

Ο «δικός του άνθρωπος», Δημήτρης Τσακωνιάτης, παραμένει στην τεχνική ηγεσία, συνεχίζοντας με αφοσίωση και πάθος το έργο του στα τμήματα πετοσφαίρισης.

Αμοργός: Μια βραδιά κάτω από τον έναστρο ουρανό στον Ασφοντυλίτη

Ξενάγηση στους αστερισμούς του καλοκαιριού με ουρανογραφία, μουσική και αφήγηση – Πέμπτη 21 Αυγούστου, ώρα 21:00.

Kitesurfing & Windsurfing: Γιατί η Νάξος είναι το νέο «hotspot» του 2025

Η Νάξος στο επίκεντρο του θαλάσσιου αθλητισμού

Μήλος: Στον εισαγγελέα ο δήμαρχος και υπάλληλοι καθαριότητας, «Φάντασμα» πίσω από τις καταγγελίες

Κρίση στην αποκομιδή απορριμμάτων μετά από καταγγελία πολίτη που δεν εντοπίζεται – Δικαστική διερεύνηση και σκληρές δηλώσεις Μ. Μικέλη.

Πάρος: Διάρρηξη-μαμούθ σε πολυτελή κατοικία, χάθηκαν μετρητά και κοσμήματα 78.000 ευρώ

Στόχος διαρρηκτών πολυτελές διαμέρισμα στη Χρυσή Ακτή – Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας πιθανή δράση οργανωμένης σπείρας.

ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων: Συγκέντρωση αλληλεγγύης (24/08) στη Χώρα Νάξου για τον λαό της Παλαιστίνης

Η ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων καλεί την Κυριακή 24 Αυγούστου σε κινητοποίηση ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα. (αφίσα)

Αρθροπλαστική γόνατος: Η σύγχρονη λύση στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Αρθροπλαστική γόνατος: Η σύγχρονη λύση στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος - Η σημασία του γόνατος στην καθημερινότητα

Μ. Λυκουρόπουλος: «Η προσωρινή διαταγή για την Πορτάρα είναι δικαίωση για κάθε Ναξιώτη»

Νάξος: Ο Εμμανουήλ Λυκουρόπουλος σχολιάζει την απόφαση για την απομάκρυνση της περίφραξης στην Πορτάρα, κάνοντας λόγο για δικαίωση των πολιτών και επικρίνοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.