Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - ΦΠΑ: Από την Εστίαση λένε "εεε κάτι θα δουν και...

Ελλάδα – ΦΠΑ: Από την Εστίαση λένε “εεε κάτι θα δουν και οι καταναλωτές”

|

Χαμόγελα στους επιχειρηματίες για την απόφαση της Κυβέρνησης όσον αφορά το ΦΠΑ – Κρατούν όμως και μικρό καλάθι για την μείωση τιμής προϊόντων κι αυτό γιατι το κόστος παραμένει υψηλό 

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε ο κλάδος της εστίασης την εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13% από την 1η Ιουνίου 2019, εκτιμώντας ότι θα τονώσει τη ζήτηση. Το εάν, βεβαίως, θα νιώσει την ίδια ικανοποίηση και το καταναλωτικό κοινό μένει να το δούμε, καθώς μέρος μόνο των επιχειρήσεων εστίασης αναμένεται να μετακυλίσει στις τελικές τιμές τη μείωση του ΦΠΑ. Το κυριότερο επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι όταν έγινε η αύξηση των συντελεστών από το 13% στο 23% και εν συνεχεία στο 24%, η πλειονότητα των επιχειρήσεων απορρόφησε τις ανατιμήσεις. Θετικό, αλλά όχι αρκετό, θεωρούν το μέτρο οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου.

«Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναμένεται να μετακυλίσουν στις τελικές τιμές καταναλωτή ένα μέρος της μείωσης του ΦΠΑ», εκτίμησε, μιλώντας στην «Καθημερινή» ο κ. Γ. Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Ο ίδιος υποστήριξε ότι, όταν το 2015 αυξήθηκε ο συντελεστής του ΦΠΑ στην εστίαση, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης απορρόφησε το σύνολο της αύξησης.  Αλλος λόγος που δεν αναμένεται να περάσει το σύνολο της μείωσης στις τιμές καταναλωτή είναι ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης θεωρούν ότι το κόστος λειτουργίας είναι δυσβάσταχτο λόγω, κυρίως, των μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων. «Εάν είσαι απολύτως νόμιμος, τότε η επιχείρησή σου θα είναι ζημιογόνα. Εκ των πραγμάτων, το κόστος εκμετάλλευσης ενός εστιατορίου ανέρχεται στο 119% του τζίρου του», δήλωσε ο κ. Καββαθάς.

«Σπουδαία απόφαση» χαρακτήρισαν τη μείωση του ΦΠΑ εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων εστίασης, μιλώντας στην «Κ». Και αυτό, διότι όπως υπογράμμισαν: Πρώτον, αφορά περί τις 120.000 επιχειρήσεις, όπου απασχολούνται πάνω από 600.000 εργαζόμενοι και, δεύτερον, θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην περίοδο αιχμής για τον κλάδο. Σύμφωνα με τους ίδιους, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αναμένεται να περάσει στις τελικές τιμές που διαθέτουν τα προϊόντα τους οι αλυσίδες, οι περισσότερες των οποίων είναι πιθανό να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και σε σχετικές διαφημιστικές εκστρατείες.

Μείωση του ΦΠΑ στο 13% και στις μεταφορές ζητεί από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΤΕ). Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος χαρακτήρισε τις εξαγγελθείσες μειώσεις του ΦΠΑ ως «μέτρα με γνωστές θετικές επιδράσεις στον τουριστικό τομέα», επισημαίνοντας ωστόσο ότι απουσιάζει σχετική πρόβλεψη και για το κομβικό ζήτημα των μεταφορών και ζητώντας να ενταχθεί σχετική ρύθμιση στο άμεσο πακέτο παροχών. 

«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλ. Βασιλικός, μιλώντας στην «Κ». Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι «εδώ και εννέα χρόνια προστίθενται φορολογικά βάρη στον ξενοδοχειακό κλάδο συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ στο ακίνητο, δηλαδή το εργαλείο δουλειάς των επιχειρήσεων».

«Θα συνεχίσουμε τον διάλογο και θα πιέζουμε την κυβέρνηση και τα κόμματα για περαιτέρω ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού ξενοδοχείου, όπως μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζομένους, κατάργηση φόρου διαμονής, χωροταξικό, ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κ.ά.», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» του Τάσου Αναστασίου

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου «Αρσός» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό και περιηγητικό πλούτο της Νάξου.

Νέα ακτοπλοϊκή εποχή για την Τήνο, απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και το Λαύριο

Μετά την Κρήτη, η Τήνος αποκτά απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα του νησιού 365 ημέρες τον χρόνο

Ηρακλειά: Μαρία Αναματερού στο Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς»

Στις 28 Αυγούστου, το φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» στην Ηρακλειά ζωντανεύει με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Αναματερού υπό το ανοιχτό ουρανό του Αιγαίου.

Πάρος: Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη Φραγκίσκου Ι. Βελέντζα

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, ο Δήμος Πάρου και η Κοινότητα Κώστου τιμούν τον Φραγκίσκο Ι. Βελέντζα με δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)