Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Εστίαση: Τραπεζάκια έξω έως και την 15η Ιανουαρίου

Ελλάδα – Εστίαση: Τραπεζάκια έξω έως και την 15η Ιανουαρίου

|

Παράταση στη δυνατότητα χρήσης κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα εστίασης, χωρίς την καταβολή τέλους στον οικείο δήμο, έως και τις 15 Ιανουαρίου 2023 θα δώσει η κυβέρνηση. 

Παρατείνεται η δυνατότητα χρήσης κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα εστίασης χωρίς την καταβολή τέλους στον οικείο δήμο έως και τις 15 Ιανουαρίου 2023. Η σχετική διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα με τροπολογία η οποία θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Ενωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (ΕΤΑΑΕ), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις». Η παράταση θα «περάσει» μόλις μία ημέρα πριν από την εκπνοή τής ισχύος προηγούμενης παράτασης που είχε δοθεί επίσης με τροπολογία.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο του 2020 έχει επιτραπεί στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης να τοποθετήσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους ατελώς, λόγω πανδημίας. Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέφθηκε ώστε να δοθεί μεγαλύτερος χώρος στα καταστήματα εστίασης και να μπορέσουν να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού.

Η αυτοδιοίκηση

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ζητήσει επίμονα να δοθεί παράταση, καθώς, όπως επισημαίνουν, σε πολλές περιοχές θα χρειαστεί «πολεμική επιχείρηση» και σύγκρουση με τους επαγγελματίες για να επιβληθεί ο περιορισμός την ώρα που συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες. «Είναι σαν να λες σε ένα κατάστημα, χθες μπορούσες να έχεις 100 πελάτες, αλλά από σήμερα θα μπορείς να έχεις 50», σημειώνει δήμαρχος τουριστικής περιοχής. Πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφετεριών, ειδικά στις περιοχές όπου η κίνηση ξένων επισκεπτών καλά κρατεί, τις τελευταίες ημέρες πίεζαν τους δημάρχους «να κάνουν ό,τι μπορούν». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» ότι το μέτρο θα ήταν καλό να παραταθεί έως και τις 31 Μαρτίου 2023, ώστε να βγει και ο χειμώνας για τα καταστήματα εστίασης, δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν.

Παρασκήνιο

Η κατάθεση της τροπολογίας έχει πάντως σημαντικό παρασκήνιο, καθώς φαίνεται ότι εντός της κυβέρνησης εκφράστηκαν αντικρουόμενες απόψεις. Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργαζόταν σενάρια παράτασης του μέτρου έως το τέλος του έτους δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος έχει επιμηκυνθεί. Κυβερνητικά στελέχη όμως τάσσονταν υπέρ της επιστροφής στην προ COVID-19 κατάσταση, με τον περιορισμό και την κατάργηση των παρεκκλίσεων. Σε συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη ΔΕΘ, οι δήμαρχοι είχαν τονίσει ότι η αλλαγή θα είναι εξαιρετικά δύσκολη όσο διαρκεί η τουριστική περίοδος. 

Ο Δήμος Αθηναίων, από την πλευρά του, έχει περιορίσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν λάβει άδεια επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων ατελώς σε δημόσιους χώρους. «Φέτος έχουμε δώσει άδεια επέκτασης σε 126 επιχειρήσεις εστίασης και με σημαντικά λιγότερα τετραγωνικά», τονίζει στην «Καθημερινή» ο Βασίλης Κορομάντζος, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Δημοσίων Χώρων του Δήμου Αθηναίων. Το 2020, αμέσως μετά την άρση των μέτρων του πρώτου lockdown, δόθηκαν 180 άδειες επέκτασης, το 2021 παρασχέθηκαν 293 άδειες και το 2022, 126 άδειες.Ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναφέρει στην «Κ» ότι, ανεξάρτητα από την απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης, ο Δήμος Αθηναίων κινείται προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης του δημόσιου χώρου.

«Δύσκολη κατάσταση» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός την προσπάθεια να αλλάξει άμεσα η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων από τις επιχειρήσεις εστίασης. «Ακόμη έχουμε πολύ τουρισμό στην πόλη. Είμαστε γεμάτοι κόσμο. Εχουν δοθεί πάρα πολλές άδειες επέκτασης», τονίζει, ενώ παραδέχεται ότι ελέω COVID-19 πολλοί καταστηματάρχες «πήραν και μόνοι τους την άδεια και επεκτάθηκαν». Στο Ηράκλειο η δημοτική αστυνομία έχει 18 άτομα προσωπικό, ωστόσο οι μισοί βρίσκονται σε άδεια αυτή την εποχή, προσθέτει. «Λίγο χρόνο ακόμη…»

«Ας δώσουμε λίγο ακόμη περιθώριο στα καταστήματα εστίασης. Νομίζω ότι θα ήταν πρώιμο να περιορίσουμε τη δυνατότητα χρήσης των δημόσιων χώρων και την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ενώ η θερμοκρασία φτάνει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, με την έναρξη των σχολείων ήδη έχουμε αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού», επισημαίνει στην «Κ» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Ο κόσμος έχει αποκτήσει πλέον διαφορετικές συνήθειες μετά τη διετία του κορωνοϊού. Και οι καταστηματάρχες αλλά και οι πελάτες έχουν μάθει διαφορετικά και δεν θα είναι εύκολο να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση. Θα χρειαστεί χρόνος», συμπληρώνει.

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Βρούτσης: Συνάντηση με τα μέλη του Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών

Συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, με τον Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών

Ενωση Ξενοδόχων Νάξου: Οι ξενοδόχοι πάνε (24/09) στη κάλπη

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου από 10:30 ως 15:30) θα διεξαχθούν στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ και των εκπροσώπων μας στην Π.Ο.Ξ

Ανδρος: Κλείνει η πιο …μεγάλη πληγή για το νησί των Κυκλάδων

Με την κατασκευή ΧΥΤΥ στο νησί δίνεται τέλος στη λειτουργία της παράνομης χωματερής

OTA AWARDS – Χάλκη: Καλύτερος δήμαρχος για το 2023 ο Αγγελος Φραγκάκης

Καλύτερος Δήμαρχος της Ελλάδας 2019-2023 ο κ. Φραγκάκης Ευάγγελος (Δήμαρχος Χάλκης)

Τήλος: Κέρδισε μία θέση στα σχολικά βιβλία

Η Τήλος των διακρίσεων κερδίζει θέση ακόμα και στα σχολικά βιβλία

Ελλάδα “ψήφισαν” 16,1 εκατ. επισκέπτες μόνο το πρώτο επτάμηνο

Τράπεζα της Ελλάδας: 16,17 εκατ. τουρίστες «ψήφισαν» Ελλάδα στο 7μηνο – Οι αγορές που έδωσαν «φτερά» στα τουριστικά έσοδα

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Μια αυτόβουλη ομολογία της αποτυχίας της.

Αρθρο του Μιχάλη Φραγκίσκου σχετικά με τη διαβούλευση του ΠΠΝΑι 2021-2027

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)

Neuralink: “Πράσινο” φως για έναρξη εμφύτευσης εγκεφαλικών τσιπ

Η εταιρεία αναζητά ανθρώπους με παράλυση στους οποίους θα δοκιμάσει την πειραματική της συσκευή, σε μια μελέτη έξι ετών

Σαντορίνη: Στο +20% η αύξηση της τιμής του κρασιού τη φετινή περίοδο

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν αυξήσεις της τάξης του 20%-25% στις τιμές του κρασιού ΠΟΠ «Σαντορίνη» - Ποιος ο λόγος;
loading...

Blue Star Naxos: Βρέθηκε και ανασύρθηκε η άγκυρά του

Εξω από το φάρο της Νάξου εντοπίστηκε από δύτη και βρέθηκε η άγκυρα του Blue Star Naxos

Πάρος – Νέο επιβατικό λιμάνι: Οι οκτώ επιλογές, η πρόβλεψη για 2.5 εκατ. επιβάτες το 2035

Πάρος: Πρόβλεψη για διακίνηση 2,5 εκατομμυρίων επιβατών έως το 2035 – Που θα κατασκευαστεί το νέο επιβατικό λιμάνι του νησιού;

Μονοήμερη (01/10) εκδρομή με το “Naxos Star” στην Τήνο

Naxos Star... Μονοήμερη εκδρομή στην Τήνο.. Πότε και κόστος μετακίνησης

Νάξος – Φιλώτι: Το “παράπονο” του Αγίου Πολυκάρπου (Photos)

Η "εικόνα" του Αγίου Πολυκάρπου στο δρόμο για τον Καλαντό - Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην καταστραφεί ότι έχει απομείνει; (photos)

Μήλος – Super Jet: Μέλος πληρώματος έπεσε στη θάλασσα κι έσωσε επιβάτη

SUPER JET: Διάσωση ατόμου από τη θάλασσα στoν λιμένα Αδάμαντα Μήλου

Εκτακτο – “Blue Star Naxos”: Αναχώρηση απόψε (15/09) από τον Πειραιά μετά τις 9 το βράδυ

Blue Star Naxos - Πως διαμορφώνεται το σημερινο και αυριανο δρομολόγιο με επίκεντρο τις Μικρές Κυκλάδες

Sea Jets: Απόδοση ευσήμων και αναγνώριση σε μέλος πληρώματος

Η SEAJETS συγχαίρει το πλήρωμα του ταχύπλοου "SUPER JET" για τη διάσωση επιβάτη στο λιμάνι της Μήλου

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου

ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου- Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία

Κυκλάδες: Πως θα κινηθεί τον Οκτώβριο ο “Ανεμος” (Πίνακας)

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του "Ανεμος" για τον Οκτώβριο και αφορούν τις Δυτικές Κυκλάδες

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής
loading...