Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Εστίαση: SOS εκπέμπει λόγω ακριβών πρώτων υλών

Ελλάδα – Εστίαση: SOS εκπέμπει λόγω ακριβών πρώτων υλών

|

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της Εστίασης ζητούν πρόσθετη στήριξη και συνάντηση με τον πρωθυπουργό  – Ποιοι είναι οι λόγοι 

«Αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας κατά τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, δεν θα αποφευχθούν τα λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης πανελλαδικά». Αυτή είναι η ζοφερή εκτίμηση των αλυσίδων εστίασης, οι οποίες, μετά τις συναντήσεις που είχαν με διάφορους υπουργούς, με τελευταία αυτή με τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα, τώρα αναζητούν λύση μέσα από συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Κι αυτό διότι το μήνυμα που παίρνουν είναι πως ό,τι υπερβαίνει τον δημοσιονομικό χώρο μπορεί να αποφασισθεί μόνο από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη στις συναντήσεις είναι ότι με τιμή της μεγαβατώρας στα 240 ευρώ, οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και δεν χρειάζονται περαιτέρω στήριξη από αυτήν που ήδη δίνεται. Οι επιχειρήσεις, ωστόσο, από την πλευρά τους τονίζουν ότι το όριο βιωσιμότητας είναι πολύ χαμηλότερο, στα 130 ευρώ/μεγαβατώρα, τιμή που και πάλι είναι διπλάσια σε σύγκριση με πέρυσι.

«Αν και ακόμη δεν υπάρχουν “λουκέτα” διότι μέχρι και τον Οκτώβριο, λόγω της παρατεταμένης τουριστικής περιόδου, οι πωλήσεις ήταν αυξημένες, ίσως και πάνω από τα επίπεδα του 2019, η άσχημη πορεία μέχρι τώρα για τον μήνα Νοέμβριο, σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους, έχει ως συνέπεια φέτος να υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων κυρίως από τους δικαιοδόχους (franchisees). Αγωνία σε αυτήν την έκταση δεν είχαμε ζήσει ούτε κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «Καθημερινη» ο κ. Γιάννης Λιάρος, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ).

Σύμφωνα με τις αλυσίδες εστίασης, «το ύψος της ισχύουσας επιδότησης του κόστους ενέργειας για μη οικιακούς καταναλωτές δεν είναι αρκετό για να κρατήσει όρθιες τις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες παράλληλα με τον τριπλασιασμό του ενεργειακού κόστους αντιμετωπίζουν σωρευτικά και υπέρογκες αυξήσεις σε πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, μεταφορικά, εργατικά και άλλα κόστη, ενώ την ίδια ώρα έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επιβαρύνσεων προκειμένου να μην αυξήσουν σημαντικά τις τιμές καταναλωτή, έχοντας εξαντλήσει και τα τελευταία περιθώρια που άφησε η καλή –και παρατεταμένη– τουριστική περίοδος».

Το κόστος συνολικά και όχι μόνο το ενεργειακό εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 30%, ενώ οι εταιρείες έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις της τάξης του 12% περίπου, με αρκετές, πάντως, να διατηρούν σταθερές τις τιμές.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ντιμπέιτ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Παλαιά Βουλή: «Σε ποιον ανήκει η τέχνη;»

Στις 29 Σεπτεμβρίου το Debate House διοργανώνει μια συζήτηση υψηλού επιπέδου χωρίς πολιτικούς, αλλά με ακαδημαϊκούς και ειδικούς που θα εκθέσουν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της επιστροφής των Γλυπτών.

Λήμνος – Μητσοτάκης: “Διορθώσαμε μία μεγάλη αδικία σχετικά με το ΦΠΑ στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο”

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με κατοίκους στην Ατσική για τις φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, καθώς και για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

ΠΝΑΙ: 65 νέα έργα σε μικρά νησιά των Κυκλάδων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (πίνακας)

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου, έργα ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ αλλάζουν την καθημερινότητα σε 16 μικρά νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Κατ. Γιαννακά: “Οι Μικρές Κυκλάδες και τα «χρυσά» τιμολόγια νερού!”

Έως και εξαπλάσιες αυξήσεις στους λογαριασμούς – αντιδράσεις από κατοίκους, επιχειρηματίες και το Κίνημα Δημοκρατίας

Στις 16 Οκτωβρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις Μονάδες Ανακύκλωσης Κω και Καλύμνου μέσω ΣΔΙΤ

Έργο άνω των 110 εκατ. ευρώ – Οφέλη, χρηματοδότηση και επόμενα βήματα

ΚΕΔΕ: «Κόκκινη γραμμή» η μεταφορά των ΥΔΟΜ στο Κτηματολόγιο

Ομόφωνη απόφαση αντίθεσης από το Διοικητικό Συμβούλιο – Σαφές μήνυμα Κυρίζογλου

Μάντσεστερ Σίτι – Νάπολι: «Κερδίζουν» τα γκολ στο 1.75!

Προγνωστικά για την πρεμιέρα του Champions League με βάση το Μάντσεστερ – Στοίχημα με G/G

ONEX: Επενδυτικό πρόγραμμα 14 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση των Ναυπηγείων Σύρου

Νέο πενταετές σχέδιο με άξονες Ασφάλεια – Περιβάλλον – Ανταγωνιστικότητα

Ερώτηση της Κατερίνας Μονογυιού για μείωση ΦΠΑ στις Κυκλάδες

Η Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Οι “Κάλπηδες” του Στρατή Μυριβήλη ανεβαίνουν στη Νάξο

Η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» παρουσιάζει μια ξεκαρδιστική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης»

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)